7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE. Banii ajung la un om de afaceri cercetat penal
Doar în 2021, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a achitat circa 7,1 milioane de lei pentru închirierea sediului în care activează, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Lunar, Agenția plătește circa 600 de mii de lei pentru a închiria imobilul în care a ajuns la câteva zile de la emiterea actului de recepție cu privire la finalizarea lucrărilor de construcție. Banii ajung în conturile președintelui Federației de Judo din R. Moldova, figurant într-un dosar penal și acuzat anterior pentru legăturile sale cu lumea criminală.
După ce timp de aproape două decenii, în care și-a avut sediul într-o clădire din strada Columna 90, la începutul anului 2020, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a mutat într-o clădire nouă, dată în exploatare cu puțin timp înainte de semnarea contractului de chirie. Perioada coincidea cu numirea noii conduceri a instituției, după ce vechea administrație demisionase in corpore, în condiții neclare.
7,1 milioane de lei anual pentru chiria sediului ANRE
Lunar, pentru închirierea noului sediu, ANRE achită circa 30 de mii de euro, echivalentul a 600 de mii de lei. Din totalul spațiului închiriat de 2 115 metri pătrați, 1 468 metri pătrați sunt amenajați pentru activitatea de muncă pentru angajați. Anul trecut, 7,1 milioane de lei a plătit Agenția pentru chiria sediului în care activează 134 de persoane din cele 168 angajate în cadrul instituției. În 2020, timp de 10 luni, ANRE a achitat alte circa 5,6 milioane de lei. Informațiile sunt confirmate printr-un răspuns oficial remis în adresa ZdG de către reprezentanții ANRE.
ANRE și-a desfășurat activitatea timp de două decenii într-o clădire din strada Columna 90, care aparținea companiei petroliere „Tirex Petrol”, dar care, ulterior, a fost cumpărată de firma „A-STAR IMMO”.
Astfel, la începutul anului 2020, ANRE s-a mutat într-un bloc nou, construit pe strada Pușkin 52/A. Potrivit actelor cadastrale consultate de ZdG, instituția a semnat contractul de locațiune la 31 decembrie 2019, la 14 zile distanță de la emiterea actului de recepție cu privire la finalizarea lucrărilor de construcție a clădirii, care datează din 17 decembrie 2019. Contractul a fost semnat pe un termen de 5 ani, până în anul 2025.
ANRE – în blocul președintelui Federației de Judo din R. Moldova, figurant într-un dosar penal
Clădirea aparține soților Aliona și Andrei Golban, care este președintele Federației de Judo din R. Moldova. În 2016, Golban a fost reținut de organele de urmărire penală, fiind suspectat că, împreună cu un sportiv de performanță și un fost polițist, ar fi extorcat prin șantaj 13 milioane de ruble rusești de la un moldovean care activa în Federația Rusă. Atunci, Inspectoratul General al Poliției preciza că Andrei Golban și complicii săi erau membri ai grupării criminale, condusă de interlopul Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”.
Dosarul a ajuns în instanța de judecată, unde Golban a fost achitat de prima instanță, iar ulterior recunoscut vinovat de instanța de apel în săvârșirea infracțiunii de samavolnicie. Cazul a ajuns și pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, care au dispus transmiterea dosarului la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Dosarul penal nu are încă o finalitate, fiind pe rolul instanței de apel.
Solicitat de ZdG, Andrei Golban a refuzat să discute despre circumstanțele prin care ANRE a ajuns să închirieze blocul înregistrat pe numele său, la câteva zile după ce acesta a fost dat în exploatare.
Hotel revoluționar în locul fostei clădiri ANRE
Potrivit reprezentanților ANRE, necesitatea schimbării sediul a intervenit după ce „A-STAR IMMO”, compania de la care închiriau sediul anterior, a notificat instituția în luna iunie 2019 despre decizia de a rezilia contractul de locațiune.
