Cum poţi rămâne fără avere
Pentru secretara Primăriei Năpădeni, r. Ungheni, era mai important să se ocupe de organizarea alegerilor locale din 1999 decât să găsească timp ca să înregistreze un testament, conform normelor legale. După moartea lui Andrei Malcoci, un bătrân din Năpădeni, Ungheni, a început lupta familiei pentru avere. Acesta avea în proprietate trei case. O locuinţă la Chişinău şi două în sat.
Reieşind din documentele ajunse la ZdG, în 1993, Andrei Malcoci a lăsat întreaga avere soţiei sale, Feodosia Cărămidă. Un alt testament l-ar fi semnat în 1999, în prezenţa secretarei Primăriei. Ultimul certificat de moştenire este contestat de unul dintre membrii familiei, care susţine că testamentul este fals. În acest context, şi unii notari pun la îndoială puterea juridică a documentului de moştenitor.
Vera Căldare, fostă secretară a Primăriei Năpădeni, ne-a spus că, în mai 1999, se întorcea acasă de la un seminar. A trecut pe lângă poarta lui Andrei Malcoci. O rudă a bătrânului a chemat-o pe secretară în casă, să-i scrie testamentul. „Parcă îl văd şi acum, şezând cu cârja în mână. A început să plângă, spunând că copiii îi sunt pe la casele lor şi că el e singur. N-are nimeni grijă de dânsul. Mi-a spus să-i scriu testamentul. I-am recomandat să ne ducem la Primărie, să facem după toate regulile. El nu ştia dacă mai ajunge până mâine”, povesteşte secretara Primăriei.
Secretara a uitat de testament din cauza alegerilor locale
Sursa a mai adăugat că bătrânul a rupt o hărtie şi, în prezenţa unui martor, angajata Primăriei a scris de mână testamentul, după cum i-a dictat bătrânul. „Ştampila Primăriei era la mine. După ce am scris testamentul, a semnat bătrânul, ruda lui şi eu. Apoi am pus ştampila şi m-am dus acasă”.
Secretara afirmă că, a doua zi, bătrânul trebuia să ajungă la Primărie pentru ca certificatul de moştenitor să fie înregistrat conform normelor legale. Însă Andrei Malcoci, în trei ani cât a mai trăit după semnarea certificatului de moştenire, nu s-a mai adresat la Primărie. „În continuare, nu ştiu ce a fost. El n-a mai venit la Primărie. Eram atunci în campanie de alegeri locale. Aveam mari nevoi pe cap cu alegerile şi am uitat de el. Dar Andrei Malcoci trebuia totuşi să vină la Primărie, ca să tipăresc documentul la maşină, aşa cum se face, şi să plătească taxa de înregistrare”, susţine Căldare.
Secretara spune că era mai important să se ocupe de alegerile locale din 1999 decât de înregistrarea testamentului. „După alegeri, s-au schimbat primarul şi secretara. Eu am fost eliberată din funcţie. Testamentul aşa a şi rămas. Mai tărziu, am aflat că bătrânul a murit”, mai relatează ea.
Testament falsificat
Nicolae Malcoci, mezinul familiei, susţine că a rămas fără avere după decesul tatălui său, în 2002. „Noi suntem trei fraţi. Unul, care locuia în casa tatei din Chişinău, a murit. Altul locuieşte la Ungheni. După ce a murit tata, mama a scris testament pe numele meu, ca toată averea familiei să treacă după mine. Dar Radu Malcoci, fiul fratelui decedat, s-a dus la Ungheni şi a falsificat testamentul cu ajutorul Verei Căldare şi a altei secretare din sat, care acum este primară, Maria Iovu”, ne-a spus mezinul familiei Malcoci.
„După moartea lui Andrei Malcoci, a venit la mine Radu Malcoci. El mi-a spus să-i înregistrez testamentul, pentru că a decedat bătrânul şi ruda care fusese martor la semnarea documentului. Pentru că doar eu am rămas în viaţă, m-a întrebat dacă testamentul este adevărat. Dacă este ştampila şi l-am semnat eu, e adevărat. Nu neg că l-am făcut eu. Că nu l-am înregistrat – da, e o problemă. În rest, totul era legitim. N-aveam nici un interes pentru averea lor”, afirmă Vera Căldare.
Consiliul Local a anulat testamentul
Contactată de ZdG, primara s. Napădeni, Maria Iovu, ne-a spus că a autentificat testamentul scris de Vera Căldare la solicitarea unei persoane necunoscute. „Existau mai multe testamente. Însă testamentul scris de mâna Verei Căldare este cel mai corect. Eu am scris pe certificatul de moştenire că legalizez semnătura Verei Căldare, fosta secretară a Primăriei. Dar Nicolae Malcoci a scris o plângere preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin. După asta, Procuratura mi-a deschis dosar. Acum nu mai sunt anchetată, deoarece am demonstrat că chestiunile notariale revin secretarei”, ne-a spus Iovu.
Maria Iovu a scăpat de sub mâna anchetatorilor, cu toate că Consiliul Primăriei Năpădeni a găsit-o vinovată pentru că a autentificat testamentul semnat de Vera Căldare. Potrivit Consiliului Local, la 4 mai 2005, Radu Malcoci s-a prezentat la Primărie şi a solicitat secretarei Primăriei, Maria Iovu, de a fi autentificat şi sigilat cu ştampila Primăriei numitul act notarial, prin care se anulează toate testamentele eliberate de testatorul Andrei Malcoci. Consiliul a considerat că actul a fost legalizat şi eliberat contrar legii de către Maria Iovu. În acest sens, instituţia locală a decis la una dintre şedinţe de a anula actul respectiv, dat fiind că a fost comisă o faptă nelegitimă.
Mezinul familiei pierde averea
Alexandra Piatac, notar privat, susţine că de competenţa primarului şi a secretarului este să facă acte în numele statului. Să le înregistreze cu verificarea capacităţii de exerciţiu, adică dacă îşi dau seama de urmări. „Testamentul din 1999 nu avea efect juridic. Acesta, de fapt, nici nu este un testament. Este o dispoziţie de executare a testamentuluui. Acest act nu corespunde nici cerinţelor de astăzi. Pentru că este text de lege, conform căruia testamentul olograf trebuie să fie scris în întregime şi datat de mâna testatorului. Iar aici nu e de mâna lui”, opinează notarul.
Nicolae Malcoci s-a adresat instanţei de judecată pentru a solicita partea de avere moştenită de la mama sa, Feodosia Cărămidă. Însă instanţele de judecată, inclusiv Curtea Supremă de Justiţie, au dat câştig de cauză lui Radu Malcoci, nepotul lui Andrei Malcoci, şi mamei acestuia, Margareta Malcoci, care locuiesc în capitală.
„Curtea Supremă a anulat toate testamentele şi a decis cine are dreptate. Nicolae a vrut să-i revină şi casa din Chişinău. Dar judecata l-a lăsat fărăr nimic. El pretindea la averea soţului meu, care a decedat. Eu nu am nevoie de avere străină. N-am nevoie de casele din Ungheni, aşa că am să le dau celuilalt frate care este în viaţă”, susţine Margareta Malcoci.
În acest sens, Nicolae Malcoci, care a pierdut averea în totalitate, afirmă că va contesta hotărârea judecătorilor moldoveni la CEDO.
Iurie SANDUŢA