Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Filmul evenimentelor care au precedat…

Filmul evenimentelor care au precedat tragedia din parcul Sarmizegetusa: zero lei din bugetul local vs. viața unui copil. Expert: „Fie nu există un aparat care ar fi trebuit să reacționeze la scurgerea de curent, fie au fost erori de proiectare și executare a lucrărilor”

Colaj ZdG

Titluri precum „O fată de 11 ani a murit după ce a fost electrocutată în parcul Sarmizegetusa din capitală” au „invadat” spațiul mediatic în seara zilei de 18 iulie curent. Autoritățile Publice Locale în subordinea cărora se află parcul însă nu au venit cu răspunsuri la multiplele întrebări care au apărut. 

ZdG a constatat că lucrările de renovare a parcului au costat peste 18 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei s-au cheltuit doar pentru rețelele electrice publice de iluminat stradal. Investiția nu s-a făcut din bani publici, ci din contul unei companii private care a primit în schimb, în 2021, în urma scandalului privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în sectorul Botanica, permisiunea de a construi mai multe blocuri locative în acel sector al capitalei. 

Deși reparația parcului a inclus și lucrări pe segmentul electric, ZdG a constatat că din comisia de recepție a lucrărilor aprobată de municipalitate lipsea tocmai… un expert în electricitate. 

Ziarul de Gardă a reconstituit filmul evenimentelor care au precedat tragedia din parcul Sarmizegetusa – de la aprobarea cu scandal a Planului Urbanistic Zonal până la inițierea urmăririi penale pe caz fără persoane cu statut de bănuit sau învinuit.

18 iulie 2024. Doi copii – o fată de 11 ani și un băiat de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul Sarmizegetusa din sectorul Botanica al Chișinăului. Băiatul a fost internat în spital în stare gravă, iar fata a decedat la scurt timp după incident. 

„Preliminar, băiețelul de 6 ani și fetița de 11 ani se jucau în parc, iar la un moment dat, ar fi atins niște fire care au produs un scurtcircuit. Copiii au fost imediat preluați de ambulanță și transportați la spital, însă, cu regret, fetița a decedat. La fața locului imediat s-au deplasat toate serviciile specializate. Pe caz a fost inițiat un proces penal, în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele”, a precizat poliția la scurt timp după tragedie. 

Martor: „Nu s-a întâmplat că acei copii au fost electrocutați și s-a întrerupt curentul, ei s-au aflat sub curent electric până când au fost scoși de acolo”

Valeriu Toma
Sursă: Fb/ Valeriu Toma

„Erau foarte mulți copii în parc, vreo 20 la număr. Noi stăteam pe băncile de la scenă și am văzut, la un moment dat, că doi copii stăteau jos, lângă felinar. Ni s-a părut ciudat că nu se mișcau, nu scoteau niciun sunet, nu strigau. Ei, pur și simplu, stăteau jos. Cred că au trecut vreo două minute și m-am apropiat, am încercat să vorbesc cu ei, dar era prea târziu, ei sângerau, vomitau. Când am pus mâna pe fetiță, m-a electrocutat și am înțeles care este situația. Am încercat să întrerupem electricitatea, dar nu era o persoană responsabilă care să ne poată ajuta. A fost electricitate continuă. Nu s-a întâmplat așa că acei copii au fost electrocutați și s-a întrerupt curentul, dar ei, până în ultimul moment, până au fost scoși de acolo, s-au aflat sub curent electric. Presupun că totul s-a întâmplat din cauza la izolarea prostească a acestui felinar”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Valeriu Toma, martor la cele întâmplate. 

Licitația de contractare a lucrărilor de renovare a parcului „Sarmizegetusa”, inițiată de pretura Botanica în 2020, anulată

Rădăcinile acestei tragedii sunt însă mult mai vechi.

August 2020. Pretura sectorului Botanica a inițiat o achiziție publică pentru contractarea lucrărilor de renovare a Parcului Sarmizegetusa”. Pretura Botanica își propunea realizarea lucrărilor în valoare de 2,74 milioane de lei. Licitația însă a fost anulată. 

Pentru că pretora sectorului Botanica, Diana Guba, se află în concediu anual, iar vicepretorul era în teren, am discutat cu secretara Preturii Botanica, Natalia Ionaș, care a menționat că nu ne poate spune motivul anulării licitației, întrucât nu deținea la acel moment funcția de secretară, adăugând și că este în derulare o anchetă, nu putem oferi detalii (privind subiectul decesului din parcul Sarmizegetusa, n.r.)”. 

