Dublul asasinat de la Ialoveni, cu învinuiţii în libertate
Fraţii Fedoruc, învinuiţi de procurori de comiterea dublului asasinat de pe traseul Ialoveni – Chişinău, din septembrie 2010, au toate şansele să-şi petreacă sărbătorile de iarnă împreună, acasă, după mai bine de un an şi jumătate de detenţie. Primul pas a fost făcut vineri, 7 decembrie, când Vladimir a fost eliberat. Acum, se aşteaptă şi externarea lui Eugen din Spitalul de Psihiatrie. Medicii spun că starea sănătăţii acestuia s-a îmbunătăţit considerabil.
Timp de doi ani, procurorii au evitat să ofere detalii despre mersul anchetei în cazul crimei de pe traseul Ialoveni-Chişinău, din septembrie 2010. În ultimul an, aceştia declarau că ancheta bate pasul pe loc, deoarece Vladimir Fedoruc, unul dintre învinuiţi, nu putea fi extrădat din Turcia, acolo unde fusese reţinut. Doar că, a venit şi acel moment. În octombrie 2012, după un an şi jumătate de detenţie în Turcia, Fedoruc a fost adus în R. Moldova. Imediat a fost arestat, iar în luna noiembrie, mandatul i-a fost prelungit cu încă 30 de zile.
„Nu sunt probe verosimile”
În urmă cu trei săptămâni, în numărul din 22 noiembrie, în ZdG apărea articolul „”Asasin” în greva foamei”, în care se relata despre cazul lui Vladimir Fedoruc, învinuit de procurori de asasinarea a doi tineri pe traseul Ialoveni – Chişinău, în seara zilei de 6 septembrie 2010. Atunci, se menţiona că Vladimir se află în greva foamei, nemulţumit de faptul că i-a fost prelungit neîntemeiat mandatul de arest de către judecătorul de instrucţie al Judecătoriei Centru, Borislav Babenco. Atunci, avocatul lui Fedoruc declara că încheierea prin care i-a fost prelungit arestul clientului său a fost scrisă „în cinci minute”. Juriştii care au studiat-o ne-au spus că acea încheiere era formală şi nemotivată corespunzător.
Vineri, 7 decembrie, expira mandatul de arest pe numele lui Fedoruc. Procurorii s-au adresat la Babenco, solicitând prelungirea acestuia. De această dată, magistratul a avut un cu totul alt comportament. Şedinţa de judecată în care părţile au prezentat probele a durat aproape jumătate de oră, după care, Babenco s-a retras pentru deliberare. Aceasta a durat exact o oră. Revenit în sala de şedinţe, judecătorul a decis respingerea demersului procurorului Denis Rotaru, pe motiv că, „în prezent a decăzut actualitatea circumstanţelor şi împrejurărilor care ar da temei de a considera că învinuitul Fedoruc Vladimir, aflându-se la libertate, ar putea influenţa martorii… La fel, nu sunt probe verosimile că învinuitul ar întreprinde careva acţiuni în vederea influenţării examinării cauzei penale”.
„Am făcut cu Fedoruc practic toate acţiunile care au fost necesare”
Borislav Babenco şi-a motivat încheierea şi prin faptul că „circumstanţele care au servit la aprecierea măsurii preventive şi-au pierdut actualitatea. Circumstanţe noi, care ar servi ca temei de prelungire a măsurii de prevenţie, de către procuror, n-au fost prezentate”. În motivarea încheierii de neprelungire a arestului, Babenco a făcut referire în mai multe rânduri la jurisprudenţa CEDO.
Vladimir Fedoruc a izbucnit în lacrimi şi i-a mulţumit judecătorului. Acesta are obligaţia să nu părăsească localitatea unde-şi are domiciliul.
Denis Rotaru, procurorul responsabil de caz, susţine că eliberarea lui Vladimir Fedoruc din arest nu este neapărat un eşec al procurorilor, menţionând că, cel mai probabil, nu va ataca încheierea lui Babenco la Curtea de Apel. „Noi am făcut cu Fedoruc practic toate acţiunile care au fost necesare”, spune Rotaru. Procurorul susţine că, deşi rezultatele nu se văd încă, pe dosarul crimei de lângă Ialoveni s-a efectuat un volum mare de lucru, şi că procurorii lucrează chiar şi în zilele de week-end pentru a-l putea finaliza.
„Din care pricină este o aşa presiune anume la adresa familiei mele?”
Vladimir Fedoruc susţine că, după 19 luni de arest, va lupta în continuare pentru a-şi demonstra nevinovăţia. „A fost o perioadă foarte grea, în care lucrurile rele au venit unul după altul. Arestul, apoi decesul mamei. Acum e normal, doar că îmi sunt umflate picioarele. După 30 de zile de grevă, nu trebuia să merg foarte mult. Am purces la greva foamei pentru că nu vedeam ieşirea. Nu ştiam cum să mai procedez. Cred că în acest caz, lucrurile se ascund mai adânc”, spune Vladimir Fedoruc.
„Eu socot că în privinţa noastră s-a făcut o greşeală de la început din partea colaboratorilor de poliţie, şi de la asta, s-a mers mai departe. Aici nu e vorba de furt, ci de omor de oameni. Nu am comis eu crima şi sunt 100% că nici fratele meu nu putea face aşa ceva. Nu am armă. Aş vrea să-i întreb şi pe procurori, şi pe judecători, din care pricină este o aşa presiune anume la adresa familiei mele? De ce nu îmi dau voie să lucrez, ca să-mi refac viaţa? Să dea Dumnezeu ca sărbătorile de iarnă să le petrec alături de frate”, mai spune Vladimir Fedoruc.
Medic de la psihiatrie: „Starea lui s-a îmbunătăţit considerabil”
Între timp, Eugen Fedoruc, fratele lui Vladimir, învinuit şi el în cadrul acestui dosar, se află în continuare internat la Spitalul de Psihiatrie. Roman Chizilov, avocatul celor doi fraţi, susţine că în aceste zile va depune la judecătorul de instrucţie o cerere prin care va solicita şi eliberarea acestuia. Chizilov afirmă că la mijloc este o mică problemă. „Conform legii, pentru ca Eugen să fie eliberat, trebuiesc doi garanţi, care să depună de la 30 până 300 unităţi convenţionale pe contul instanţei, ca garanţie că omul nu se va eschiva de la urmărirea penală… Problema e că familia Fedoruc nu dispune de prea mulţi bani”, afirmă avocatul.
Vasile Tăbârţă, şeful secţiei 37 din cadrul Spitalului de Psihiatrie, acolo unde este internat Eugen Fedoruc, afirmă că nu ştie ce va face avocatul, dar că, în ianuarie, Eugen va fi prezentat unei comisii, care va decide ce se va întâmpla în continuare cu învinuitul. „Cert este că starea lui s-a îmbunătăţit considerabil din momentul în care a fost internat”, ne-a spus medicul.