Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Judecătorul latifundiar de la CSJ,…

Judecătorul latifundiar de la CSJ, acuzat că prelucrează neautorizat peste 12 ha de teren date în folosință Armatei Naționale

Judecătorul Ghenadie Eremciuc. Colaj ZdG

Judecătorul Ghenadie Eremciuc, care acum un an a fost transferat temporar de la Judecătoria Bălți la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), este acuzat că ar prelucra neautorizat un teren cu suprafața de 12,42 ha, amplasat într-o localitate din raionul Sîngerei și dat în folosință Armatei Naționale. 

Ziarul de Gardă a constatat că pe acel teren sunt cultivate culturi de primăvară. Cazul a ajuns în atenția Procuraturii orașului Sîngerei, după ce în rezultatul unei inspecții operate de Brigada 1 infanterie motorizată a R. Moldova, dislocată la Bălți, s-a constatat că magistratul nu a încheiat vreun acord sau contract de prelucrare a lotului de teren. Judecătorul refuză să ofere detalii despre acest caz.

12 ha de teren, folosite neautorizat de judecătorul Eremciuc

Conform unui document în posesia căruia a intrat ZdG, la 18 aprilie 2024, în timpul inspecției terenurilor și loturilor de teren arabil date în folosință Întreprinderii de Stat (ÎS) „Centrul de Pregătire a Specialiștilor (CPS) pentru Armata Națională”, s-a stabilit că un sector de teren cu suprafața de 12,42 ha, amplasat în extravilanul satului Heciul Nou, raionul Sîngerei, este prelucrat neautorizat. Ulterior, s-a depistat că terenul ar fi prelucrat de către judecătorul Ghenadie Eremciuc, născut în satul vecin, Elizaveta, din municipiul Bălți. 

Sectorul de teren cu suprafața de 12,42 ha, amplasat în extravilanul satului Heciul Nou, raionul Sîngerei, este prelucrat neautorizat

ZdG a constatat că inspecția terenurilor în urma căreia s-a depistat că Eremciuc ar prelucra neautorizat cele peste 12 ha de teren a fost efectuată în contextul în care terenurile au fost date din folosința ÎS CPS în cea a Brigăzii nr. 1 infanterie motorizată, filiala Bălți. Terenul se află în apropierea Centrului de instruire militară, pe el fiind cultivate culturi de primăvară. 

Reprezentanții Brigăzii de infanterie militară Bălți au declarat pentru ZdG că judecătorul Eremciuc nu a încheiat vreun acord sau contract de prelucrare a lotului de teren cu unitatea militară sau cu ÎS CPS.

După depistarea cazului, comandantul Brigăzii de infanterie motorizată a sesizat Inspectoratul de Poliție Bălți. ZdG a constatat că sesizarea a fost ulterior remisă spre examinare Inspectoratului de Poliție Sîngerei. 

Eremciuc: „Alt răspuns de la mine, în afară de ceea ce prevede legea, nu veți obține”

Întrebat de ZdG dacă folosește sau nu terenul, Ghenadie Eremciuc a refuzat să  răspundă la întrebare, preferând să facă referire la unele prevederi legislative. 

Judecătorul Ghenadie Eremciuc. Foto: Radio Europa Liberă 

„Legea nu permite unui judecător să se ocupe cu alte activități, în afară de cea didactică, ceea cu ce și mă ocup. Sunt lector și dețin funcția de judecător. Eu v-am răspuns ceea ce prevede legea. Mă înregistrați fără să mă anunțați și cred că mâine-poimâine va apărea că «wow, ce s-a mai întâmplat cu Eremciuc». Alt răspuns de la mine, în afară de ceea ce prevede legea, nu veți obține”, ne-a spus judecătorul în timpul discuției.

Primar: „Acolo este o suprafață de circa 300 ha dată în gestiune Forțelor Armate”

Andrei Donțu, primarul comunei Heciul Nou, raionul Sîngerei, în extravilanul căreia este amplasat terenul care ar fi prelucrat de judecător, ne-a spus că în jur de 300 ha de teren amplasat în localitatea pe care o conduce se află în folosința Armatei Naționale (AN), iar autoritățile locale nu cunosc și reprezentanții Armatei nu oferă detalii despre cei care prelucrează anumite sectoare din acest lot de teren.

„Acolo este o suprafață de circa 300 ha dată în gestiune Forțelor Armate, dar nu avem informații despre cine prelucrează acele terenuri și în baza căror acte îl prelucrează. În anii precedenți am făcut verificări despre cum este prelucrat terenul, pentru că erau unele neajunsuri și neînțelegeri, dar nu am primit niciun răspuns de la Forțele Armate. Terenul este al comunei Heciul Nou. Noi dăm darea de seamă pentru suprafața dată, dar este o suprafață de teren care este dată în gestiunea Forțelor Armate. Referitor la persoana menționată, nu cunosc, pentru că Forțele Armate nu ne comunică informații la acest capitol”, ne-a spus primarul.

Mai multe terenuri, gestionate abuziv

Solicitați de ZdG, reprezentanții Ministerului Apărării (MA) nu au putut să ne spună în ce condiții judecătorul Eremciuc a ajuns să utilizeze lotul de teren, dar ne-au transmis că pe acest caz a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Sîngerei, „în vederea cercetării cazului de prelucrare neautorizată și abuzivă a porțiunii de teren indicate”.

