Migraţie, corupţie şi răzbunare cu poliţişti
I s-au cerut 10 mii de euro pentru ca urmărirea penală intentată împotriva sa să fie clasată. Ulterior i s-au cerut alte 6 mii, pentru clasarea celui de-al doilea dosar, iniţiat între timp. Aceasta este ipoteza unui chişinăuian care, după ce a fost condamnat pe dosarul pentru a cărui clasare plătise, a decis să-şi caute dreptatea şi s-a plâns în toate instanţele posibile împotriva poliţistului care şi-ar fi impus “serviciile”. Poliţistul, însă, susţine că respectivele fapte n-au avut loc şi că toate plângerile urmăresc împiedicarea sa de a avansa în funcţie. În realitate, aceştia au o istorie comună mai veche.
„Chitaica Ruslan şi alte persoane din cadrul MAI se ocupă intenţionat cu fabricarea dosarelor penale, din care estorchează de la aşa-zisele “persoane bănuite” mijloace financiare enorme, fără niciun temei de drept, ci doar cu aplicarea constrângerii”, scrie Vitalie Eremia în una dintre plângerile sale. În ultima jumătate de an, bărbatul a expediat zeci de demersuri la adresa tuturor instituţiilor de drept şi a persoanelor cu funcţii înalte care ar putea lua decizii în această problemă. În timp ce victima spune că va merge până în pânzele albe pentru a demonstra vinovăţia poliţiştilor, principalul vizat declară că presupusa lui victimă este o unealtă în mâinile unor persoane care nu urmăresc decât să-l împiedice să obţină o funcţie importantă în cadrul MAI.
10 mii de euro şi clasarea dosarului
Şi unul şi altul admit că se cunoşteau cu mult înaintea iniţierii acelei urmăriri penale. Poliţistul spune că se cunosc prin intermediul fostei soţii a lui Eremia, care este medic şi la care apela după ajutor şi sfaturi familia Chitaica. Presupusa victimă afirmă că era în relaţii bune cu soţia poliţistului, cu care făcuse cunoştinţă prin intermediul unui cunoscut de-al său, cumătru al familiei acesteia. Ambii recunosc că respectivul cumătru, care este fost poliţist, făcea un ban cum putea: Chitaica – “cu traducerea documentelor, obţinerea vizelor”, Eremia – “ducea oameni în Italia, a ajutat şi o rudă de a mea, aşa ne-am cunoscut”.
Istoria conflictului dintre cei doi a început în februarie 2008, când Vitalie Eremia a fost reţinut, fiind suspectat de organizarea migraţiei ilegale. În seara zilei în care i-a fost schimbată măsura de reprimare în arest la domiciliu, Eremia spune că la el acasă a venit Ruslan Chitaica, care i-ar fi cerut 10 mii de euro.
„Excrocherie” versus “ajutor”
„Aceşti bani, conform spuselor lui, sunt suficienţi şi necesari pentru a clasa urmărirea penală în privinţa mea. Banii urmau a fi repartizaţi tuturor persoanelor cu funcţii de răspundere implicate în dosar. În cazul în care nu voi da aceşti bani, el m-a asigurat că îmi vor fi intentate noi dosare penale, dacă nu acuma – poate peste ceva timp, dar neapărat voi fi privat de libertate. El a zis că urmează să-mi recunosc vina în comiterea infracţiunii incriminate şi că totul va fi bine, iar dosarul va fi clasat, deoarece voi achita banii respectivi, aceştia fiind plata pentru libertate”, susţine Eremia.
Poliţistul, însă, spune că Vitalie l-a sunat şi l-a chemat la el acasă pentru a-i cere ajutorul. El s-a interesat despre cauza intentată împotriva lui Eremia şi i-ar fi spus că nu-l poate ajuta, şi cu asta s-ar fi terminat discuţia dintre ei.
