Omorâtă în bătăi, sub ochii copiilor
Trei copii au asistat la scene de groază, în vara acestui an, când tatăl lor le-a bătut mama până când aceasta a decedat. Nu s-a oprit aici, căci, după bătaie, a întreţinut relaţii sexuale cu soţia sa. Declară că micuţii dormeau şi nu au văzut nimic. În instanţa de judecată, bărbatul cere eliberarea sa din arest, deoarece are „de educat copii minori”. Soţia sa, Lilia, avea doar 22 de ani.
La 17 august 2010, Lilia şi Gheorghe s-au odihnit, împreună cu cei trei copii, la iazul din sat. Ajunşi acasă, cei doi au servit împreună o sticlă de rachiu. Spre seară au început să se certe, iar apoi Gheorghe s-a enervat, şi-a pierdut controlul şi a bătut-o pe Lilia 15 minute, cu pumnii şi picioarele, peste faţă, cap, burtă şi picioare. Cristina, 4 ani, Andrei, 3 ani, şi Anişoara, 2 ani, erau în aceeaşi cameră cu părinţii lor, ghemuiţi pe un divan. Asistenta socială din sat este de părere că micuţii nu au fost traumatizaţi, deoarece erau obişnuiţi cu astfel de scene.
Rusia şi băutura
Lilia s-a căsătorit cu Gheorghe în anul 2005. Mama lui le-a cumpărat o casă în sat, ca tânăra familie să stea deoparte. Olga Hasnaş, asistenta socială din s. Rădoaia, raionul Sângerei, zice că soţia lui Gheorghe întrebuinţa băuturi alcoolice. Chiar odată a întâlnit-o şi i-a făcut observaţie, însă Lilia i-a răspuns urât. Gheorghe pleca deseori la muncă în Rusia, acolo unde lucra şi mama sa.
În ultima şedinţă de judecată, el ar fi declarat că aducea lunar acasă câte o mie de dolari. Însă potrivit asistentului social, familia lor beneficia în fiecare lună de ajutor social, în sumă de 1239 de lei,. Copiii erau îngrijiţi, însă în mare parte datorită soacrei, care le aducea de îmbrăcat din Rusia. Olga Hasnaş mai declară că Gheorghe era un băiat foarte liniştit, în timpul anilor de şcoală, atunci când i-a fost profesoară de limba şi literatura rusă.
Extras din raportul de expertiză medico-legală: «Traumă toracală şi abdominală închisă. Lezarea ficatului, splinei. Hemoragie abdominală, posttraumatică. Fractură bilaterală a coastelor. Edem pulmonar. Hemoragii în ţesuturile pericraniene, ţesuturile moi toracale, abdominale, ale intestinului gros. Echimoze şi excoriaţii multiple pe frunte, gât, trunchi, membre.» |
Ultima seară de „dragoste”
Lilia nu avea părinţi, deoarece mama sa decedase în anul 2009, iar tatăl său îşi ispăşeşte o pedeapsă la penitenciarul de la Leova. Vara trecută ea şi-a luat cei trei copii şi a plecat în satul natal, la fratele său. Când s-a întors Gheorghe de peste hotare şi nu a găsit-o acasă, a venit imediat după ea. Lilia s-a ascuns, de frica lui, iar el a luat cei trei copii şi i-a dus la Rădoaia. A doua zi a venit şi ea acasă.
Motivul certei din seara bătăii este gelozia, după cum declară Gheorghe. El ar fi auzit de la soţia sa că are un amant în satul natal şi de la asta s-a început totul. După cele 15 minute de bătaie, cei doi s-au culcat jos, pe o plapumă. Au aşteptat să adoarmă copiii şi apoi au făcut sex. Pe la şase dimineaţa, Gheorghe s-a trezit şi a simţit că Lilia nu răsuflă.
A plecat la o vecină să anunţe că „a bătut-o pe Lilia şi a decedat”, conform declaraţiilor date procurorului care a anchetat cazul. Asistenta socială spune că atunci când a ajuns la faţa locului, corpul Liliei era deja luat. Cristina, întrebată unde-i mama, i-a răspuns: „Mama este la morgă, acuşi o să vină”.
Vătămare sau omor?
Conform urmăririi penale, desfăşurate de Procuratura Sângerei, Gheorghe Clipca a fost învinuit de comiterea infracţiunii de vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale şi a sănătăţii, care a provocat decesul victimei. Acesta riscă o pedeapsă de la 8 la 15 ani de închisoare.
Avocata Irina Sârbu-Beşliu susţine că în primele şedinţe de judecată au fost audiaţi martorii, oamenii din sat. Aceştia l-au caracterizat pe Gheorghe într-un mod pozitiv, ca fiind cel care întreţinea familia şi aducea bani în casă. Unul dintre consăteni chiar a declarat că această întâmplare nu este ceva ieşit din comun, deoarece aşa este obiceiul la moldoveni, să-şi bată soţiile. Iar inculpatul nu a dorit moartea Liliei, ci doar a fost o bătaie ordinară. Una dintre mătuşile inculpatului a afirmat că Lilia este vinovată de faptul că nu a fugit, ca să scape de pumnii bărbatului.
