Mercenari din Moldova pe frontul de est al Ucrainei
Aproape zece mii de persoane omorâte de gloanţe, iar alte douăzeci de mii rănite în conflictul armat din Ucraina de Est. Acesta este bilanţul trist, prezentat recent de Organizaţia Naţiunilor Unite, după doi ani de când în Doneţk și Lugansk s-au tras primele focuri. În timp ce liderii de la Kremlin insistă că este un război civil, comunitatea internaţională cere Rusiei să-şi retragă din zonă aşa-numiţii „voluntari” înarmaţi până în dinţi. Printre ei, şi zeci de cetăţeni ai R. Moldova.
Dorinţa de a trăi o aventură, goana după statutul de erou sau chiar banii şi promisiunea că tot ce obţii din tâlhării e al tău. Motivaţi astfel, tineri din R. Moldova ajung să lupte într-un război care nu le aparţine şi pe care nu-l prea înţeleg.
Paradă de arme în reţeaua virtuală
Indiferent dacă luptă din convingeri ideologice sau pentru bani, de obicei, tinerii nici măcar nu ascund ceea ce fac. Paginile lor de pe reţelele de socializare sunt încărcate cu fotografii în care fac paradă de arme. Ei postează imagini din timpul operaţiunilor sau copii ale actelor primite de la autorităţile din Lugansk şi Doneţk.
Dmitrii, alias „BALU”, de 36 de ani, originar din Bălţi, este, probabil, mercenarul moldovean cel mai prezent pe reţelele de socializare. Cu peste 70 000 de postări pe twitter, numeroase filmuleţe pe youtube şi aproape zece mii de abonaţi, acesta nu ezită să arate publicului larg ce se întâmplă, în timp real, în autoproclamatele republici. Se prezintă ca şi moldovean, născut într-o familie de cazaci. Spune că a ajuns în zona de conflict cu un convoi umanitar, la puţin timp a luat arma în mână şi de atunci nu a mai lăsat-o. Pentru un post TV din Rusia, acesta recunoaşte că înainte să ajungă să lupte în estul Ucrainei nici măcar nu ştia despre existenţa unor oraşe precum Doneţk şi Lugansk.
Şi Ruslan, zis „Pastuh”, e vizibil în reţelele virtuale. Are 34 de ani, este originar din Ungheni, şi, ca mulţi dintre camarazii săi, îşi etalează zilnic faptele „eroice” pe pagina sa de pe o reţea rusească de socializare. La fel, într-o continuă luptă cu „fasciştii” se prezintă şi chişinăuianul Roman, de 38 de ani, prezent zilnic în reţeaua virtuală. „În spatele meu e un râu, iar după el – fascişti”, semnează acesta una dintre fotografiile postate acum câteva luni. În imagini, ambii apar cu arme de diferit calibru, în diferite anotimpuri, pe câmpuri sau în tranşee, mereu purtând cu veneraţie panglica negru-oranj sau însemnele aşa-ziselor republici.
„Uneori spune că îi pare rău, alteori că aşa au fost circumstanţele”
De doi ani, Asociaţia ucrainenilor „Împreună” documentează cazurile de implicare a cetăţenilor R. Moldova în luptele din estul Ucrainei. Potrivit preşedintelui acesteia, Mihail Bagas, romantismul care îi ghidează pe unii se epuizează odată cu primul glonte ce le şuieră pe lângă tâmplă.
„După cele mai modeste calcule, este vorba despre cel puţin o sută de persoane. Am vorbit cu un terorist, moldovean, care astăzi se ascunde în Petersburg. El nu poate veni în R. Moldova din motive evidente. A fost atras de aşa-zisa romantică, având impresia că va lupta cu fasciştii. Acum se ascunde în Rusia, părinţii i-s aici, nu poate măcar să-i viziteze. Uneori spune că îi pare rău, alteori spune că aşa au fost circumstanţele şi de aceea a plecat”, relatează Mihail.
Potrivit aceleiaşi surse, fiind recrutaţi, tinerilor li se promit de la 1000 la 3000 de dolari fiecăruia, sume pe care nu le mai primesc. „Le dau 200-300 de dolari. În cel mai bun caz, persoana poate să fugă, în cel mai rău caz – dispare fără urmă”, susţine Mihail Bagas.
De cealaltă parte în conflict, mii de militari ucraineni
De cealaltă parte aflată în conflict, până de curând, era ucraineanul Serghei, căruia puţini s-ar găsi să-i invidieze experienţa de viaţă. Ne-a dat întâlnire în spitalul militar din Odesa, unde se află de mai multe luni, după ce, spune optimist, a câştigat lupta cu moartea în spitalul Ministerului Apărării de la Kiev. Despre cum se simte un război îi vine greu să vorbească. Recunoaşte, multe din ce a văzut acolo ar vrea să le uite, dar nu este sigur că va reuşi vreodată.
„În prima zi de pe front a fost straşnic. De cum am ajuns, au început a împuşca în noi. Aruncau grenade, împuşcau din arme de calibru mic. Cel mai greu e noaptea. Duşmanul împuşcă fără să vezi de unde. Trimiteau să ne atace militari instruiţi. Am fost chiar faţă în faţă cu ei când am fost încercuiţi. Straşnic, foarte straşnic. Aşa ceva nu se uită. Mai târziu am fost rănit, m-au adus la Kiev cu elicopterul”, ne-a mărturisit Serghei.
Ştie că acolo, pe front, unde se culca fără siguranţa că dimineaţă va mai fi în viaţă, contra lui luptau şi cetăţeni ai R.Moldova. Chiar şi aşa, nu ţine pică. „În orice ţară sunt oameni gata să facă orice pentru bani. Contează atitudinea autorităţilor. În R.Moldova am fost, la antrenamente moldo-ucrainene. E o ţară foarte frumoasă”, îşi aminteşte acesta.
Reacţia autorităţilor
Faptul că pe teritoriul R. Moldova au loc recrutări de militari pentru deplasarea pe front, la lupte de partea separatiştilor, îl confirmă şi Ministerul Afacerilor Externe. Într-o notă verbală adresată Ambasadei Rusiei la Chişinau, reprezentanţii Guvernului somează autorităţile ruse să înceteze acţiunile de recrutare ilegală pe teritoriul R.Moldova.
Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii şi Securitate susţine că, urmare a mediatizării cazurilor de reţinere a bănuiţilor de activitate de mercenariat, în ultimul an s-a mărit substanţial numărul persoanelor ce sesizează autorităţile când află că cineva s-a deplasat pe frontul de est. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele implicate în activitate de mercenariat riscă între trei şi zece ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă o pot primi şi persoanele implicate în activităţi de susţinere, recrutare sau chiar finanţare a teroriştilor.
Anastasia CUCURUZ