Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cursa pentru CSM (IV). Critici…

Cursa pentru CSM (IV). Critici ai sistemului, cu averi modeste, magistrat care a dat în judecată CSM și judecătoare care așteaptă să îi fie prelungit mandatul

28 de candidați din rândul judecătorilor s-au înscris în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Unii au ajuns în atenția opiniei publice după ce au luat mai multe decizii dubioase în dosare de rezonanță sau au prejudiciat bugetul cu zeci de mii de euro, în urma cauzelor pierdute la CtEDO. Alții au acumulat averi de milioane sau au fost sancționați disciplinar. 

Ziarul de Gardă a analizat activitatea, averea și integritatea fiecărui candidat și vă prezintă cele mai importante informații despre judecătorii înscriși în concurs, care, într-o primă etapă, urmează să treacă prin procedura de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting.

Livia Mitrofan: Critică a sistemului. „Rezultatele pre-vettingului vor fi un test al actualei guvernări”

Livia Mitrofan. Foto: moldovacurata.md

Livia Mitrofan activează din anul 2017 în calitate de magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. 

Numele judecătoarei Mitrofan se regăsește într-o hotărâre de judecată din 2014, potrivit căreia magistrata s-a adresat în instanță pentru a anula parțial hotărârea Comisiei de Licențiere din cadrul Uniunii Avocaților în partea ce ține de nepromovarea primei probe (proba scrisă) din cadrul examenului de obținere a licenței de avocat. Cererea magistratei a fost însă scoasă de pe rol. Ulterior, Uniunea Avocaților a declarat apel hotărârii primei instanțe, iar magistrații CA Chișinău au respins, de această dată, cererea de chemare în judecată a Liviei Mitrofan. Cazul a ajuns și la CSJ, unde cererea judecătoarei a fost considerată inadmisibilă.

În 2020, judecătoarea a fost subiectul a două plângeri privind tragerea la răspundere disciplinară, care au fost respinse.

În iunie 2022, în cadrul dezbaterii publice la tema „Reforma justiției din Republica Moldova la etapa acordării statutului de candidat pentru aderare la UE: concepție, acțiuni practice, efecte, percepție generală”, Mitrofan a afirmat că „rezultatele pre-vettingului vor fi un test al actualei guvernări vizavi de dorința acestora reală de a reforma sistemul judecătoresc prin modul de implementare”.

„Tot timpul am vrut să fim auziți, implicați în reformarea sistemului. Am fost la emisiuni și am vorbit despre prioritățile și specificul lucrului nostru. Dar nu știu de ce nimeni nu a tratat declarațiile noastre ca o dorință sinceră de a reforma sistemul”, a observat judecătoarea. 

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2021, magistrata deține ½ cota parte dintr-un apartament de 45,7 metri pătrați, procurat în 2012 și a cărui valoare indicată este de 256 de mii de lei. În 2020, familia magistratei a cumpărat un automobil de model Toyota Rav4, fabricat în 2014, pentru care indică o valoare de 200 de mii de lei. Aceasta mai declară o mașină de model Mercedes Vaneo din 2004, achiziționată în 2012. Mitrofan declară și datorii în valoare de 397 de mii de lei, după ce în 2020 a contractat două credite. Pentru 2021, ea a raportat un salariu total de 239 de mii de lei, iar soțul său, care activează în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a ridicat un salariu total de 196 de mii de lei.

Vasile Șchiopu: Avere modestă și explicațiile unor bunuri moștenite 

Vasile Șchiopu. Foto: magistrat.md

Vasile Șchiopu a fost președintele Judecătoriei Ungheni până la începutul anului 2021, atunci când a fost desemnat să exercite interimatul funcției de președinte al instanței până la completarea acesteia în modul stabilit de lege. 

În 2021, Plenul CSM a desemnat judecătoria Ungheni, dar și cea din Bălți în calitate de judecătorii-model pilot în cadrul Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”. Ulterior, într-un interviu pentru expresul.md, acesta vorbea despre volumul de muncă și se întreba „Cum putem să vorbim de calitate pentru un volum atât de mare de muncă?”.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2021, magistratul, împreună cu soția sa, care activează, în mare parte, în sectorul public, fiind medic în cadrul Centrului medicilor de familie Ungheni și la Spitalul raional Ungheni, dețin, din 1992, o casă de locuit de 146,7 metri pătrați și o altă avere imobilă de 85,9 metri pătrați, imobile estimate la circa 163 de mii de lei. Totodată, în anul 2019, familia a intrat în posesia unei alte case de locuit și a altor două averi imobile, a căror valoare totală indicată ajunge la aproximativ 15 mii de lei, bunuri obținute prin contract de moștenire. Familia Șchiopu mai are în proprietate, din 2019, două terenuri intravilane cu o suprafață de 0,2916 ha și un alt teren din alte categorii de terenuri, care se află în circuitul civil, de circa 0,13 ha. La capitolul bunuri mobile, Vasile Șchiopu a indicat un autoturism Honda CRV, procurat în anul 2017 cu 180 de mii lei. 