Două luni mai târziu, în mai 2019, compania „Besix Stay” anunța despre construcția unui hotel revoluționar pe locul fostului sediu al Agenției. Inițial, clădirea din strada Columna 90 a ajuns, în 1996, din proprietatea statului în cea a companiei „Tirex Petrol”. În 2018, firma petrolieră a vândut imobilul companiei „A-STAR IMMO”, care, la rândul ei, în septembrie 2019, l-a cedat holdingului belgian „Besix Stay”. În prezent, clădirea se află în gestiunea firmei „A-STAR CONSTRUCT”.
Cum a fost identificat noul sediu?
Într-un răspuns pentru ZdG, reprezentanții ANRE precizau că au solicitat suportul prim-ministrului R. Moldova și Ministrului Economiei și Infrastructurii pentru a identifica un nou sediu.
În scurt timp, autoritățile au găsit și au propus spre analiza ANRE trei clădiri care ar corespunde necesităților instituției. Într-un final însă, ANRE susține că nu a fost posibil ca una dintre acestea să devină sediu pentru ANRE. Reprezentanții Agenției susțin că, după ce a fost selectată una dintre cele trei oferte, s-a solicitat ca acel imobil să fie adaptat necesităților instituției. Drept răspuns, autoritățile au propus parcurgerea unei proceduri legale pentru transferarea sediului juridic al ANRE în clădirea selectată și au informat reprezentanții Agenției despre necesitatea adoptării unei hotărâri de Guvern în acest sens. ANRE a decis însă instituirea unui Grup de lucru pentru identificarea unui alt spațiu.
„După examinarea celor trei oferte s-a constatat că imobilele propuse nu corespundeau amplasării geografice, se aflau într-o stare deplorabilă și necesitau cheltuieli de reparație capitală. Totodată, având în vedere procedura laborioasă de emitere a unei hotărâri de Guvern în contextul termenului restrâns până la încetarea contractului de locațiune existent, dar și necesitatea lucrărilor de reparație capitală a spațiului propus de către APP (prin procedurile de achiziție prevăzute de lege), Agenția a fost impusă să identifice în termen proxim un spațiu necesar asigurării continuității activității instituției”, se arată în răspunsul ANRE pentru ZdG.
Astfel, după examinarea pieței imobiliare, Grupul de lucru instituit de ANRE a identificat trei clădiri care corespundeau cerințelor, ulterior fiind selectată clădirea actuală din strada A. Pușkin 52/A.
„Urmare evaluării ofertelor de proprietăți comerciale pentru locațiune a noului sediul și selectării de către grup a celei mai avantajoase oferte, încheierea contractului de locațiune a fost condiționată de executarea de către ofertantul respectiv a lucrărilor de restructurare/amenajare a spațiului din incinta bunului imobil ce urmează a fi închiriat, precum și a terenului aferent acestuia și să transmită imobilul liber de orice viciu material sau juridic . În acest sens, la finele lunii decembrie 2019 a fost încheiat un antecontract”, se arată în răspunsul Agenției.
Directorul ANRE: „O simplă coincidență”
Solicitat de ZdG, Eugen Carpov, directorul ANRE, a precizat că semnarea contractului de locațiune la 14 zile de la darea în exploatare a blocului este „o simplă coincidență”.
„Este chiar o simplă coincidență, având în vedere că clădirea s-a dat în exploatare, pe interior încă nu era amenajată, practic nu avea nici pereții despărțitori, pe spațiile etajelor, și din clădirile pe care le-am primit oferte asta ni s-a părut cea mai bună. Plus că, pe ultima sută de metri, proprietarii au și adaptat ultimele aspecte la necesitățile noastre. Asta a fost. Practic așa și avem etajele cu open space, nu sunt cabinete separate, sunt spații cu toate persoanele amplasate, fără despărțituri, deci e un sediu care, cel puțin, la momentul în care îl căutam, altul nu a existat care să fie mai bun decât acesta. Sau să fie în condiții financiare mai potrivite. Este o simplă coincidență. […]
Totodată, Carpov a evitat să se pronunțe asupra sumei plătită de ANRE pentru chiria sediului. „Eu nu pot să comentez suma, dacă este mare sau mică. Este o sumă care a fost atunci negociată. Înțeleg că ea corespunde nivelului prețurilor pe care le practică sediile de genul acesta. Pentru sediul precedent, aproximativ suma era la fel, poate puțin mai mică era, dar și sediul era unul vechi, facilitățile pe care le are acest sediu fiind nou”, a precizat Carpov.
Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a precizat prin intermediul serviciul de presă al instituției că „directorii Consiliului de Administrație nu se află și nu s-au aflat în careva relații cu proprietarii imobilului închiriat”. Totodată acesta a evitat să comenteze dacă i se pare echitabilă suma chiriei, reiterând modalitatea de selectare a clădirii și precizând că în spațiul luat în locațiune activează 134 de angajați.
Cum se formează bugetul ANRE?
Potrivit legii cu privire la energetică, ANRE își formează bugetul pentru anul următor în baza plăților regulatorii, aplicate anual de Agenție de către titularii de licențe, dar și în baza altor surse prevăzute de lege. Astfel, instituția stabilește mărimea plăților regulatorii pentru anul următor la un nivel suficient, încât să acopere cheltuielile necesare pentru asigurarea activităţii sale în conformitate cu legea, în baza estimărilor cantităților de energie electrică, de energie termică, ale volumelor de gaze naturale necesare pentru aprovizionarea consumatorilor, ale volumului serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi în baza estimărilor volumelor de produse petroliere principale şi de gaze lichefiate importate pentru anul următor, prezentate de către titularii de licențe până la data de 1 noiembrie a anului precedent.
Astfel, pentru anul 2020, conducerea ANRE a aprobat bugetul instituției cu venituri în sumă de 71,3 milioane de lei. Totodată, instituția a prevăzut cheltuieli în sumă de 105 milioane de lei, cu un deficit de 34 de milioane lei. Mărimea plăților regulatorii era de 0,20% pentru sectorul energetic, cel al gazelor naturale, cel termic și pentru piața produselor petroliere, iar 0,15% era stabilit pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.
Prin urmare, veniturile calculate pentru anul 2020 au constituit 65 de milioane de lei, potrivit raportului ANRE. Totodată, cheltuielile sumare au constituit 90,8 milioane. În anul 2021, ANRE a aprobat un buget cu venituri de 85 de milioane de lei și cheltuieli în aceeași sumă. Totodată, mărimea plății regulatorii a fost majorată până la 0,30% pentru sectorul energetic, cel al gazelor naturale, cel termic și pentru piața produselor petroliere, iar pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare – până la 0,20%.
Pentru anul curent, ANRE a aprobat atât venituri cât și cheltuieli în sumă de circa 97 de milioane de lei, iar mărimea plăților regulatorii a rămas neschimbată, fiind similară cu cea din 2021.
ANRE are 168 de angajați. Aproape tot bugetul instituției revine remunerării personalului
ANRE a fost creată în 1997 prin hotărâre de Guvern. Agenția este o autoritate publică centrală de reglementare, învestită cu atribuții de reglementare și monitorizare a sectoarelor în domeniul energeticii: gaze naturale, energie electrică, energie termică, energie regenerabilă, produse petroliere.
Dacă la începutul anul 2019, în cadrul ANRE activau 214 persoane, inclusiv personalul cu atribuții de Supraveghere de Stat, până la sfârșitul anului numărul angajaților s-a redus până la 195 de persoane. Numărul acestora a continuat să scadă. În 2020, ANRE avea 170 de angajați, iar în prezent, în cadrul Agenției activează 168 de persoane. Potrivit raportului privind executarea bugetului pentru 2020, ANRE a recurs la optimizarea numărului de angajați, cu scopul diminuării cheltuielilor. Astfel, pentru anul 2020, pentru remunerarea personalului, Agenția a cheltuit circa 75 de milioane de lei, cu trei milioane de lei mai mult decât în 2019, atunci când pentru salariile angajaților au fost cheltuite circa 72 de milioane de lei, asta deși, în perioada 2019-2020, numărul persoanelor angajate la ANRE a fost redus cu 44 de funcții.