Natalia Ionaș, secretara preturii Botanica

Beneficiarul PUZ-ului Botanica, obligat să renoveze parcul

Parcul Sarmizegetusa a fost ulterior renovat, dar nu din bani publici, ci exclusiv cu suportul financiar al firmei Blue Sky” S.R.L., care a preluat în 2020 patrimoniul companiei „Aviatehnologie”, inclusiv terenuri și clădiri. Societatea pe Acțiuni „Aviatehnologie” era beneficiarul proiectului pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în perimetrul Burebista-Sarmizegetusa-Grădina Botanică, aprobat prin certificatul de urbanism pentru proiectare din 24 martie 2020. 

Sursă: data2b.md

Potrivit datelor publice, compania „Blue Sky” a fost fondată în 2006 de Nina și Vasile Roșioru, iar Elena Balan deține funcția de administratoare. 

PUZ-ul care permitea construcția a 15 blocuri lângă Grădina Botanică a fost prezentat spre aprobare în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 2 aprilie 2021, însă nu a putut fi audiat în întregime și dezbătut, întrucât s-a iscat un scandal soldat cu îmbrânceli între aleșii locali. 

Totuși, proiectul a fost supus procedurii de votare, fiind și aprobat cu voturile a 31 de consilieri ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPPDA), Partidului Unității Naționale (PUN) și ai fostului partid „Șor”. 

Consilierii PAS din CMC, protestând împotriva PUZ-ului de la Botanica
Sursă: Nesmaker

Decizia CMC din 2 aprilie 2021 viza și amenajarea parcului Sarmizegetusa, scutind bugetul public local al capitalei de alocări financiare pentru lucrări.  

„Beneficiarul este obligat să prevadă, în cadrul proiectării și realizării ansamblului rezidențial, construcția următoarelor obiective: 
[…] 
5. Beneficiarul este obligat, din cont propriu, să amenajeze scuarul din strada Sarmizegetusa, […] cu transmiterea ulterioară a lucrărilor în proprietatea municipală.”

Blue Sky by Ziarul de Gardă

Ana Slivca, șefă adjunctă a secției planificare și gestionare a finanțelor publice din cadrul Direcţiei management financiar a Primăriei municipiului Chișinău, a confirmat pentru ZdG că nu au fost investite resurse financiare din bugetul local pentru realizarea lucrărilor de reparare a scuarului.

Și bannerul informativ instalat în parcul Sarmizegetusa confirmă implicarea financiară exclusivă a agentului economic. „Proiect realizat de Primăria Municipiului Chișinău. Sursa de finanțare: Extrabuget”, este indicat pe banner.

Companiile care au executat lucrările

Într-un răspuns pentru ZdG, Elena Balan, administratoarea companiei „Blue Sky”, a menționat că aportul firmei la renovarea parcului Sarmizegetusa a fost exclusiv unul financiar.

«Blue Sky» SRL este o companie investițională, nu este companie de construcții. A fost contractat antreprenor general pentru executarea lucrărilor conform documentației prezentate de către administrația publică locală”, a punctat Balan. 

Din răspunsul oferit de compania „Blue Sky” reiese că antreprenor general al lucrărilor de renovare a parcului a fost compania de construcții „Inamstro” SRL. La rândul său, compania a contractat firma „Luminaconect” SRL, specializată în lucrări de construcție a proiectelor utilitare pentru electricitate, dar și compania „Electroputere” SRL, care urma să verifice și să testeze sistemul de electricitate. 

Telefonat de Ziarul de Gardă, Serghei Volovodiuc, fondator și director al „Electroputere” SRL, a refuzat să ne răspundă la întrebări: „Noi putem să lăsăm întrebarea asta când va fi terminată cercetarea?”, punctând că „ar fi corect de discutat când va fi încetată cercetarea.” 

Reprezentanții companiei „Inamstro”, deși ne-au anunțat că vor reveni cu un apel, nu au făcut-o pe parcursul zilei de miercuri, 24 iulie. ZdG a constatat că Lilian Șchiopu, fondatorul și administratorul firmei „Luminaconect” SRL, cea care a executat lucrările electrice în parcul Sarmizegetusa, este și inginer în cadrul companiei „Inamstro”, una dintre cele mai active companii pe piața construcțiilor din R. Moldova. 

Sursă: Linkedin

Comisia de recepție a lucrărilor, aprobată de municipalitate fără experți în electricitate

La 6 decembrie 2021, viceprimarul Ilie Ceban a aprobat crearea comisiei pentru examinarea lucrărilor executate de către „Blue Sky” SRL privind amenajarea scuarului Sarmizegetusa în următoarea componență: 

  • Guba Diana, pretora sectorului Botanica
  • Grafon Andrei, vicedirector ÎM „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”
  • Vrabie Igor, șef adjunct al Direcției generale Arhitectură, urbanism și relații funciare
  • Moldovanu Lilian, șef de secție în cadrul Preturii Sectorului Botanica
  • Efros Vasile, șef de direcție în cadrul direcției Locativ-comunale și amenajare
  • Balan Elena, administratoare „Blue Sky” SRL
  • Chițanu Andrei, coordonator de proiect „Blue Sky” SRL
  • Topală Nicolae, reprezentantul antreprenorului general  

Comisiei i-au revenit atribuțiile de a „examina starea tehnică, calitatea și costul lucrărilor executate”. 

