Licitații pentru familia șefului de la Achiziții
Firma familiei șefului Agenției Achiziții Publice a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații gestionate de instituția de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți, însă, în majoritatea cazurilor, reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. Și partenerii de afaceri ai familiei șefului de la Achiziții au avut succes la licitații în ultimii ani, obținând contracte de zeci de milioane de lei.
Viorel Moșneaga a venit la Agenția de Achiziții Publice (AAP) pe 21 noiembrie 2013, în calitate de director adjunct, după ce, în 2003-2013, activase tot în domeniul achizițiilor, la Direcția finanțele economiei naționale, cheltuieli capitale și achiziții publice din cadrul Ministerului Finanțelor (MF). Un an și jumătate mai târziu, pe 10 martie 2015, devine director interimar, iar peste o lună și jumătate, la 21 aprilie 2015 – director cu drepturi depline al acestei instituții.
Averea șefului „latifundiar” de la Achiziții
În iulie 2015, Viorel Moșneaga a fost supus unui control din partea Comisiei Naționale de Integritate (CNI) care a depistat mai multe nereguli la completarea declarației funcționarului pe venituri și proprietate (anul 2013). Dar, cauza a fost clasată. Potrivit actului de constatare al CNI, „dl Moșneaga Viorel a specificat că omisiunile şi greşelile admise la completarea declaraţiei pentru anul 2013 au fost admise din neştiinţă şi nu din intenţii de a tăinui sau ascunde proprietăţile deţinute, toate omisiunile fiind declarate în declaraţia pentru anul 2014”.
În acea declarație, Moșneaga raportează 60 de terenuri agricole și extravilane, înregistrate pe numele său sau al soției, cumpărate sau obținute prin schimb de terenuri în anii 2010–2014. Terenurile deținute de familia Moșneaga se întind pe o suprafață de 46 de hectare, având o valoare cadastrală cumulativă de jumătate de milion de lei. Valoarea de piață a acestora, însă, e mult mai mare. Terenurile sunt amplasate în satele Tudora și Crocmaz, din Ștefan Vodă. Soții Moșneaga mai dețin în proprietate un apartament cu trei camere, cu suprafața de 48,3 m. p., amplasat pe str. Independenței din Chișinău, cumpărat în 2005 de soacra șefului de la Achiziții, Liudmila Ganenco și oferit în același an, prin donație, fiicei sale, Viorica Ganenco, soția lui Viorel Moșneaga, precum și două autovehicule – un Audi A6, procurat în 2008 cu 130 de mii de lei și o Toyota Yaris achiziționată în 2013 cu doar 60 de mii de lei. În 2014, Viorel Moșneaga a raportat un venit din salariu de 90 de mii de lei, iar din calitatea de reprezentant al statului în trei societăți pe acțiuni, alte peste 85 de mii de lei.
35 de milioane în doi ani
În declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate, șeful AAP nu indică că ar avea vreo firmă. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) demonstrează că nici el, nici soția sa nu sunt proprietari, oficiali, de SRL-uri. Sora acestuia însă este fondatorea unei firme care câștigă licitații de milioane de lei patronate de Agenția condusă de Viorel Moșneaga. Firma „Aldos Grup” SRL a fost fondată în 2005 de sora șefului de la achiziții, Diana Cotruța, pe când aceasta avea doar 21 de ani, și de asociatul său, Ion Avram. SRL-ul este înregistrat în satul Scoreni, Strășeni, localitatea de baștină a familiei Moșneaga. La Serviciul Fiscal de Stat, SRL-ul este reprezentat însă de Dan Moșneaga, fratele lui Viorel, în timp ce oamenii din sat spun că firma este a familiei. Genul principal de activitate al SRL-ului sunt lucrările de construcție, iar în 2012, compania a raportat, din vânzări, peste 2,6 milioane de lei. Conform informațiilor de pe site-ul AAP, www.tender.gov.md, doar din 2011 până în prezent, firma a câștigat nu mai puțin de 20 de licitații publice. Din momentul în care Viorel Moșneaga a fost promovat de la MF în funcția de director adjunct al AAP (noiembrie 2013) contractele încheiate de firma familiei cu statul și aprobate de Agenție au devenit mult mai grase, toate de peste jumătate de milion de lei.