Reprezentanții MA ne-au mai transmis că până în luna aprilie 2024, mai multe porțiuni de teren aflate la periferia Centrului de instruire al Brigăzii 1 Infanterie Motorizată, unde este situat și terenul prelucrat de judecătorul Ghenadie Eremciuc, au fost gestionate de ÎS „Centrul de Pregătire a Specialiștilor pentru Armata Națională” în comun cu firma „NSV-CEREAL” SRL, în baza relațiilor contractuale, care au încetat în octombrie 2023.

„Vă informăm că toate bunurile imobile gestionate de entitățile militare reprezintă proprietate publică a statului, domeniu public, dispun de destinație specială de apărare și sunt utilizate în strictă conformitate cu destinația acestora”, ne-au transmis reprezentanții MA. 

Conform unui raport al Curții de Conturi privind rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Apărării, din ianuarie 2022, Ministerul Apărării nu mai înregistrează contracte de dare în comodat, arendă ori subarendare a terenurilor cu destinație specială. În același raport se precizează că mai multe firme, printre care și „NSV-CEREAL” SRL, au fost notificate de ÎS „Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională” în 2021 și 2022 despre rezilierea contractelor de dare în arendă a terenurilor. În septembrie 2022,  instituția a decis să nu mai încheie contracte ulterioare, dar a prelungit contractul cu „NSV-CEREAL” SRL până în octombrie 2023. 

Și-a început cariera în cadrul Procuraturii Militare

Ghenadie Eremciuc este unul din cei doi judecători de la Bălți care la mijlocul anului 2023 au fost transferați de la Judecătoria Bălți la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

După ce a absolvit în 2001 Facultatea de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, acesta a fost angajat în calitate de ajutor interimar al procurorului în cadrul Procuraturii Militare. Apoi, a fost numit ajutor interimar al procurorului în cadrul Procuraturii Sîngerei, unde în perioada 2003-2007 a activat în calitate de procuror. În perioada anilor 2007-2010, Ghenadie Eremciuc a activat în calitate de procuror în cadrul Direcției juridice a Procuraturii Generale, iar ulterior, până în 2014, a fost adjunct al procurorului în cadrul Procuraturii Bălți. În 2014, Eremciuc a fost numit judecător al Judecătoriei Bălți. 

Judecătorul latifundiar – cu sute de mii de lei datorii 

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2023 depuse de judecător, familia Eremciuc deține circa 30 ha de teren agricol. Cele peste 90 de terenuri au fost procurate începând cu anul 2000. Doar în anul 2023, aceasta a intrat în posesia a 6 terenuri.  

Familia judecătorului declară datorii în sumă de 740 de mii de lei, după ce a contractat mai multe împrumuturi și credite. Eremciuc trece la categoria datorii și împrumuturile firmei soției sale – „Tradiție și Familie” SRL, care are ca gen de activitate cultivarea plantelor și creșterea animalelor.


În 2023, familia judecătorului a contractat patru împrumuturi în sumă de 107 mii de lei. Unul dintre împrumuturi, în sumă de 30 de mii de lei, luat de la compania „Easy Credit” SRL, are rata dobânzii indicată în declarație de 49,12% anual și trebuie să fie restituit până în 2025.

Judecătorul mai declară că firma „Tradiție și Familie” SRL îi datorează soției sale, Inga Eremciuc, fondatoare a respectivei firme, suma de 420 de mii de lei, bani împrumutați în 2018, 2020 și 2022. Soția lui Eremciuc deține funcția de șefă a Serviciului penal și contravențional la Curtea de Apel Bălți. 

Familia judecătorului declară o casă de locuit cu suprafața de 203 metri pătrați, care se află în satul Elizaveta și a fost dobândită în 2003. Valoarea indicată a acesteia este de 605 mii de lei. Eremciuc mai declară o casă cu suprafața de 102 metri pătrați, moștenită în 2015. 

La capitolul automobile, familia Eremciuc declară câteva vehicule motorizate. În 2020, magistratul a devenit proprietarul unui tractor, al cărui valoare declarată este de 10 mii de lei și al unei remorci în valoare de două mii de lei, ambele indicate ca fiind defecte. Tot el declară și un autocamion de model MAZ 54323, estimat la 31 de mii de lei și două semiremorci, ale căror valoare totală ajunge la aproximativ 94 de mii de lei.

Anul trecut, magistratul a ridicat de la CSJ un salariu de 265 de mii de lei, iar la Judecătoria Bălți a avut un salariu de 127 de mii de lei. Soția acestuia a ridicat de la Curtea de Apel Bălți un salariu de 157 de mii de lei. 

A vândut apartamentul obținut la preț preferențial colegului care i-a împrumutat bani să-l cumpere 

În 2023, familia Eremciuc i-a vândut avocatului Gheorghe Cobzac, fost coleg cu Eremciuc pe când acesta lucra în Procuratură, un apartament cu suprafața de 64 de metri pătrați. Imobilul se află în sectorul Ciocana al Capitalei și a fost procurat de judecător la prețul preferențial de 27 de mii de euro (echivalentul a 519 mii de lei) în cadrul unui proiect al Consiliului Superior al Magistraturii, prin care acesta își propunea să asigure cu spațiu locativ angajații din sistem.

Conform declarațiilor de avere și interese personale, pentru procurarea apartamentului, judecătorul a împrumutat 27 de mii de euro de la același Gheorghe Cobzac. Deși în declarații a indicat că apartamentul ar avea o valoare de piață de 50 de mii de euro, Eremciuc l-a vândut fostului său coleg cu 553 de mii de lei (echivalentul a circa 29 de mii de euro).