NOII ȘEFI AI PARLAMENTULUI: averea, afacerile şi controversele
Săptămâna trecută, noul Parlament şi-a ales conducerea. Şefia Legislativului a revenit democratului Andrian Candu, iar în calitate de vicepreşedinţi au fost aleşi, cu voturile PDM, PLDM şi PCRM, Liliana Palihovici şi Vladimir Vitiuc, un controversat politician şi om de afaceri din Bălţi.
Andrian Candu, noul preşedinte al Parlamentului, este finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Candu a intrat în politică în 2010, când a candidat din partea PDM la funcţia de deputat, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 fiind pe locul 7, într-o listă în care, cu câteva zile înainte de alegeri, şi-a făcut apariţia şi naşul său, Plahotniuc. În 2010, conform declaraţiei sale cu privire la venituri şi proprietăţi, Candu era director la „Prime Management” SRL, care gestionează business-urile din diverse domenii ale lui Plahotniuc. Atunci, Candu deţinea un apartament pe str. Miron Costin, de 86 m.p., cumpărat în 2006 dintr-un credit de 675 mii de lei de la EuroCreditBank, un garaj, un automobil, Audi A6, fabricat în 2003 şi înregistrat în România, şi un Lexus Rx 400h, înregistrat în Cehia, ţară din care este originară soţia sa, Zuzana, şi acolo unde actualul şef de Parlament pleacă destul de des.
Finul Candu a ajuns preşedinte
În declaraţia din 2011, Candu a indicat că deţine şi 5% din acţiunile „Prime Management” SRL, cu o valoare de 232 de mii de lei, care îi aduceau anual dividende de aproape 2 mln. de lei. În declaraţia din 2012, actualul preşedinte de Parlament a indicat, pe lângă cele 5% de acţiuni la firma naşului Plahotniuc, 100% din capitalul social al ÎI „Andrian Candu”. În 2013, Candu a contractat două credite a câte 250 mii de lei, scadente în 2015. În cea mai recentă declaraţie, pe anul 2013, depusă de alesul poporului după validarea mandatului de deputat, acesta a mai indicat 33% dintr-un apartament pe care-l avea din 2006, dar care nu a fost anterior declarat, datoriile, dar nu şi cele 5% din „Prime Management” SRL, care au intrat în posesia lui Plahotniuc, şi 100% din ÎI „Andrian Candu”, pe care a radiat-o. În 2014, Candu şi-a cumpărat o maşină nouă, o Toyota Lexus RX 450, înregistrată în Cehia, plătind pe ea jumătate de milion de lei. În toată această perioadă, Candu a fost şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, fondată, la fel, la iniţiativa naşului său, Vladimir Plahotniuc.
Nici Andrian, nici soţia sa, Zuzana, nu au înregistrat vreun business pe numele lor în R. Moldova. Ilie Candu, tatăl preşedintelui Parlamentului, este însă fondator la firma SRL „Tivil”, cea care are ca obiective de activitate declarate fabricarea de pardoseli din lemn, cultura plantelor cerealiere, dar şi construcţii. Tatăl preşedintelui Parlamentului deţine 20% din SRL, pe care-l împarte cu alte 4 persoane: Tudor Crăciun, Vladimir Buza, Vasile Zberea şi Leonid Balan. Firma e înregistrată în apartamentul în care Andrian Candu deţine 1/3 cotă parte. Ilie Candu, de profesie jurist, este fost angajat al Regiei Transport Electric Chişinău (RTEC), fiind consilier al unor foşti directori. În 2009, ZdG scria că acesta, prin intermediul sindicatului „Călătorul”, fondat cu puţin timp înainte, împreună cu alte câteva persoane, au încercat să-l înlocuiască pe Gheorghe Morgoci, actualul director, organizând proteste şi ameninţând cu o grevă a troleibuzelor.
Casa de 1 milion a vicepreşedintei
Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului şi vicepreşedinta PLDM, îşi va continua activitatea în această funcţie din Legislativul anterior. Liliana este căsătoriă cu Sergiu Palihovici, secretar general adjunct al Guvernului, ex-şef al Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat. Anterior, ZdG a scris că deputata a trecut, în 2012, într-o casă nouă, cu două niveluri, construită de soţii Palihovici la Durleşti, foarte aproape de intrarea în Chişinău. Casa este estimată de Cadastru la aproape 1 mln. de lei.