Vasile Șchiopu despre bunurile moștenite în 2019: „Sunt bunuri moștenite de soția mea, de la părinți, după deces. Casa este amplasată pe un teren, unul din averile imobiliare indicate este terenul pe care este amplasată casa. Plus, peste drum de casă este un alt teren. Este un teren al casei, dar despărțit de drum și, respectiv, este înregistrat ca bun imobil aparte. Este o casă bătrânească, contruită în anii 60”

Ioana Chironeț: Sesizare la ANI pe numele magistratei

Ioana Chironeț. Foto: Facebook

Ioana Chironeț activează din 2015 în calitate de magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. În perioada 2011-2012, apoi 2018-2022 a fost inspector judecător principal al Inspecției Judiciare din cadrul CSM. Potrivit CSM, pe tot parcursul activității sale profesionale, Ioana Chironeț nu a fost sancționată disciplinar.

Chironeț a făcut parte din completul de judecători care a pronunțat hotărârea privind declararea magistratului Serghei Lebediuc ca fiind cel de-al doilea inculpat în dosarul Laundromat.

În 2022, Chironeț a fost subiect al unei sesizări la ANI privind inițierea controlului respectării regimului juridic al imposibilității, pe motiv că deține concomitent funcția de judecătoare în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și judecătoare-inspector în cadrul Inspecției Judiciare din subordinea CSM, funcție la care a renunțat în iunie 2022. Controlul a fost refuzat. 

Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, Chironeț locuiește într-un apartament de 76,9 metri pătrați, dobândit în 1993, cu o valoare indicată de 353 de mii de lei. În 2019, magistrata a intrat în posesia unui automobil Suzuki Vitara, fabricat în același an, pentru care indică o valoare de circa 280 de mii de lei. În declarația sa de avere, judecătoarea mai adaugă două terenuri agricole pe care le-a moștenit. Ea a raportat pentru anul trecut un salariu total de 152 de mii de lei.

Maria Frunze: Magistrata care așteaptă să îi fie prelungit mandatul

Maria Frunze. Foto: Facebook

Maria Frunze este din anul 2017 judecătoare la Judecătoria Chișinău. În martie 2022, acesteia i-a încetat împuternicirile de drept, în prezent așteptând să îi fie prelungit mandatul.  

În februarie 2018, magistrata a ajuns în atenţia presei pentru că fusese desemnată să examineze un dosar în care era vizat avocatul Victor Coda, cu care magistrata se cunoaște de mai mult timp. Pe portalul instanțelor de judecată nu am identificat însă vreo hotărâre emisă în privința lui Victor Coda, semnată de către magistrata Maria Frunze.

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale pentru anul 2021, magistrata Maria Frunze are drept de posesie și folosință asupra unei case de locuit din comuna Grătiești, mun. Chișinău, dobândită de familia sa încă în 1998. Anul trecut, Frunze a semnat un anti-contract de vânzare-cumpărare a unui apartament de 68,7 metri pătrați, la prețul preferențial de 420 de euro pentru un metru pătrat, în blocul locativ din sectorul Ciocana din Chișinău, special construit pentru angajații sistemului judiciar din raioanele R. Moldova. Prețul de piață al apartamentului este de circa 58 de mii de euro, dar magistrata urmează să achite doar aproape 29 de mii de euro. Pentru 2021, judecătoarea a raportat un venit din salariu de 258 de mii de lei.


Vladislav Holban: Datorii de aproape 1 milion de lei și casa ajustată la valori reale

Vladislav Holban. Foto: Fecebook

Vladislav Holban este, din 2014, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Anterior, în perioada 2010-2014 a deținut mai multe funcții în cadrul CSJ.

Familia Holban deține, din 2018, o casă de locuit cu o suprafață de 112,1 metri pătrați, pe care până în 2022 o declara la valoarea de 587 de mii de lei. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2021 casa este trecută la valoarea de 1,2 milioane de lei. Familia magistratului mai are în proprietate, din 2009, un apartament de 50 de metri pătrați pentru care până în 2022 a indicat valoarea de 411 mii de lei. În cea mai recentă declarație, valoarea indicată a apartamentului este de 310 mii de lei.