Comisia de recepție a lucră… by Ziarul de Gardă

Din componența comisiei nu făcea parte însă niciun expert în electricitate. Întrebată de Ziarul de Gardă dacă municipalitatea consideră că cei numiți în comisie au abilitățile necesare pentru a analiza calitatea lucrărilor, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei, a menționat că „specialiștii în domeniu sunt invitați în cadrul procedurii de recepție. Mai mult ca atât, antreprenorul este cel ce la momentul recepției, la terminarea lucrărilor, implică specialiștii ce au executat și asigurat conformitatea lucrărilor executate. Inclusiv cadrul normativ în vigoare permite invitarea tuturor specialiștilor necesari în cadrul procedurii date.”

Lucrările au fost recepționate de CMC în iulie 2022.

Renovarea parcului a costat 18 milioane de lei, dintre care 2 milioane au fost cheltuite pentru electricitate

În decizia CMC privind costurile lucrărilor efectuate în Grădina Publică Sarmizegetusa se arată că valoarea totală a lucrărilor constituie 18 138 929  de lei. Pentru realizarea rețelelor publice de iluminat stradal au fost cheltuite peste 2 milioane de lei.  

Buget renovarea parcului Sa… by Ziarul de Gardă

Inginer „Lumteh”: „Pentru mine, lucrarea nu e finalizată, eu n-am primit-o la balanță, dar pentru ei, probabil e finalizată, nu știu”

La doi ani după recepționarea lucrărilor, la 2 aprilie 2024, edilul Ion Ceban a aprobat și crearea comisiei de transmitere a bunurilor amplasate în Grădina Publică Sarmizegetusa, sectorul Botanica către Întreprinderea Municipală ,,Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”.

La două luni distanță, în 14 iunie 2024, componența comisiei de recepție a fost modificată, cu aprobarea viceprimarului Ilie Ceban. În cele din urmă, în comisie a fost inclus și Vitalie Lungu, inginerul-șef al Întreprinderii Municipale rețelele electrice de iluminat „Lumteh”. 

Am mers să discutăm cu inginerul șef al Întreprinderii Municipale rețelele electrice de iluminat  „Lumteh”. Acesta ne-a spus însă că încă nu a fost emisă o dispoziție prin care să fie obligat să recepționeze bunurile de pe teritoriul parcului Sarmizegetusa și că din acest motiv, nu poate să se expună la subiectul calității lucrărilor. 

„Reieșind din declarațiile electricianului autorizat, trebuia să fie (lucrările făcute calitativ, n.r.), dar dacă și n-a fost făcută mentenanța la timp ori calitatea lucrărilor e făcută prost, nu pot să vă spun. Până nu m-au chemat să verific, nu am nimic, noi realmente nu avem nimic cu chestia asta”, a adăugat inginerul „Lumteh”.

Vitalie Lungu, inginer „Lumteh”

„Pentru mine, lucrarea nu e finalizată, eu n-am primit-o la balanță, dar pentru ei, probabil e finalizată, nu știu”, a mai spus acesta. 

Edilul Ion Ceban, după patru zile de tăcere: „Nu se duce primarul să verifice ce este în pilon”

Reprezentanții primăriei Chișinău au venit cu o reacție abia a doua zi, după ce au fost contactați de presă, fără însă a oferi detalii. „Așteptăm rezultatul anchetei organelor de drept”, a menționat  specialistul principal pentru relaţia cu mass-media în cadrul Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu.

După ce primarul Ion Ceban nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajului transmis de ZdG pentru a ne spune dacă ancheta inițiată de organele de drept este singura sau a fost inițiată și o anchetă în cadrul Primăriei Chișinău și a instituțiilor din subordine care ar fi responsabile de supravegherea lucrărilor, solicitată de ZdG, Natalia Ixari a menționat că „la moment, subdiviziunile primăriei participă la elucidarea tuturor circumstanțelor necesare anchetei”, fără însă a răspunde direct la întrebarea „dacă a fost inițiată o anchetă internă (în cadrul primăriei, n.r.) privind realizarea/recepționarea lucrărilor din parc”.

