„Cricova house”: Președintele raionului Orhei își construiește casă, declarând venituri salariale oficiale de circa 15 mii de lei lunar
Oficial, în ultimii ani, de când a intrat în serviciul public în calitate de consilier și președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu a raportat doar veniturile sale salariale – în jur de 15 mii de lei lunar. În 2020 el a contractat și un credit bancar în sumă de 200 de mii de lei.
În paralel, Țurcanu a inițiat însă construcția unei case în localitatea Cricova, mun. Chișinău, iar într-un mesaj din telefonul său, analizat de ZdG, anunța, în septembrie 2020, că doar la etapa incipientă a construcției investise deja circa 400 de mii de lei.
Citiți aici prima parte a investigației: #OrheiLeaks: Informațiile de interes public din telefonul liderului protestelor Partidului Șor. Cum au ajuns la noi și ce am făcut cu ele.
A doua parte a investigației o puteți găsi aici: #OrheiLeaks: „Colacii” și „benzina” care te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”
A treia parte a investigației: #OrheiLeaks: Structura (Setka) Partidului Șor: „mahaliste”, „patratiste”, „call center”, „curatori” sau „organizația trupelor de pe canapea”
A parta parte a investigației: #OrheiLeaks: Persoanele publice din telefonul liderului protestelor Partidului Șor
A cincea parte a investigației: OrheiLeaks: Liderul protestelor Partidului Șor – discuții cu reprezentanți ai SIS și MAI
Casa în construcție a familiei Țurcanu
În 2020, fiind președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu a inițiat construcția unei case pe un teren de aproape cinci ari, cumpărat cu doi ani mai devreme, amplasat în orășelul Cricova, mun. Chișinău, localitate aflată în apropierea traseului Chișinău-Orhei. Astăzi, pe acel teren am găsit o casă care se află încă în construcție – proiectată în stil modern, cu ferestre mari, dar deocamdată fără acoperiș. În jurul imobilului pot fi văzute resturi de la materiale de construcție, câteva schele și o grămadă de nisip, dovezi că lucrările continuă.
De asemenea, este lăsat loc pentru curte și este delimitat cu o plasă metalică locul unde va fi gardul. Faptul că aceasta este viitoarea casă a familiei Țurcanu ne-a fost confirmat de unii vecini. Ei ne-au spus că președintele raionului Orhei ar veni să-și vadă proprietatea „în fiecare zi”.
Discuțiile despre construcția casei din telefonul lui Țurcanu: 400 de mii de lei investiți până în septembrie 2020
Faptul că Dinu Țurcanu a inițiat construcția casei din Cricova în anul 2020 reiese și din informațiile găsite și analizate de ZdG în telefonul acestuia. La 8 iunie 2020, Dinu Țurcanu i-a transmis proiectantului Iulian Morărescu două schițe, însoțite de mesajul: „A doua variantă meșterii zic că e super”. Iar la 16 iulie, Țurcanu i-a transmis lui Morărescu „certificatul de urbanism pentru proiectare pentru locuința din Cricova și Planul de amplasare al imobilului”.
Tot în acea perioadă, Țurcanu s-a consultat cu Morărescu privind ofertele de prețuri pentru reparația capitală a Gimnaziului Cucuruzeni, localitate aflată în componența raionului Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor.
Despre construcția casei la Cricova, Țurcanu a discutat și cu un oarecare Ion, trecut în telefon cu numele „Ion Evaluator”. La 29 septembrie 2020, Țurcanu i-a transmis acestuia mai multe fotografii și mesajul: „Aici aveți poze de la 0. Apoi fundamentul nivelul 1, fundamentul nivelul 2 și propriu-zis deja pereții până la ziua de astăzi. În fundament sunt 30 de mii de lei, în pereți sunt 250 de mii de lei (un lampaci (chirpici – n.r.) costă 40 de lei * 6400 unități). Sunt cumpărate grinzile din lemn de stejar pentru pod, 40 de unități câte 4,5 metri care costă 120 de mii de lei”.
Tot din telefonul lui Dinu Țurcanu aflăm că, un an mai târziu Iulian Morărescu, cel care i-a proiectat casa lui Țurcanu, realiza proiecte grafice pentru Partidul Șor. La 14 iunie 2021, Morărescu i-a transmis lui Țurcanu, pe aplicația de mesagerie WhatsApp, un spot video grafic, care ilustrează cum ar putea arăta localitatea Peresecina dacă ar primi statutul de oraș. Țurcanu i-a răspuns că „trebuie de scos autogara”.
Apoi Morărescu i-a transmis varianta finală a video-ului. Video realizat de Morărescu a fost prezentat public la începutul lunii iulie 2021 de Partidul Șor. „Dacă este posibil jumătate din înțelegerea pe care am avut-o vă voi fi recunoscător”, i-a scris Morărescu lui Țurcanu la 11 septembrie 2021. „Ok”, i-a răspuns președintele raionului Orhei.