În total, doar în 2014-2015, de când Viorel Moșneaga este în conducerea AAP, firma familiei sale, „Aldos Grup” a obținut 8 contracte cu mai multe instituții ale statului, în valoare totală de 34,9 milioane de lei. Spre comparație, în 2011-2013, atunci când Moșneaga nu era la AAP, ci la Ministerul Finanțelor, firma familiei a obținut 12 contracte, în valoare de doar 2,9 milioane de lei.
Licitațiile câștigate de firma surorii, constestate la Agenția fratelui
Cel mai mare contract câștigat de „Aldos Grup”, în valoare de 10,3 milioane de lei, a fost înregistrat la AAP recent, pe 6 octombrie 2015. Contractul prevede construcția de către „Aldos Grup” a apeductului pentru aprovizionarea cu apă a satului Slobozia, r-nul Ștefan Vodă. Cea mai mare parte din bani a fost alocată de Fondul Ecologic Național, restul fiind contribuția comunității. Primarul satului Slobozia, Anatolie Zavalișca, spune că, deși prețul cel mai mic a fost propus de o altă firmă, câștigătoarea licitației a fost aleasă „Aldos Grup”. „Comisia așa a decis. La noi, principalul criteriu de selecție a fost experiența în astfel de lucrări, nu prețul, pentru că la preț noi am avut deja careva lucrări la acoperișul de la școală și… Cei pe care noi i-am selectat corespund la toate cerințele pe care noi le-am înaintat și prețul lor e mai mic ca devizul de cheltuieli. Noi deja am făcut cu dânșii lucrări și vreau să vă spun că lucrările sunt făcute impecabil. Proiectul e foarte mare, dar deja un sector e făcut și dat în exploatare. Au tehnică, au lucrători, excavator mare, excavator mic, aparate de sudat. Au totul”, susține edilul. Întrebat dacă decizia comisiei care a desemnat câștigătorul licitației a fost cumva influențată de faptul că firma aparține familie șefului de la AAP, primarul a negat orice influență și s-a arătat mirat de faptul că, oficial, fondatoarea firmei este sora lui Viorel Moșneaga: „Cum îi a surorii? Este unul Dan Moșneaga acolo… dar eu nu l-am văzut atât de mult pe Dan cât îl văd pe dl Sergiu (Mazur, administratorul firmei, n.r.), el e director. Când a avut loc licitația a fost Dan, dar cine-i el nu pot să vă spun. Nu-i cunosc, nu știu cine sunt rudele lor, cum îi cheamă… Nouă ne trebuie să-și facă lucrul. Atât… Din câte m-am interesat, ei au mai lucrat la Crocmaz și am primit foarte bune referințe”, ne-a declarat primarul.
De altfel, rezultatele acestui tender au fost contestate de două dintre firmele participante, „Uralis” SRL și „Litarcom” SRL, dar AAP, condusă de Viorel Moșneaga, a respins pretențiile acestora. În ansamblu, șase din cele mai valoroase șapte contracte atribuite companiei „Aldos Grup” în urma licitațiilor publice, au fost contestate de ceilalți participanți. Astfel, rezultatele licitației pentru reconstrucția unor cămine de locuit din satele Crasnoarmeiscoe și Pervomaiscoe, rl Hâncești, lucrări în valoare de 6,6 milioane de lei, au fost contestate de firma „Sarco Service” SRL, care ulterior și-a retras contestația. O altă licitație contestată a fost cea pentru construcția sistemului de alimentare cu apă și reabilitare a sondelor arteziene de la Sărătenii Vechi, Telenești. De această dată, contestatară a fost firma „Lucet Comerț” SRL. AAP, însă, le-a respins pretențiile. Un alt contract, de 2,9 milioane de lei, a fost câștigat de „Aldos Grup” la Alexandrești, Râșcani. „Vocație” SRL a contestat rezultatele, dar și de această dată AAP a respins contestarea. Al cincilea în topul celor mai bănoase contracte semnate de „Aldos Grup” SRL și instituțiile statului este cel pentru termoizolarea fasadelor și renovarea tâmplăriei la liceul din Doroțcaia, Dubăsari. Contestatară, în acest caz, a fost firma „Marconex Prim” SRL, doar că și aici pretențiile au fost respinse de către AAP.