Conform declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi, imobilul a fost construit pe baza a două credite, unul de jumătate de milion de lei luat de la Moldinconbank şi altul de 300 de mii de lei de la Victoriabank. Doar un credit din cele trei este pe numele deputatei, celelalte două fiind pe numele soţului său. Datoriile urmează să fie plătite până în 2016. De altfel, cu câteva luni înainte ca imobilul familiei Palihovici să fie dat în exploatare, terenul pe care este construit acesta a fost pus în gaj la Moldinconbank pentru acel credit de jumătate de milion de lei. Conform ultimei declaraţii cu privire la venituri şi proprietăţi, soţii Palihovici, pe lângă casa de la Durleşti, deţin un Peugeot fabricat în 2012, cumpărat în 2013. Totodată, pe numele celor doi soţi nu figurează vreo afacere înregistrată în R. Moldova.
„Toate astea sunt aberaţii şi minciuni”
Vladimir Vitiuc a fost propus la funcţia de vicepreşedinte de Parlament de către PCRM. Vitiuc, vorbitor exclusiv de limba rusă, este originar din Bălţi, fiind liderul de acolo al PCRM. Acesta a intrat în Parlament de pe locul 6 în lista condusă de Vladimir Voronin. În 2010, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat l-a inclus într-o listă neagră, formată din persoane incompatibile cu funcţia de deputat pentru că, în anii 2004-2007, organizaţia teritorială Bălţi a PCRM, pe care o conducea, a folosit oficii publice fără a achita pentru chirie, dar şi pentru că, fiind deputat, a promovat mai multe legi sensibile la corupţie, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.
În 2009, publicaţia de limbă rusă „Молдавские Ведомости” scria că Vladimir Vitiuc ar fi avut legături cu o grupare specializată în înşelătorii, el fiind poreclit „Муха” (Musca, n.r.). Mai exact, această grupare organiza în locuri publice jocuri de noroc în care este practic imposibil să câştigi, unde doritorii, pentru o anumită sumă, trebuiau să ghicească sub care degetar se află bila. Publicaţia scria că acesta nu era cel care coordona jocul, ci o persoană care se dădea drept jucător, fiind în rol de câştigător pentru a aduna oamenii la joc, sau persoana care strângea banii. Atunci, contactat de reporterii de la Vedomosti.md, actualul vicepreşedinte de Parlament respingea acuzaţiile. „Niciun fel de degetar eu nu am fost. Toate astea sunt aberaţii şi minciuni”, spunea alesul poporului.
Afacerile noului vicepreşedinte
Conform declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi, Vitiuc nu declară nicio locuinţă. Totodată, abia din 2012, alesul poporului a scris că deţine firma SRL „Aurant”, deşi ea a fost fondată încă în 1994, şi un Mercedes 307 D, dobândit în 1998. În 2013, Vitiuc a fost mai generos, indicând că, în acel an, şi-a procurat un BMW 525 D, fabricat în 2007, dar şi că deţine 10% din firma ÎM „Solar Engineering”, fondată cu 3 ani mai devreme, în 2010. Conform declaraţiei cu privire la interese personale, Vitiuc declară că este preşedintele clubului de fotbal Olimpia Bălţi şi preşedintele Academiei de Handbal „V.N. Taucci”, tot din Bălţi.
Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Vitiuc deţine 10% din Întreprinderea Mixtă „Solar Engineering”. Deputatul împarte afacerea cu şase parteneri: trei din Ucraina şi trei din R. Moldova. Printre ei, Andrei Ciauş, despre care s-a scris anterior că ar face parte dintr-o grupare specializată în „atacuri raider”, dar şi Anatoli Orlovski, un om de afaceri local. Printre obiectivele de activitate declarate ale firmei se numără producerea componentelor electrice şi fabricarea maşinilor cu destinaţie specială.
Vladimir Vitiuc deţine şi 99% din SRL „Aurant”, în timp ce 1% este deţinut de Iana, soţia sa. SRL-ul are un capital social de 16300 de lei şi activează în domeniul serviciilor de frizerie şi cosmetice. Totodată, are în proprietate baruri şi practică comerţul cu ridicata a băuturilor alcoolice. Firma este administrată de Igor Vitiuc, nepotul vicepreşedintelui Parlamentului, care figurează în calitate de administrator şi fondator al altor 4 SRL-uri: „Dastilius”, care deţine Clubul Platinum din Bălţi, „Germes Nord”, care deţine Radio 7, „Dialog-Media” şi „V.V.V Comerţ Service”, care deţin publicaţia Gazeta.md. În 2012 „V.V.V Comerţ Service” fusese implicată într-un scandal, după ce ar fi primit de la administraţia comunistă de la Bălţi bani publici pentru publicitate, în urma unei licitaţii dubioase.