Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ În căutarea CV-ului și…

VIDEO În căutarea CV-ului și a diplomei de studii superioare a unui președinte de raion

Socialistul Ștefan Bolea ocupă de mai bine de un an funcția de președinte al raionului Călărași. Deși are o funcție publică, Bolea nu își afișează CV-ul pe site-ul Consiliului raional și a evitat de mai multe ori să îl prezinte, la solicitarea ZdG. Singurul CV oficial al socialistului, deși este incomplet, poate fi analizat într-un ziar electoral al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, tipărit la ultimele alegeri parlamentare. În acel CV electoral, Ștefan Bolea indică faptul că și-a făcut studiile la Universitatea Agrară din R. Moldova, lucru pe care l-a reiterat și în discuțiile telefonice pe care le-a purtat cu reporterul ZdG. 

Președintele de raion insistă că a absolvit această universitate și susține că deține chiar și o diplomă de absolvire, asta în timp ce reprezentanții Universității Agrare de Stat din R. Moldova ne-au comunicat, oficial, că nu au avut niciun absolvent pe nume Ștefan Bolea.

Ștefan Bolea a candidat la alegerile parlamentare din 2019 din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), însă nu a reușit să acceadă în funcția de deputat. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2019, socialistul a reușit să devină președinte de raion cu ajutorul voturilor a 17 din cei 33 de consilieri. Bolea a fost susținut la această funcție de consilierii fracțiunii PSRM, ai Partidului Democrat, ai Partidului „Șor”, dar și de un consilier independent. 

Președinte de raion, fără CV public

Ajuns în funcția de președinte de raion, Ștefan Bolea nu s-a grăbit să își facă public CV-ul, așa cum au făcut-o, de exemplu, vicepreședinții de raion. Mai mult decât atât, angajați ai Consiliului raional (CR), secretara președintelui, unul dintre vicepreședinți și chiar și persoana de la Resurse umane ne-au comunicat că nu au văzut vreodată CV-ul lui Ștefan Bolea și nu cunosc activitatea sau studiile pe care acesta le are.

Pagina Consiliului raional Călărași pe care lipsește CV-ul președintelui de raion

Singurul CV public al președintelui raionului Călărași am reușit să îl identificăm într-un număr al ziarului „Socialiștii”, care a fost dedicat lansării lui Ștefan Bolea în campania electorală pentru parlamentarele din 2019. CV-ul însă pare a fi incomplet, fără a fi indicați anii de studenție ai acestuia sau specialitatea cu care s-a ales în urma finalizării studiilor universitare. La rubrica studii este indicat doar că Ștefan Bolea, în anii 1968-1978, a terminat școala medie din satul Sadova, urmând ulterior Universitatea Agrară de Stat din R. Moldova (UASM), fără a fi însă indicați anii de studii. Confuzia apare în momentul în care, cronologic, din 1978 și până în 1979, socialistul a făcut școala militară, iar din 1979 până în 1981 – serviciul militar. Respectiv, din CV-ul publicat, nu este clar în ce perioadă acesta și-a făcut studiile. 

CV-ul lui Ștefan Bolea din ziarul „Socialiștii” în care nu este indicată perioada studiilor la Universitatea Agrară de Stat din R. Moldova

„De ce vă luați de studii?”

Din decembrie 2020, l-am apelat telefonic, în repetate rânduri, pe Ștefan Bolea pentru a solicita să ne fie prezentat CV-ul sau să fie publicat pe site-ul CR, pentru a-l consulta. Din decembrie 2020 și până în martie 2021, Ștefan Bolea nu a dat curs solicitărilor ZdG, menționând ba că este în ședință, ba că e ocupat, sau amânând expedierea CV-ului de la o zi la alta. După o solicitare reiterată, la 1 martie, președintele raionului Călărași ne-a spus că își va face public CV-ul, arătându-se nedumerit de întrebările pe care i le adresăm despre studiile sale.

„Eu am învățat în multe locuri. Dar dvs. de ce, de pildă, vă luați de studii? Asta vă interesează cel mai tare? Eu am studii superioare. Am învățat la Universitatea Agrară, fără frecvență. Sunt ca inginer meliorator”, a declarat Ștefan Bolea.

Președintele de raion a mai invocat că îl provocăm intenționat și că el știe „de unde toată treaba asta merge”:

Ștefan Bolea: — După 10 clase, eu m-am dus la școala superioară militară din Harkov. Am făcut un an de zile și după asta m-am dus în rândurile armatei sovietice. După asta am lucrat un an de zile în Chișinău, iar după asta am venit în Călărași. În 1983, m-am întors în sat și am lucrat ca specialist în tineret și sport până în 1987. Vedeți că eu greu îmi amintesc aceste lucruri. Din 1986 până în 1991 am făcut Universitatea Agrară, la facultate (n.r., pauză) anume că, am terminat și ca inginer, generală. Mi-am luat anume specialitatea inginer, în (n.r., pauză)… Alo, mă auziți?
Reporter: — Da, vă ascult. Inginer în?
Ștefan Bolea: — Dar eu, totuși, mă întorc înapoi. Ce dvs., totuși, iar vă luați că nu aveți CV-ul. Ce vă interesează pe dvs.? Veniți și luați, vă dau CV-ul, de pildă, și o să controlați și o să vedeți unde am învățat și ce am terminat.