„Dacă ai scăpat o virgulă, înseamnă că ești rău și gata…”
Am discutat cu reprezentanții mai multor firme care au participat la aceste licitații. Am aflat că, deseori, licitațiile sunt aranjate din timp, iar contestațiile nu au rost. „Am adresat contestațiile la AAP. Cum le-am trimis, așa au și rămas. Ei au confirmat că decizia ar fi corectă. A câștigat licitația fratele lui Viorel Moșneaga, directorul de la Achiziții Publice. Dan Moșneaga (fratele lui Viorel Moșneaga, n.r.) se ocupă de licitații. Toată lumea știe, el semnează peste tot”, ne-a spus directorul unei companii de construcții aplicantă la licitații. „Am ajuns și la președintele raionului, dar dreptate nu am mai avut. Am lăsat totul baltă. Pur și simplu, nu merită. Achizițiile publice nu-s ceea ce ar trebui să fie. Le fac cum vor. Metode să te descurajeze să participi găsesc o sumedenie, începând de la cei care aleg câștigătorul și până la AAP. Dacă ai scăpat o virgulă, înseamnă că ești rău și gata. Mai ales la Achiziții Publice… Acolo nu mai înțelegi care, cu cine și ce”, se plânge șeful altei companii, care a pierdut licitația în detrimentul firmei familiei șefului AAP.
Un contract în valoare de peste 2 milioane de lei a fost semnat în martie 2014 de „Aldos Grup” cu Primăria din Crocmaz, Ștefan Vodă, localitatea de baștină a Vioricăi Ganenco-Moșneaga, soția șefului AAP. Ion Veleșco, primar de Crocmaz, afirmă că licitația câștigată de firma familiei șefului de la AAP în localitatea sa a fost desfășurată corect, la ea participând 12 ofertanți. „La licitație a venit Dan, fratele dlui Viorel. A fost un concurs corect, fără vreo presiune. Au fost contestații, dar nu s-au adeverit. Erau foarte prost întocmite și fără dovezi. Unele firme au propus prețuri ireale, altele – prea mari. Sigur, știam cine-i Moșneaga, dar asta nu a influențat rezultatele…”, încearcă să ne convingă Ion Veleșco.
Partenerul, cu licitații de peste 85 de milioane
Asociatul Dianei Cotruța la „Aldos Grup” SRL, Ion Avram, mai are alte trei firme pe care le-a fondat în 2004, 2005 și 2006: „Avramprim” SRL, „Lozmangal-Grup” SRL și „Cristranscom” SRL, ultima, fondată în parteneriat cu Serghei Rapcea. „Avramprim” SRL are mai multe obiective de activitate, printre care comerțul cărbunelui, materialelor lemnoase, materialelor de construcție sau de fierărie. SRL „Cristranscom”, fondată în parteneriat cu Rapcea, e specializată în reparația de drumuri. Într-un singur an, 2014-2015, firma a obținut 26 de tendere în valoare de circa 24 mln de lei, pentru lucrări de reparație a drumurilor din raioanele Strășeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi și Edineț. Cel mai gras contract, de 4,5 mln de lei, a fost semnat în iulie 2014 cu Primăria Lozova, Strășeni, localitatea de baștină a lui Ion Avram. Amintim aici că asociatul lui Avram, Serghei Rapcea, a vărsat în pușculița Partidului Democrat 90 de mii de lei în electorala din 2015.
Cea mai prosperă firmă a lui Ion Avram, „Lozmangal-Grup” SRL, cu un capital social subscris de 105.400 de lei, e specializată în comerțul cu combustibil și raportează, în 2012, venituri din vânzări de peste 46 de milioane de lei. Firma a câștigat, din 2011, 287 de tendere, încasând de la stat aproape 60 de milioane de lei. Coindicență sau nu, dar cele mai multe contracte au fost semnate cu instituții din Strășeni, de unde sunt originari atât Ion Avram, cât și Viorel Moșneaga. Aproape un milion și jumătate de lei, bani publici, au intrat în conturile firmei „Lozmangal-grup” SRL de la Primăria Scoreni, satul de baștină al șefului de la AAP. Svetlana Tăbăcari, primara din localitate, menționează că instituția pe care o conduce nu a semnat vreun contract cu această firmă și că, de fapt, Consiliul Raional a organizat licitația, primăria fiind doar beneficiara contractului.
