[FOTO] Noul sediu de 32,7 MILIOANE al CSM
Sediul din centrul Chişinăului, achiziţionat de stat pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a costat 32, 7 mln. de lei (!), adică aproape 2 mln. de euro. Informaţia este postată pe site-ul oficial al Agenţiei Achiziţii Publice şi este confirmată de către reprezentanţii instituţiei prin intermediul căreia s-a realizat tranzacţia dintre stat şi firma SRL „Profmedstil”, care a deţinut clădirile din str. Eminescu, dar şi de către conducerea CSM.
Oficial, CSM a trecut în casă nouă pe 17 aprilie 2014. Noul sediu se află în două clădiri de lux, conexe, de pe str. Eminescu 5, chiar în centrul Chişinăului. Anterior, acestea au aparţinut firmei SRL Profmedstil. Contractul de achiziţionare a bunului imobil a fost semnat pe 26 decembrie 2013, conform informaţiilor Întreprinderii de Stat Cadastru, dar înregistrat, conform informaţiilor Agenţiei Achiziţii Publice (AAP) chiar în seara de Anul Nou, pe 31 decembrie 2013.
1,75 mln. de euro pentru două clădiri
Despre noua casă a CSM nu s-a discutat foarte mult, ştiindu-se doar că, pentru achiziţionarea ei, în Legea bugetului pentru 2013 au fost preconizaţi 15 mln. de lei. Doar că, clădirea cumpărată de stat pentru CSM, în ultima zi a anului trecut, nu a costat 15 mln. de lei, ci dublu, 32,7 mln., adică, 1,75 mln. de euro (la cursul Băncii Naţionale de miercuri, 30 aprilie 2014). Informaţia este postată pe site-ul AAP şi a fost confirmată pentru ZdG de către reprezentanţii instituţiei. Tot de pe site-ul AAP aflăm că sediul CSM a fost achiziţionat dintr-o singură sursă, la licitaţie participând doar SRL Profmedstil.
Conform datelor de la Cadastru, oficial, clădirile cumpărate pentru CSM au 186 şi, respectiv, 290,8 m.p.. Totuşi, neoficial, acestea se întind pe o suprafaţă de aproximativ 4000 m.p., cu tot cu mansardă. Iniţial, clădirile au aparţinut companiei Wine International Project SRL, după care au intrat în posesia firmei SRL Profmedstil. În anii 2009—2013, construcţiile au fost puse gaj pentru credite de peste 100 mln. de lei, toate creditele luate de la Moldinconbank, bancă asociată anterior cu numele controversatului afacerist Veaceslav Platon. Toate creditele au fost stinse până la data semnării contractului dintre agentul economic şi stat.
Milioanele au plecat la ruşi!?
Conform Camerei Întregistrării de Stat, firma SRL Profmedstil, care a intrat în posesia celor 32,7 mln. de lei în urma tranzacţiei cu statul, a fost fondată în 2007 de Întreprinderea cu Capital Străin „Wine International Project” SRL, care a investit aproximativ 4,2 mln. de lei pentru cele 91.27% din firmă, „Wine & Investments Espanola”, din Spania, care a investit 402 mii lei pentru 8,71% din cota parte, dar şi Maria Bulgar Nicolai, cu 470 de lei pentru 0,01% din firmă.
La rândul său, „Wine International Project” SRL, principalul fondator al SRL-ului care a semnat tranzacţia cu statul, a fost înregistrată în ianuarie 1995, în calitate de fondatori avându-i pe doi cetăţeni ruşi, Galina Lisnyak şi Dmitry Ignatenco, ambii cu câte 50%, dar şi cu mai multe afaceri pe teritoriul R. Moldova. Firma este administrată de cetăţeanul R. Moldova Romeo Fortuna Viorel, un discret om de afaceri. Lisnyak şi Ignatenco dezvoltă, în parteneriat cu cetăţeni ai R. Moldova, mai multe afaceri. Una dintre ele, reţeaua de magazine Unimarket, pe care Dmitry Ignatenco o deţine prin intermediul firmei Unimarket Discount. La rându-i, această firmă este fondată de un off-shore din Cipru, Brestoll Ventures LTD, cu 22%, şi Avilex DFT, cu 77,98%, al cărui fondator este însuşi Dmitry Ignatenco, cu 99,88%, alături de administratorul de la „Wine International Project” SRL, Romeo Fortuna, care are celelalte acţiuni. Ignatenco, conform CÎS, figurează în calitate de fondator la cinci SRL-uri, iar partenera sa, Galina Lisnyak, la două.
Toţi banii, din buget
În Legea bugetului pe 2013, pentru procurarea unui nou sediu al CSM, care, anterior, închiria mai multe birouri în sediul Curţii Supreme de Justiţie, s-au alocat, iniţial, 13,7 mln. de lei. Ulterior, preţul a fost rectificat, acesta ajungând la 15 mln. Conform unor surse din domeniu, ulterior, Ministerul Finanţelor a alocat alte nouă mln. de lei, la solicitarea CSM-ului, care anunţa că, de 15 mln. de lei, nu putea procura o clădire pentru sediu. Aceleaşi surse, care au făcut parte din grupul format la CSM, care a căutat sediu pentru instituţie, susţin că s-au organizat, în toată această perioadă, două tendere. Iniţial, se ajunsese la concluzia să fie procurat, cu 25 mln. de lei, hotelul Elat, iar mai apoi, grupul de lucru decidea să procure o clădire din zona Telecentru, la care s-a renunţat însă, din cauza unor probleme juridice cu care se confrunta respectiva clădire. În final, s-au plătit, din buget, 32,7 mln. de lei, pentru sediul de pe str. Eminescu. S-a decis cumpărarea lui pe ultima sută de metri, pentru că, dacă tranzacţia nu era finalizată până la finele anului 2013, banii alocaţi CSM-ului pentru sediu se pierdeau. Astfel, în grabă, CSM-ul a ales clădirea de pe Eminescu, care, conform aceloraşi surse, nu întruneşte condiţiile pentru a fi un sediu adecvat pentru CSM, având mai multe minusuri, clădirea fiind construită iniţial pentru a fi un minihotel. „Cel mai bine ar fi fost ca CSM să-şi construiască un sediu. Cu banii ăştia, şi cu un teren acordat de Primărie, la sigur reuşeau”, afirmă cineva. Alte surse susţin că, cel mai probabil, decizia de a procura anume imobilul de pe Eminescu a avut şi un oarecare substrat politic.
„Procedura de achiziţie a fost respectată în totalitate. Noi am anunţat tenderul pentru achiziţionarea unei clădiri. Au fost înaintate mai multe propuneri, inclusiv clădirea Moldasig, de lângă cea pe care am cumpărat-o. Au fost şi de la Calea Ferată nişte oferte, dar nu a fost posibil din punct de vedere financiar. Erau mai scumpe decât asta, sigur. Au fost şi oferte prin regiuni care nu puteau fi acceptate, dar care costau tot milioane. Am decis să luăm o clădire care să fie ajustată, cât de cât, la cerinţele timpului, dar şi de perspectivă. Nu uitaţi că noi pretindem ca, pe viitor, şi Departamentul Administrării Judecătoreşti să fie pe lângă CSM…”, a precizat Dumitru Visternicean, președintele interimar al CSM.