Consiliul de Administrație al ANRE, cel care conduce instituția, este format din cinci directori, unul dintre ei având statutul de director general. Actuala componență a ANRE a fost numită la 7 februarie 2019, la ultima ședință a Legislativului de atunci, cu voturile deputaților Partidului Democrat și ale transfugilor din Partidul Liberal. ZdG a scris anterior că cei cinci directori ai ANRE primesc, anual, salarii de circa un milion de lei. De exemplu, Ștefan Creangă, cel care și-a depus demisia din funcția de director al ANRE la 22 noiembrie 2021, la plecarea din funcție, a depus și declarația de avere și interese personale, de unde aflăm, că, în 2021, a încasat un salariu de un milion de lei, adică circa 92 de mii de lei lunar.
CITEȘTE ȘI: Șefii Moldovagaz și ANRE: milionarii afiliați politic care gestionează criza gazelor naturale
În octombrie 2021, Parlamentul a demarat consultări publice privind comasarea ANRE și Consiliului Concurenței. În continuare, urmează a fi elaborat un proiect de lege pentru modificare cadrului normativ relevant, care, de asemenea, va fi supus dezbaterilor.
Sergiu Tofilat, expert în energetică, susține că inițiativa de a comasa cele două instituții a pornit de la necesitatea de a rezolva anumite probleme: Prima este o disfuncție, o pasare de responsabilități, între instituții. De-o pildă, pe piața de carboranți, fiecare spune că: „De asta nu răspund eu, de asta răspund ceilalți, ceilalți spun că asta nu noi, asta trebuie ANRE-ul”. Și tot așa, își pasează responsabilitatea între ei. Dacă o să fie o singură instituție, ei se vor ocupa și vor rezolva. Al doilea lucru este nivelul de remunerare la Consiliul Concurenței. Salariile sunt mici, la un salariu de 12-14 mii de lei, ce motivație are personalul cela să nu se ocupe de șmecherii? El a semnat o hârtie și și-a făcut salariu pentru cinci ani înainte. Trebuie motivați, salariul nu este competitiv, comparabil cu sectorul privat. Da, noi avem nevoie să reglementăm, adică statul trebuie să fie prezent ca arbitru pe diferite piețe, dar asta nu înseamnă că pe fiecare segment trebuie să avem instituție aparte. Suntem țară mică, nu prea ai cadre din care alege, așa că să ai directori aici, cinci dincolo, e costisitor și nu se merită. Atunci putem să ne uităm la țările vecine care sunt comparabile cu noi după populație, după economie și să vedem cu se face la dânșii. La bază s-a luat, de exemplu, Estonia”.
Cât despre activitatea ANRE, expertul susține că sunt „și chestii bune pe care le-a făcut ANRE, sunt și chestii nu prea bune pe care le-a făcut”.
„Ei acolo au fost puși, clar, pe criterii politice și mai puțin au treabă cu reglementarea. Da, ei se adaptează, ei încearcă, dar formarea lor de bază nu ține de reglementare. Și deja am văzut că în Parlament este proiect de lege ca să fuzioneze ANRE cu Consiliul Concurenței, ca să fie posibilă modificarea managementului. ANRE-ul trebuie să fie o instituție proactivă, iar în deciziile pe care le ia să țină cont de modificările de pe piață. Da, au fost și decizii bune, iată pe 30 noiembrie, ANRE a luat o decizie de a reduce sau de nu a accepta în tarif de reevaluare făcută de Moldovagaz în 2009. Adică, au scos din tarif circa 150 de milioane de lei. Pe mecanismele de balansare, energia de echilibrare – aici sunt întrebări”.