Judecătorul mai indică alte trei averi imobiliare și un spațiu comercial, pe care îl are în locațiune. Holban conduce, din 2016, un autoturism Renault Megane, fabricat în 2009, care ar valora 65 de mii de lei. Soții Holban mai au în proprietate două terenuri agricole și unul extravilan. Familia are datorii de circa un milion de lei, după ce, pentru a cumpăra casa, în 2018 a contractat un credit, scadent în 2033, și un împrumut de la tatăl magistratului, fermier de profesie.

Vladislav Holban despre bunurile pe care le deține și valorile lor: „Până a interveni modificările recente la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, era obligatoriu să indicăm valoarea cadastrală. Dacă nu era evaluarea cadastrală făcută de către ASP, atunci urma să indicăm valoarea tranzacțională. Ca rezultat a modificării legii, am indicat valaorea care era în contract. Casa a fost cumpărată cu bani luați în credit de la Victoriabank. 1,2 milioane de lei este prețul indicat în contract. Este un credit pe 15 ani înainte. Prețul dat include atât terenul, cât și imobilul de pe teren. Anterior, organul cadastral a făcut evaluare separată astfel terenul a fost evaluat la 75 de mii de lei, iar casa la circa 587 de mii de lei. Apartamentul din 2009 a fost procurat cu bani obținuți, împreună de soția, în America. Banii de pe contul meu din America au fost transferați pe contul meu avut în calitate de student. Cu acei bani, și câțiva obținuți de la nuntă, am procurat acel apartament. Inexactitatea sumelor indicate se datorează valorii cadastrale și celei din contract. Eu am indicat valoarea din contract, conform noilor modificări ANI”.


Sergiu Caraman: A dat în judecată CSM pentru că nu l-a numit în funcție de vicepreședinte de instanță

Sergiu Caraman. Foto: irp.md

Sergiu Caraman este magistrat din anul 2012, iar din 2018 activează la Judecătoria Criuleni. 

În 2019, Caraman a dat în judecată CSM pentru că în concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Criuleni, organizat în iulie 2019, a fost declarat învingător contracandidatul său, Alexandru Motricală. Instanța de fond a respins cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată, iar, ulterior, CSJ a pus punct final în dosar, declarând inadmisibil recursul depus de magistrat. 

Caraman este judecătorul care printr-o încheiere dictată în ianuarie 2021 l-a restabilit în funcție pe preşedintele socialist al raionului Dubăsari, Grigore Filipov, suspendat anterior printr-o decizie a Consiliului raional Dubăsari, în care a fost acuzat de mai multe ilegalități și incompetență. Anul trecut, Caraman a depus cerere de a fi admis în avocatură. 

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2021, Caraman deține, începând cu 2019, un apartament de circa 50 de metri pătrați, cu o valoare indicată de 493 de mii de lei. În 2018, soția lui Caraman a primit de la părinți o casă de locuit de 150 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 603 mii de lei. Locuința care se află în orașul Durlești a fost restituită ulterior. Soții Caraman mai dețin un apartament în orașul Florești, procurat în 2014 cu 40 de mii de lei, în condițiile în care valoarea de piață a bunului este de 145 de mii de lei. Diferența este motivată de magistrat prin starea imobilului. Oficial, magistratul declară că deține un automobil Toyota Corolla, fabricat în 1999 și în posesia căruia a intrat în 2018. Anul trecut, judecătorul a raportat un salariu total de 265 de mii de lei. El declară datorii de peste 1,3 milioane de lei, după ce a contractat trei credite și un împrumut. 

Judecătorul deține acțiuni și cote de participare în cadrul mai multor societăți pe acțiuni americani, printre care Microsoft Corporation, Meta Platforms Inc, care deține și operează rețeaua de socializare Facebook, The Walt Disney Company, Intel Corporation, Lockheed Martin Corporation (companie americană și constructor aerospațial de prim rang, specializată în domeniul militar, al securității și al tehnologiilor avansate) sau Alibaba Group Holding. Caraman declară datorii de peste 1,3 milioane de lei, după ce a contractat trei credite și un împrumut. 

Cei 28 de candidați la funcția de membru al CSM vor fi evaluați, într-o primă etapă de „Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor”. Dintre candidații care vor trece acest test, Adunarea Generală a Judecătorilor, prin vot, va selecta ulterior șase dintre aceștia.

Va urma…