Procurorul de Sângerei, Adrian Bordianu, a declarat că în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că decesul victimei a survenit la câteva ore după aplicarea loviturilor. Circumstanţele agravante, că agresorul era în stare de ebrietate sau că bătaia a avut loc în faţa copiilor minori, pot fi luate în considerare doar de către judecător la stabilirea pedepsei penale, a explicat procurorul. Acestea ar fi putut fi luate în calcul de către procuror doar dacă infracţiunea se încadra în art. 145, „omorul unei persoane”.
Gheorghe, apărat de toţi
Fratele Liliei, Mihai Jaltârî, spune că sora sa îi vorbea deseori că soţul o bate şi o alungă de acasă. Vecinii soţilor Clipca spun că nu au auzit gălăgie, dar ştiu că cei doi consumau băuturi alcoolice şi apoi se certau. Aproape toţi au văzut-o pe Lilia, periodic, cu vânătăi pe faţă sau pe corp. Soţul o abuza fizic, de multe ori, pe mama copiilor săi, însă, după cum susţine asistenta socială, plângeri la Primărie nu au fost depuse. Ion Botezatu, poliţistul de sector din Rădoaia, a confirmat această afirmaţie, spunând că soţia lui Gheorghe nu s-a plâns niciodată, iar despre conflictele din familia lor – el nu ştia nimic.
După ce au declarat că inculpatul îşi bătea des soţia, vecinii şi rudele spun că Gheorghe este un om bun, iar Olga Hasnaş consideră că el nu trebuie lipsit de drepturile părinteşti. Pe holul judecătoriei, mătuşa şi sora lui Gheorghe vorbeau între ele, nemulţumite de faptul că reporterul ZdG a încercat să-l fotografieze pe inculpat. „A luat-o dintr-un podval (din rusă – subsol, n.r.) şi a adus-o în sat, că ea n-avea unde locui. A fumat şi a băut până a murit”, vorbeau cele două, fiind convinse că Lilia este cea vinovată de toate.
Deoarece mandatul de arest pe numele lui Gheorghe a fost prelungit pe o perioadă de 90 de zile, avocatul acestuia a depus recurs la Curtea de Apel Bălţi, cerând ca inculpatul să fie eliberat şi să se poată ocupa de educaţia celor trei copii.
Copiii – în judecată
După ce copiii familiei Clipca au rămas fără îngrijire părintească, asistenţa socială din sat a încercat să rezolve situaţia lor. Bunica lor, mama inculpatului, a obţinut tutela asupra copiilor, în cele din urmă, „fiindcă are condiţii bune de trai şi e o femeie cumsecade”. Aşa explică Olga Hasnaş, asistenta socială din sat. Dar, după cum am aflat ulterior, obţinând tutela asupra copiilor, bunica a plecat iarăşi la muncă în Rusia. Întrebată dacă ştie despre această situaţie, asistenta din sat a declarat că bunica va reveni degrabă şi că nu ar fi vreo problemă, căci copiii stau cu mătuşa lor.
De cealaltă parte, fratele Liliei, Mihai Jaltârî, a dorit ca nepoţii să crească în familia sa, alături de copiii săi. El spune că cei trei erau speriaţi mereu de tatăl lor, deoarece acesta când se îmbăta putea să-i trântească sau să-i lovească. Odată, el i-ar fi îngrozit pe copii, deoarece a adus în casă „drujba” şi spunea că vrea să o taie pe mama lor.
Cu toate acestea, în primele şedinţe de judecată, rudele lui Gheorghe au adus copiii, să-l vadă pe tata. Asistenta din sat povesteşte că cei trei l-au sărutat pe tatăl lor, iar fiica cea mare l-a cuprins cu mânuţele de gât. Atunci când au recurs la audierea fetiţei, au fost chemaţi doi pedagogi, deoarece nu au găsit un psiholog. Avocata povesteşte că la prima întrebare despre mama, fetiţa s-a blocat şi ochii i s-au umplut de lacrimi. Atunci toţi au hotărât că „nu se poate stabili contact cu copilul”.
Nina Mocan, asistenta socială din satul Tudora, r-nul Ştefan Vodă, afirmă că familia lui Mihai este una bună, în care, cu siguranţă, cei trei copii vor primi o educaţie adecvată. Ea spune că micuţii trebuiau luaţi temporar din atmosfera de acolo şi plasaţi într-un centru, pentru reabilitare psihologică. De cealaltă parte, Olga Hasnaş zice că ei nu au fost traumatizaţi, deoarece, crede ea, au mai văzut asemenea situaţii de conflict în familia lor.
În şedinţa din 26 ianuarie, avocata a cerut audierea fetiţei în cadrul Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), pentru a afla circumstanţele evenimentelor din seara de 17 august, dar şi pentru a consemna periodicitatea acestor scene de violenţă în viaţa micuţilor. Judecătorul a respins demersul. Din această cauză, avocata Sârbu-Beşliu a cerut recuzarea judecătorului, dar şi acest demers a fost respins de Judecătoria Sângerei.