Deși Ștefan Bolea ne-a comunicat că și-a făcut studiile la UASM în anii 1986-1991, în noiembrie 2018, în contextul înaintării sale la funcția de deputat, portalul tribuna.md scria că socialistul Ștefan Bolea și-a făcut studiile universitare în perioada 1978-1979.

UASM declară că Ștefan Bolea nu este absolvent al universității

La solicitarea ZdG de a ne comunica dacă Ștefan Bolea este absolvent al universității, printr-un răspuns semnat de rectorul UASM, Liviu Volconovici, și care datează din 5 ianuarie 2021, instituția ne-a informat că „cetățeanul Ștefan Bolea nu este absolvent al universității”.

Într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă, rectorul Universității Agrare precizează că Ștefan Bolea nu a absolvit instituția

Numele lui Ștefan Bolea nu se regăsește nici în cartea plasată pe site-ul UASM cu numele tuturor absolvenților instituției din perioada 1933 – 2013. Pus în fața acestui fapt, președintele de raion ne-a spus că nu am controlat unde trebuie:

Reporter: — Dvs. aveți diplomă? Puteți să ne-o prezentați?
Ștefan Bolea: — «Konechno» (n.r., din rusă, evident). Dacă vreți, v-o dau. Ia uită-te ce interesant.
Reporter: — Eu am trimis solicitare la UASM și mi-au spus că așa absolvent nu au avut niciodată.
Ștefan Bolea: Îmi pare rău dacă dvs. … înseamnă că eu nu știu.
Reporter: Ei mai au, nu știu dacă știți, și o carte a absolvenților. Știți?
Ștefan Bolea: Știu.
Reporter: Și acolo tot lipsește numele dvs.
Ștefan Bolea: Nu poate să fie așa ca să nu existe. Omul care a învățat întotdeauna el are, undeva, îi rămâne și copia la toate documentele. 

La finalul discuției din 1 martie, Ștefan Bolea ne-a comunicat că ne va expedia diploma sa universitară, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

„Nu am eu diplomă falsă”

Apelat repetat, la 12 martie, în privința diplomei, Ștefan Bolea s-a arătat deranjat de insistența noastră.

„Oamenii mor, dar dvs. vreți să vă dau lucru ăsta. Lăsați mai târziu. Spuneți-mi ce o să vă dea asta? Iată eu vreau să știu. Merg și eu la principiu. Astea sunt niște chestii personale. Ce vă trebuie dvs.? Eu ce, adică, port o diplomă falsă? Sau cum iese? Hai lăsați-o mai moale. Dvs. vreți să vă faceți, de pildă, nu știu ce acolo. Nu am eu diplomă falsă. Eu am o diplomă pentru care am muncit cinci ani de zile. Eu nu îmi văd capul de nevoi, dar dvs. umblați cu facultatea. Doamnă, eu am 60 de ani, nu am 20 de ani”, a menționat Ștefan Bolea, precizând că ne va expedia diploma sa de absolvire „când se va termina pandemia”.

În aceeași zi, am decis să mergem totuși la CR Călărași pentru a purta o discuție cu Ștefan Bolea. Secretara ne-a informat, inițial, că președintele raionului nu este la birou, iar ulterior, când am aflat că acesta este, de fapt, prezent, am fost informați că Ștefan Bolea „este ocupat” și nu ne poate primi. Am insistat să obținem o explicație cu referire la studiile sale universitare.

„Eu cu dvs. am vorbit destul de clar. De ce dvs. insistați? Pentru cine lucrați dvs., vreau să știu”, ne-a spus Ștefan Bolea, precizând ulterior că va ieși pentru 10 minute să ne răspundă la întrebări, fapt care, într-un final, nu s-a produs.

După o oră de așteptări, secretara ne-a anunțat că Ștefan Bolea nu va găsi nici măcar 5 minute pentru a discuta cu noi: „A spus că nu poate să primească până la sfârșitul zilei. Să îl telefonați și o să faceți o nouă înțelegere cu dumnealui”.

Am ținut cont de instrucțiuni și câteva zile mai târziu l-am apelat repetat, însă după câteva replici, Ștefan Bolea ne-a închis telefonul: „Eu nu mai am plăcerea cu dvs. să vorbesc. Îmi cer scuze. La mine să nu mai apelați mai mult după ceea ce mi-ați făcut. «Do svidania» (la revedere, n.r.)”.

„Știți cum, la noi este pe partajări politice”

Studiile și cariera lui Ștefan Bolea sunt necunoscute chiar și pentru angajații CR Călărași, care se pare că nu prea știu prea multe despre președintele raionului. Și angajata de la Resurse umane nu cunoaște experiența lui Ștefan Bolea. Ea ne-a anunțat că nu a văzut vreodată CV-ul președintelui de raion. Și vicepreședinta raionului Călărași, Zinaida Țurcanu, a precizat că nu cunoaște unde și-a făcut studiile Ștefan Bolea. După ce i-am prezentat răspunsul UASM, în care se spune că Ștefan Bolea nu este absolvent al instituției, Zinaida Țurcanu s-a arătat surprinsă.

