Ciornîi, suspectat de «atac raider»
Firmele omului de afaceri Nicolae Ciornîi sunt acuzate că ar fi implicate într-un atac de tip “raider”. Învinuirile vin din partea lui Tudor Rotaru, conducătorul firmei “Agrosalvia” SRL. Acesta susţine că, prin intermediul “AMG Kernel” şi “AMG – Magroselect”, care fac parte din AMG Holding, condus de Nicolae Ciornîi, se încearcă sistarea activităţii firmei sale şi, ulterior, preluarea ilegală a acesteia. În “afacere” figurează şi numele lui Vladimir Bălan, cunoscut ca fiind părtaş în trecut la atacuri “raider”, în special la cel care viza întreprinderea “Avicola-Nord”. Nicolae Ciornîi şi conducătorii firmelor vizate de Rotaru susţin, însă, că acesta minte şi spun că nu înţeleg rolul acuzaţiilor celuia care până mai ieri le-a fost partener.
„Atacurile raider” vin din realitatea anilor 1970 din SUA, atunci când, având scopul de a se extinde şi chiar de a monopoliza anumite domenii economice, oamenii de afaceri se foloseau de diverse mijloace pentru reducerea acţiunilor companiei vizate, pentru ca pachetul majoritar să poată fi preluat de pe piaţă la un preţ mult mai mic decât cel real. Cu alte cuvinte, atacurile raider sunt nişte mişcări îndreptate spre lichidarea unor companii, preluarea controlului asupra lor şi manevrarea acţiunilor acestora astfel, încât să fie preluate la preţuri derizorii sau chiar cu titlu gratuit, iar noii “stăpâni” să poată profita după placul lor de bunurile acestor companii.
Cum a început totul
Totul a început în 2008, când “Agrosalvia” SRL, firma condusă de Tudor Rotaru, şi AMG “Kernel” au efectuat o tranzacţie cu tehnică agricolă. Deşi cei de la “Agrosalvia” susţin că între cele două întreprinderi s-a produs un schimb, instanţa de judecată a decis că “Agrosalvia” SRL datorează 259 mii de lei AMG “Kernel”.
Pe 27 septembrie 2010, Judecătoria Economică de Circumscripţie a emis o încheiere prin care dispune aplicarea sechestrului pe mijloacele băneşti aflate în conturile bancare ale SRL “Agrosalvia”, pe bunurile mobile şi imobile pentru o datorie de 1 mil. 972 mii de lei pe care “Agrosalvia” ar fi avut-o faţă de AMG “Magroselect”, care, după cum spuneam mai sus, face parte din AMG Holding. Decizia a fost pusă în executare imediat. Pe 10 noiembrie 2010, Curtea de Apel Economică a menţinut încheierea, conturile întreprinderii rămânând blocate.
Pe 4 noiembrie, ştiind că “Agrosalvia” are conturile blocate, cei de la AMG “Kernel”, o altă companie care face parte din AMG Holding, au cerut în judecată ca “Agrosalvia” să plătească imediat cei 259 mii de lei. Instanţa de judecată s-a conformat, emiţând o ordonanţă care prevedea încasarea datoriei. În ianuarie, ordonanţa a fost trimisă spre executare. Atunci s-a şi depistat că pe conturile “Agrosalvia” este pus sechestru, din cauza datoriei pe care “Agrosalvia” o avea către AMG “Magroselect”. Pentru că nu putea achita datoria, “Agrosalvia” era ameninţată cu insolvabilitatea.
Trei încercări eşuate de a achita datoria
În februarie 2011, Maria Moraru, de la Curtea de Apel Economică, emite, la cererea celor de la “Kernel”, o încheiere prin care îl numeşte în calitate de administrator provizoriu la “Agrosalvia” pe Vladimir Bălan, decizia fiind menţinută de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) pe 24 martie 2011.
La început de martie 2011, este încheiat un acord între “Agrosalvia” şi “Novasem”, o altă întreprindere, prin care ultima se obliga să achite datoria pe care “Agrosalvia” o avea către “Kernel”. Pe 18 martie, “Novasem” transferă banii pe contul AMG “Kernel”. În aceeaşi zi, cei de la “Kernel” trimit banii înapoi, motivând că nu au un acord cu “Novasem” şi că nu pot primi de la ei datoria pe care o are “Agrosalvia”. Pe 31 martie, banii au fost transferaţi din nou, dar cei de la “Kernel” au retrimis banii înapoi şi au ameninţat că în caz că se mai transferă o dată, aceştia vor fi primiţi şi consideraţi ca “îmbogăţire benevolă”.
Pe 11 mai, cei de la “Agrosalvia” deschid un alt cont bancar pe numele întreprinderii şi în aceeaşi zi transferă pentru a treia oară banii către “Kernel”. A doua zi, cei de la “Kernel” au transferat înapoi banii, “dat fiind faptul că transferul respectiv este nul şi contravine prevederilor insolvabilităţii”. Tot în acea zi, Maria Moraru l-a desemnat pe Vladimir Bălan ca administrator al procesului de insolvabilitate.
Avocat: “Este un atac raider”
„AMG “Kernel” nu doreşte să primească banii. Se insistă asupra demarării procesului de insolvabilitate a “Agrosalvia”. Se încearcă distrugerea “Agrosalvia”, din motive de concurenţă”, spune Dumitru Harea, avocatul “Agrosalvia”, susţinut şi de către Tudor Rotaru.