Contactat, Ion Avram ne-a spus că este fondator doar la „Lozmangal-Grup” SRL și că nu cunoaște nimic despre celelalte trei firme la care, conform datelor de la CÎS, este fondator sau cofondator. De asemenea, Ion Avram ne-a declarat că nu o cunoaște pe Diana Cotruța-Moșneaga (fondatoare, alături de Avram, la „Aldos Grup” SRL) și nici pe Dan sau Viorel Moșneaga. Omul de afaceri s-a arătat mirat că numele său apare și în dreptul altor firme spunându-ne că ar putea fi vorba de o coincidență de nume. În aceste condiții, pentru a exclude în totalitate posibilitatea coincidențelor de nume, i-am solicitat lui Ion Avram să ne dea codul numeric personal (CNP). În urma verificărilor la CÎS, conform CNP-ului oferit de către Ion Avram, s-a confirmat că acesta este fondator sau cofondator la toate cele patru firme: „Aldos Grup” SRL, „Lozmangal-Grup” SRL, „Cristranscom” SRL și „Avramprim” SRL. Avram nu a putut să ne spună cum se explică acest lucru și cum se face că nu cunoaște persoanele care-i sunt parteneri de afaceri.
Terenurile din Ștefan-Vodă și iazul din satul de baștină
Și soacra șefului de la AAP, Liudmila Ganenco, este fondatoare a două firme – Întreprinderea Individuală „Simbol-Ganenco”, specializată în gestionarea barurilor și frizeriilor, în comerț, în activități de transport, și „Cromolagro” SRL, fondat împreună cu Ludmila Bucătaru în 2010. Firma este specializată în cultura legumelor, strugurilor, pomicultură și comerț și a raportat, în 2012, venituri de puțin peste 60 de mii de lei. Reprezentanții Primăriei Crocmaz au precizat că familia Ganenco deține în zonă, prin intermediul acestei firme, circa 100 de hectare de teren agricol. Multe din aceste terenuri (60% , potrivit reprezentanților Primăriei) sunt luate în chirie de la oamenii din zonă. Precizăm că o parte din cele 100 de hectare din terenuri aparțin, oficial, soților Viorel și Viorica Moșneaga.
În 2013, în s. Scoreni, Dan Moșneaga, fratele șefului AAP a luat în arendă de la un alt sătean, Andrei Moșneaga, iazul din localitate, cu o suprafață totată de 24,4 ha. Pentru că nu a plătit arenda, între cei doi, dar și Primăria din localitate, proprietara iazului și cea care urma să beneficieze de mijloacele bănești, a izbucnit un proces de judecată. Acum, părțile se judecă la CA Chișinău, după ce, prima instanță, Judecătoria Strășeni, i-a dat dreptate fratelui șefului de la Achiziții. „În urma conflictului dintre cele două părți are de suferit bugetul Primăriei. De când nu se plătește plata pentru arendă, nu au intrat în conturi aproximativ 200 de mii de lei, o sumă considerabilă pentru noi”, ne-a declarat Svetlana Tabacari, primarița din s. Scoreni.
Fratele șefului AAP: „Îmi dați pace să trăiesc azi sau nu?”
Am încercat să discutăm cu Dan, fratele lui Viorel Moșneaga, care a reprezentat firma „Aldos Grup” la mai multe licitații. Dan a evitat să ne răspundă la întrebări. Redăm, mai jos, dialogul cu el.
Reporter: Bună seara. Dl Dan? Sunt de la ZdG. Facem un articol despre licitații. Dvs sunteți reprezentantul firmei „Aldos Grup” care merge la licitații…
Dan Moșneaga: Păi, dar ce… Eu m-am concediat de acolo de o habă de vreme.
Reporter: Bine, unul din fondatorii acestei firme este sora dvs, Diana.
Dan Moșneaga: Care-i întrebarea, nu înțeleg.