Zinaida Țurcanu

„Nu pot să vă zic nimic. Nu am cunoscut situația. Nici nu m-am gândit că ar trebui să analizez. Știți cum, la noi este pe partajări politice. Nici nu vreau să cred. Nu știu ce să zic”, a declarat vicepreședinta raionului Călărași. Nu a văzut CV-ul președintelui de raion nici secretarul CR Călărași, Gheorghe Iosob: „Nu vă pot spune ce studii are. Chiar mă depășește”.

Funcțiile elective nu necesită deținerea studiilor superioare

Conform cadrului legal privind administrația publică locală, dar și potrivit Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, în cazul președintelui de raion funcția este electivă. Vicepreședinta Congresului Autorităților Locale (CALM), Valentina Casian, menționează în acest context că președinții de raion sunt aleși, iar, conform legislației în vigoare, aceasta nu necesită deținerea studiilor superioare.

Valentina Casian

„În opinia mea, persoanele care ocupă o funcție de demnitate publică, trebuie să aibă o pregătire pe măsură, deoarece aceștia reprezintă raionul, exercită conducerea operativă a serviciilor publice descentralizate, semnează acte în numele raionului. Suplimentar, nu poți avea cerințe față de un şef de direcție, funcționar public, numit prin concurs, care deține studii superioare, dacă nu ai o pregătire bună multilaterală. Nu poți evalua activitatea, verifica corectitudinea activității unui funcționar public din subordine, dacă nu posezi cunoștințe vaste. Este o necesitate, fapt ce trebuie să fie conștientizat, în primul rând, de către cel ce-și înaintează candidatura la funcția de președinte, ori acesta trebuie să fie în stare să asigure un management eficient al raporturilor gestionate de către persoanele cu funcții de demnitate publică în interesul societății și al statului. Altfel, se creează impresia, că aceștia, așa cum sunt aleși în funcție politic, rămân în continuare o pârghie pentru cei ce i-au votat și partidele respective, în a prioritiza problemele personale și cele de partid față de interesul general al cetățenilor”, consideră vicepreședinta CALM, Valentina Casian.

Un vicepreședinte de raion, găsit vinovat de deținerea unei diplome false

Nicolai Ermurache
Foto: Moldova Curată

Situația incertă în legătură cu studiile lui Ștefan Bolea nu este o premieră pentru R. Moldova. Anterior, acuzații și confuzii legate de studii au existat și în privința altor conducători. Este și cazul lui Nicolai Ermurache, vicepreședinte al raionului Căușeni, acuzat de falsificarea diplomei de studii cu care anterior s-a angajat la muncă la Întreprinderea „Moldsilva”.

La sesizarea directorului Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură „Tighina”, Iurie Apostolachi, împotriva lui Ermurache a fost pornit un dosar penal pentru „confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false”. Iurie Apostolachi invoca faptul că Nicolai Ermurache fusese angajat la „Moldsilva”, prezentând o diplomă  falsă datată cu anul 2011. Acesta solicitase Ministerului Educației să verifice autenticitatea diplomei, iar în răspuns i s-a comunicat că un document cu seria respectivă fusese eliberat pe numele unei alte persoane.

În 2019, instanța l-a achitat pe Nicolai Ermurache, precizând că „nu a fost dovedit faptul că acesta a confecționat, deținut și folosit o diplomă de studii falsă”. În noiembrie 2020, magistrații Curții de Apel Chișinău au casat însă decizia primei instanțe și au pronunțat o nouă hotărâre prin care l-au recunoscut vinovat pe Nicolai Ermurache, însă acesta a fost liberat de pedeapsa penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

Concediat de MAI pentru că a prezentat la angajare acte de studii false, însă ales în funcția de vicepreședinte

Alexandru Isac, vicepreședintele raionului Telenești pentru probleme economice, reprezentant al PSRM, a fost implicat și el într-un scandal legat de studiile sale.

Alexandru Isac

Portalul Moldova Curată a scris, în 2019, că Alexandru Isac a fost concediat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în iulie 2013, pentru că, la încheierea contractului de muncă în organele de poliție, a prezentat acte de studii false. Isac a contestat în instanța de judecată ordinul prin care a fost concediat, motivând că la momentul încheierii contractului individual de muncă Legea cu privire la poliţie nu prevedea drept temei de concediere prezentarea de către cel ce se angajează a documentelor false. Instanța de fond i-a respins solicitările lui Alexandru Isac, iar decizia a fost menținută în vigoare și de Curtea de Apel Chișinău, și de Curtea Supremă de Justiție. 

În pofida scandalului legat de actele de studii false, în 2019, Alexandru Isac a fost ales vicepreședinte al raionului Telenești. În CV-ul său, publicat pe site-ul CR Telenești lipsesc datele despre studii și experiența de muncă, așa cum este indicat, de exemplu, în cazul celuilalt vicepreședinte de raion.