Captură de ecran
Sursă: Fb/ Ion Ceban

Deși este foarte activ pe pagina sa de Facebook, primarul Ion Ceban nu a venit cu o reacție privind cazul decesului din parcul „Sarmizegetusa” decât abia patru zile mai târziu, în data de 22 iulie curent, în cadrul ședinței operative a CMC. 

În cadrul ședinței, atunci când a făcut singurele declarații publice la acest subiect, primarul capitalei a menținut argumentul invocat două zile mai devreme de Chirilescu – desfășurarea anchetei organelor de drept, arătându-se deranjat că „foarte mulți” i-au întrebat ce s-a întâmplat și a punctat: „Rugăm foarte mult ca ancheta și oamenii legii să-și facă munca!”

Natalia Ixari a menționat pentru Ziarul de Gardă că „supravegherea și inventarierea obiectivelor realizate sau cele în curs de realizare este efectuată în permanență, dar, în prezent, s-a dispus ca verificările să fie intensificate.”

Natalia Ixari

„Toate circumstanțele vor fi stabilite de către ancheta pe care o desfășoară organele competente. Anume din acest motiv, noi ne abținem de la declarații și organele competente să se expună la încheierea anchetei”, a adăugat Ixari.

Urmărire penală, fără persoane cu statut de bănuit sau învinuit

Într-un răspuns pentru ZdG, Violina Moraru, comunicatoarea Procuraturii Generale, a menționat că Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Botanica a inițiat o urmărire penală în acest caz  pe faptul „dării în folosinţă a caselor de locuit, a obiectivelor industriale, a construcţiilor în domeniul transporturilor şi energeticii, a altor construcţii în stare necalitativă, neterminate sau necorespunzând condiţiilor proiectului de către conducătorii organizaţiilor de construcţie, conducătorii de şantier şi persoanele cu funcţie de răspundere care exercită controlul calităţii în construcţii”, fără însă a exista persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit. 

„Până la moment, pe caz, au fost audiați martori, au fost numite expertizele relevante”, a adăugat Moraru. 

Expert: Sunt două ipoteze. Fie nu există un aparat care ar fi trebuit să reacționeze la scurgerea de curent, fie au fost erori de proiectare și executare a lucrărilor”

Întrucât curentul electric din parc nu a fost deconectat automat, potrivit martorilor, am discutat cu expertul Iulian Rotari, lector la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, care ne-a spus că  „la parvenirea unui scurtcircuit, curentul electric ar trebui să se întrerupă automat. Totuși, în contextul celor întâmplate în parcul Sarmizegetusa, ar putea fi vorba despre scurgeri de curent  în cazul cărora curentul se întrerupe automat dacă există instalat un aparat de protecție cu declanșator diferențial, care însă este mai scump decât cel obișnuit, dar normele din R. Moldova nu impun instalarea unui astfel de aparat.”

„În zonele cu umiditate sporită trebuie să fie instalat aparat de protecție cu declanșator diferențial. Noi nu știm ce fel de aparat stătea acolo. Sunt două ipoteze în acest caz: fie nu există un aparat care ar fi trebuit să reacționeze la scurgere de curent sau au fost admise erori de proiectare și executare a lucrărilor”, a adăugat expertul. 

Iulian Rotari, lector la Universitatea Tehnică a Moldovei
Sursă: Fb/ Iulian Rotari

Întrucât prima ipoteză despre care au vorbit reprezentanții primăriei la solicitările presei a fost că de vină ar fi temperaturile ridicate, l-am întrebat pe Rotari dacă materialele calitative nu ar trebui să fie rezistente și la temperaturi de 40 de grade.

„Temperatura de 40 de grade nu este periculoasă pentru cabluri. Unele conductoare pot avea 70 de grade ca temperatură admisibilă, dar, în medie, majoritatea conductoarelor pot rezista până la 50 de grade”, a punctat Iulian Rotari. 

Blue Sky: „Fiind investitori, suntem cei mai interesați de elucidarea circumstanțelor”

Întrebată dacă în cadrul Blue Sky s-a discutat despre subiectul decesului copilei de 11 ani din parcul Sarmizegetusa ca urmare a electrocutării, Elena Balan a menționat: „Compania «Blue SKY» SRL, precum toată societatea, este în așteptarea elucidării tuturor circumstanțelor de către organele abilitate. Noi nu putem emite ipoteze referitor la cauze, deoarece nu suntem gestionarii parcului ca să cunoaștem detalii.” 

Elena Balan a menționat în cadrul discuției telefonice că, „fiind investitori, suntem cei mai interesați de elucidarea circumstanțelor. «Blue Sky» SRL doar a finanțat executarea lucrărilor, acestea fiind în permanență monitorizate de către reprezentanții administrației publice locale”, a adăugat Balan