Reporter: Întreabarea e dacă fratele dvs, Viorel, fiind director al AAP, vă ajută cumva să câștigați licitații? În ultima perioadă, firma asta a tot câștigat.
Dan Moșneaga: Nu știu, nu știu, dle. V-ați legat de capul meu la moment (zâmbește).
Reporter: Nu m-am legat. E o întrebare simplă. Vă ajută sau nu dl Viorel?
Dan Moșneaga: Și eu vă răspund foarte simplu. Îmi dați pace să trăiesc azi sau nu?
Reporter: Vă dau, sigur…
După acest dialog scurt, Dan Moșneaga a închis, iar ulterior nu a mai răspuns la apelurile noastre.
Directorul Agenției: „O interpretare eronată și rău intenționată”
Viorel Moșneaga, pe care l-am găsit la biroul său de serviciu, ne-a spus că nu ar cunoaște detalii despre firma „Aldos Grup”, care aparține familiei sale și care, de când este șef la AAP a câștigat contracte de 35 de milioane de lei. „Este foarte straniu că legați o oarecare firmă cu familia mea sau cu mine. Nu-mi aparține mie sau soției mele nicio firmă. Eu nu am avut nicio firmă în viața mea. Admit că e scrisă pe numele surorii mele, dar nu prea sunt la curent cu ce se ocupă sora mea sau fratele meu. Am o soră și un frate care sunt maturi, au familiile lor. Sora mea, pe 29 februarie, emigrează în Canada. Asta cunosc. Știu că au avut careva activități, cu fratele, cândva, au încercat ceva”, ne-a spus Viorel Moșneaga. L-am întrebat pe acesta cum explică faptul că firma a câștigat zeci de milioane doar după ce acesta a venit la conducerea Agenției. „Cu siguranță, este o interpretare eronată și rea intenționată”, ne-a replicat oficialul. I-am prezentat acestuia mai multe date concrete, inclusiv nume și cifre cu privire la contestațiile depuse de firmele care au participat la licitațiile câștigate de firma familiei sale. „Nu vă supărați, dar nu vreau să comentez. Consider incorect să comentez. Chiar nu sunt documentat. Nu cunosc. E o firmă ca toate firmele și nu mă privește. Categoric nu am influențat. Din câte cunosc, ei au făcut o careva firmă…”.
L-am întrebat pe Viorel Moșneaga dacă, la mijloc, nu este un conflict de interese, ținând cont de faptul că în multe documente legate de firma Aldos Grup figurează semnătura sa. „Dar ce înseamnă, dacă eu sunt la AAP, nimeni din familia mea, în trei generații, nu are dreptul să participe la licitații? Vizavi de o firmă sau alta, indiferent cum se numește ea, și indiferent ce proprietar are, în cazul dat, din membrii familiei mele, dacă se poate de numit asta familia mea, nu pot să comentez, pentru că, chiar nu cunosc. Eu am familia mea. Fratele și sora… Am perioade când nu comunic cu ei câte un an”, susține Viorel Moșneaga. „Toate deciziile se semnează de directorul adjunct, responsabil de soluționarea contestațiilor. Acesta trebuie să fie jurist de formare. Eu sunt economist. Eu nu pot fi directorul adjunct care se ocupă de asta. Noua lege a Achizițiilor prevede instituirea unui nou organism, care ar asigura independența soluționării contestațiilor. Toate deciziile sunt în responsabilitatea directorului adjunct. Eu nu-mi pun semnătura. Eu nu particip nici într-o formă în procesul de soluționare a contestațiilor. Eu nici nu le examinez, doar le selectez și le predau directorului adjunct. El poate să se consulte cu mine, dar poate nici asta să nu facă”, a conchis șeful AAP.
Deși Viorel Moșneaga spune că de contestații este responsabil unul dintre adjuncții săi, noi am intrat în posesia unei contestații, depusă în 2015, după o licitație câștigată de „Aldos Grup”, pe care apare semnătura șefului de la AAP, exact aceeaşi semnătură pe care Viorel Moşneaga o pune şi pe contractele atribuite agenţilor economici ca urmare a câştigării licitaţiilor.
Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.
Mariana Colun, CIJM