Morărescu, proiectantul casei, devenit arhitect-șef la Orhei: „La revedere”
În paralel cu discuțiile despre proiecte publice din diferite localități din raionul Orhei, cei doi discută și despre casa pe care Țurcanu și-o construiește, proiectul fiind numit de Morărescu „Cricova House”. „Ar fi bine să discutăm un pic de șantier când sunteți disponibil”, i-a scris Morărescu lui Țurcanu la 4 mai 2022. Ulterior, cei doi au avut mai multe conversații telefonice.
Iulian Morărescu este, din mai 2021, șeful Direcției Dezvoltare Teritorială din cadrul Consiliului Raional Orhei. La numirea în funcția publică, Morărescu a renunțat la cota sa parte din compania „Arhitect-Faur”, unde activase anterior.
Contactat de ZdG, Iulian Morărescu a refuzat să discute cu noi, spunându-ne să-l întrebăm pe Țurcanu despre casă, iar despre funcția sa din cadrul Consiliului să discutăm cu cei din Consiliu. „Nu mă telefonați pe numărul meu personal. La revedere”, a zis acesta laconic.
Cum arată declarațiile de avere ale președintelui r. Orhei: Venituri doar din salariu și un credit
Dinu Țurcanu venea în funcția de consilier raional și președinte al raionului Orhei în decembrie 2019. În prima sa declarație de avere și interese personale depusă la scurt timp după ce a intrat în serviciul public, el indica faptul că pe parcursul anului 2018-2019 avusese venituri de la Zona Economică Liberă Bălți în sumă totală de 220,6 de mii de lei, iar de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) Țurcanu raporta că familia sa a primit o indemnizație de 10 mii de lei.
El nu indica în acea declarație că ar deține alte surse financiare, ci doar faptul că în 2016 ar fi acordat un împrumut în valoare de 6157 de dolari americani la o rată a dobânzii de 187,45%, scadent în 2020.
Țurcanu a mai declarat că, în 2018, familia sa cumpărase terenul cu o suprafață de aproape cinci ari de la Cricova pentru 250 de mii de lei, dar și că deținea un automobil Renault, fără a indica modelul, fabricat în 2012 și cumpărat în 2016 cu 180 de mii de lei.
Dinu Țurcanu a mai indicat în prima sa declarație de avere și interese, depusă în calitate de funcționar public și faptul că era co-proprietar al companiei „VIDICOM-FARM” S.R.L. Informațiile publice arată că firma a fost fondată în 2011 de către Dinu Țurcanu și Victor Ciobanu, fostul său coleg din Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD), ea având adresa juridică pe strada A. Corobceanu, fostul sediu al PPCD. Principala activitate declarată a firmei era cea farmaceutică. Pe portalul instanțelor de judecată există trei procese, toate pierdute de firma lui Țurcanu și Ciobanu, care a fost obligată să achite datorii totale de circa 600 de mii de lei către trei firme din domeniul farmaceutic.
În declarația de avere depusă în martie 2021, Dinu Țurcanu raporta că în 2020, primul an deplin în calitate de președinte al Consiliului raional Orhei, a avut venituri salariale oficiale de circa 166,4 mii de lei, echivalentul a aproape 14 mii de lei lunar. El declara aceleași proprietăți, dar și faptul că în 2020 a contractat un credit în sumă de 200 de mii de lei de la Moldindconbank, scadent în 2025. În martie 2022, în cea mai recentă declarație de avere și interese personale depusă, el raporta venituri salariale în sumă de 181 de mii de lei (15 mii de lei lunar) și aceleași proprietăți, inclusiv același credit bancar.
În iunie 2022, Dinu Țurcanu a primit un mesaj de la un număr de telefon, iar persoana se prezenta ca fiind de la compania de microfinanțare „Easy Credit”. „Bună ziua. Aveți datorii la Easy Credit. Solicităm plata”. Dinu Țurcanu nu a răspuns apelurilor, dar nici la mesajul ZdG cu solicitarea de a discuta despre construcția casei sale.
Citiți și:
- #OrheiLeaks: Informațiile de interes public din telefonul liderului protestelor Partidului Șor. Cum au ajuns la noi și ce am făcut cu ele
- #OrheiLeaks: „Colacii” și „benzina” care te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”
- #OrheiLeaks: Structura (Setka) Partidului Șor: „mahaliste”, „patratiste”, „call center”, „curatori” sau „organizația trupelor de pe canapea”
- #OrheiLeaks: Persoanele publice din telefonul liderului protestelor Partidului Șor
- OrheiLeaks: Liderul protestelor Partidului Șor – discuții cu reprezentanți ai SIS și MAI