„Mă ameninţa că vor recalifica fapta”
Eremia îşi menţine acuzaţiile, ba chiar spune că, pe parcursul a două sau trei zile de la discuţia lor, poliţistul îl telefona încontinuu, “terorizându-mă, ameninţându-mă şi îmi zicea că este necesar să îi dau banii, în caz contrar voi avea de suferit enorm. Mă ameninţa că vor recalifica fapta potrivit altor norme ale codului penal şi mă vor priva de libertate pe mulţi, multi ani. Mi-a dat asigurări că dosarul va fi clasat”.
Dosarul nu a fost clasat. Eremia şi-a recunoscut vina. Spune că a făcut aceasta pentru că aşa a fost instruit. Peste un an, Curtea de Apel a eliberat o hotărâre definitivă, prin care este recunoscut vinovat de comiterea contravenţiei administrative şi sancţionat cu amendă în valoare de trei mii de lei.
Tot în 2008, la scurt timp după cele relatate mai sus, Eremia este suspectat că ar fi organizat migrarea ilegală a două tinere. Aceasta s-a întâmplat după ce cunoscutul lui, cumătrul poliţistului, a fost reţinut şi a dat depoziţii împotriva lui Eremia. În acel caz, el spune că Chitaica ar fi cerut şi primit şase mii de euro în schimbul aceleiaşi promisiuni.
Soţul acuzat, soţia suspectată
Numele Chitaica nu figurează doar în plângerile lui Eremia, dar şi în primul dosar al acestuia. Într-un raport al ofiţerului de urmărire penală se arată că Eremia, împreună cu încă vreo cinci persoane, printre care figurează şi numele soţiei poliţistului, ar fi organizat “o filieră ilegală de migraţiune în spaţiul Schengen”. Pentru că ofiţerul a presupus că la domiciliul soţiei poliţistului s-ar putea afla tehnică computerizată, paşapoarte false, formulare cu vize străine, mijloace financiare şi alte obiecte care au importanţă pentru cauza penală, femeia a fost audiată, iar la domiciliul său s-a făcut perchezie, în urma căreia nu s-a depistat nimic. Privind această întâmplare, şi Eremia şi Chitaica spun că nu prea ştiu despre ce este vorba.
Soţul Chitaica spune că ştie că Eremia a scris la poliţie şi despre soţia sa, în legătură cu două fete care au fost “ajutate” să plece peste hotare. “Sunt nişte neamuri care vroiau să ajungă la mamele lor, în Italia. Soţia l-a rugat pe Vitalie să le ajute, dar el era atunci cu dosarul. Până la urmă, fetele au plecat. Ce să facă dacă e sărăcie aici?”, a recunoscut poliţistul.
„Mi s-a lezat demnitatea şi autoritatea”
Chitaica, care este şef adjunct al unei secţii din cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, infirmă toate acuzaţiile pe care i le aduce Eremia. El spune că acest val de plângeri a început a veni în momentul în care el urma să fie numit într-o funcţie mai înaltă, lucru care s-a stopat până la clarificarea situaţiei de către organele de anchetă.
În baza informaţiilor oferite de către Vitalie Eremia, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a pornit o cauză penală privind traficul de influenţă comis de către colaboratorii CCTP din cadrul MAI. “La acest moment, organul de urmărire penală întreprinde măsuri în vederea acumulării materialului probatoriu necesar, care ar confirma sau ar infirma vinovăţia persoanelor implicate”, a răspuns printr-o scrisoare oficială Igor Mămăligă, directorul Direcţiei Generale Urmărire Penală a CCCEC.
„Aştept să fie finalizată ancheta şi să încep procesul în instanţă pentru discreditare. Mi s-a lezat demnitatea şi autoritatea, n-am ce ascunde”, declară Chitaica, fiind sigur că în scurt timp dosarul va fi clasat pentru că “nu au avut loc aceste fapte”. De cealaltă parte, Vitalie Eremia este pornit să lupte atât cât va fi cazul pentru a demonstra că “dreptatea poate fi obţinută dacă nu te laşi bătut”, după cum şi-a justificat el acţiunile.