„Considerăm că este vorba de un “atac raider”. Vladimir Bălan, administratorul procesului de insolvabilitate, a mai fost implicat în astfel de atacuri, în special în cel de la “Avicola-Nord”. El a avut şi dosare penale, fiind acuzat de falsificarea probelor”, mai spune Harea.
„Nu avem contract cu firma aia (Novasem – n.r.) şi nu ştim în ce bază banii ăia intră la noi în cont”, spune, la rândul său, Victor Guţu, directorul AMG “Kernel”, fiind întrebat de ce nu a acceptat plata datoriei “Agrosalvia” prin intermediul firmei “Novasem”. “În al doilea rând, atunci când ei au vrut să ne transfere banii, deja ne aflam în proces de judecată. Suntem gata şi azi să primim datoria, dar pe căi legale. E o poveste ceea ce spun ei, că am vrea firma, nu banii. Ce, am eu nevoie de firma lor? Eu de atâţia ani de zile îi rog să-mi transfere banii, iar ei abia acum, când au văzut că i-am acţionat în judecată, au încercat să ne dea banii. Noi am numit administratorul nostru acolo. Doar el are dreptul să ni-i transfere”, a punctat Guţu.
„O datorie trebuie întoarsă”
„Nu m-am gândit că se va ajunge la astfel de acuzaţii, mai ales că Tudor Rotaru, până la mine, a fost director la „Magroselect”, spune Grigori Gherjavschi, directorul AMG “Magroselect”. Nu înţeleg ce înseamnă un “atac raider” în opinia lui Rotaru. Pot fi discutate asemenea cuvinte grele. În realitate, e o datorie care trebuie întoarsă. De multe ori am cerut celor de la “Agrosalvia” soluţionarea paşnică a problemei. Am fost trataţi cu tăcere. Dacă iei un împrumut, trebuie să-l întorci. Sunt subalternul acţionarilor companiei, care mă întreabă unde-s banii şi de ce nu se efectuează lucrările. Dacă nu-s bani, plec. La ce-mi trebuie o companie plină de datorii?”, ne-a întrebat Gherjavschi.
Ciornîi: “Eu să fac atac raider?”
Şi omul de afaceri Nicolae Ciornîi s-a arătat surprins de acuzaţiile lui Tudor Rotaru. “Eu să fac “atac raider?” Am investit atâţia bani în sectorul agrar şi acum cineva să mă acuze de aşa ceva? El (Tudor Rotaru – n.r.) nu se gândeşte ce face”, a spus Ciornîi. “Nu cunosc tot ce se întâmplă în acest caz. “Kernel” şi “Magroselect” au conducători care se ocupă de asta. Ştiu, însă, că Rotaru a lucrat la “Magroselect” aproape 10 ani şi deţine 30% din acţiuni. Când am deschis această companie, pentru că era un savant, un om de încredere, i-am dat 30% din întreprindere, fără ca acesta să investească vreun ban. Între timp, şi-a făcut, inclusiv cu ajutorul “Magroselect”, întreprinderea sa, “Agrosalvia”. La “Magroselect” şi-a adus rudele, le-a dat maşini. Apoi l-am dat afară. El a cerut mulţi bani! I-am propus să-i dăm cele 30%, dar el a vrut de 3 ori mai mult. Nu-l înţeleg”, ne-a spus Ciornîi, precizând că “tot ce s-a făcut până acum e legal, pentru că noi nu am urmat decât deciziile instanţelor de judecată”.
Cine este Vl. Bălan?
Numele lui Vladimir Bălan, administratorul “Agrosalvia”, face din acest caz unul mai special. Cine este Vladimir Bălan? Acesta se numără printre administratorii certificaţi incluşi în lista de pe site-ul Asociaţiei Lichidatorilor şi Administratorilor din R. Moldova. Numele său, însă, este legat ireversibil de “Avicola-Nord”.
Site-ul old.hicsuntleones.eu, specializat în articole despre atacurile raider, îl plasează pe Bălan în lista persoanelor implicate în acest gen de ilegalităţi. Acelaşi site, dar şi alte publicaţii on-line din R. Moldova, au scris despre implicarea lui Vladimir Bălan în afacerea “Avicola-Nord”. S-a menţionat că Vladimir Bălan ar face parte din gruparea specializată în “atacuri raider” coordonată de Andrei Ciauş. Totodată, site-ul old.hicsuntleones.eu scrie că după afacerea “Avicola-Nord” Vladimir Bălan s-ar fi ales cu un dosar penal şi din nou cu “odihnă” în spatele gratiilor.
Pentru a verifica exactitatea informaţiilor relatate mai sus, am contactat Procuratura Generală. După câteva zile de căutări, procurorii ne-au comunicat că este dificil de verificat “istoria” unei persoane care a avut tangenţă cu procuratura sau care a avut deschise dosare penale pe numele său pentru că în PG nu există o bază de date specializată în aşa ceva.
Contactat de ZdG privind situaţia firmei “Agrosalvia”, Vladimir Bălan ne-a spus iniţial să revenim în 20 de minute. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la telefoanele redacţiei.
UPDATE: 04.07.2011 CSJ a confirmat cele relatate de ZdG. Click AICI.