Ceaicovschi în izolator, iar şefii spitalelor – din nou la muncă
Tudor Ceaicovschi mai trebuie să stea 25 de zile în izolator, până procurorii anticorupţie vor face claritate în dosarul licitaţiilor trucate, licitaţii la care firma GBG-Moldova SRL, a lui Ceaicovschi, continuă să participe, dar şi să mai câştige. Ultimele licitaţii câştigate de GBG-Moldova SRL au avut loc pe data de 25 iunie 2015. Atunci compania suspectului de trucarea unor licitaţii a vândut echipament medical în valoare de 60.600 de lei. Tot pe 25 iunie, GBG-Moldova SRL a mai câştigat o licitaţie, de pe urma căreia a vândut reagenţi şi consumabile pentru laboratorul clinic în valoare de 45.751 lei.
Tudor Ceaicovschi, prin intermediul firmelor pe care le deţine, a semnat peste 700 de contracte de achiziţii, livrând echipamente medicale şi consumabile instituţiilor publice în sumă de peste 200 de milioane de lei. În sfera sănătăţii nimeni nu pune la îndoială că GBG-Moldova SRL deţine monopolul pe piaţa distribuirii utilajelor medicale în R. Moldova
„Trucul” licitaţiilor lui Ceaicovschi
Toate au început în 2009, când, printr-o hotărâre de Guvern datând cu 10 septembrie, Agenţia Medicamentului devine insituţia principală, responsabilă de sistematizare şi organizare a procedurilor de achiziţie între agenţii economici şi instituţiile medicale sau beneficiari. Astfel, toate achiziţiile publice nu mai au loc între companiile care vând dispozitive medicale şi între directorii de spital, necesarul de medicamente şi alte produse de uz medical fiind prezentat Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, pentru sistematizare şi organizare a procedurilor de achiziţie centralizată. Această hotărâre îşi propunea ca, pe de o parte, să elaboreze un sistem centralizat de achiziţionare, facilitând astfel munca conducătorilor instituţiilor medico-sanitare, iar pe de altă parte, neoficial, i-a permis lui Tudor Ceaicovschi şi partenerilor săi să desfăşoare o afacere de milioane.
Principalul instrument utilizat în scopul câştigării licitaţiilor era caietul de sarcini, un document care conţine descrierea utilajelor şi parametrii de care avea nevoie instituţia medicală. Caietul de sarcini era pregătit de grupul de specialişti şi prezentat Agenţiei Medicamentului. Aceştia, la rândul lor, aveau grijă ca spitalelor să le ajungă utilajul descris în caiet. Unul dintre agenţii economici care se ocupă de distribuirea utilajelor medicale ne-a explicat că trucul constă în faptul că, înainte cu două luni de desfăşurarea licitaţiei, Ceaicovschi cumpăra caietul de sarcini, îl analiza şi îşi prezenta oferta astfel încât să coincidă cu cerinţele. Acesta ne-a spus că, deseori, se întâmpla ca în caietul de sarcini să fie prezenţi parametri absolut bizari, care influenţau decizia desemnării câştigătorului şi se întâmpla deseori ca parametrii descrişi în ofertă să nu coincidă nici pe departe cu realitatea. Alţi agenţi economici ne-au povestit că unele licitaţii au fost organizate cu o zi înainte de sărbători şi mulţi agenţi economici nici nu aveau idee de acest lucru.
Dosarul, tergiversat până în august
Pe 8 aprilie 2015, 16 persoane au fost reţinute de către procurorii anticorupţie, fiind suspectate de implicarea în dosarul licitaţiilor trucate. Aceştia mai erau suspectaţi de luare şi dare de mită şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Printre cei reţinuţi era ex-ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, care se presupune că ar fi coordonat achiziţiile; Alexandru Coman, directorul Agenţiei Medicamentului; Ghenadie Grib, şef adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice şi câţiva directori de instituţii medicale. Conform reprezentanţilor CNA, aceştia luau 5-10% din suma licitaţiei pentru a aranja lucrurile în aşa fel încât firmele lui Ceaicovschi să câştige. Angajaţi ai CNA au explicat într-o conferinţă de presă că deţin destul material probator şi că, la sfârşitul lunii iulie, dosarul ar fi trebuit să fie expediat în instanţa de judecată.
Dorin Compan, procurorul anticorupţie care se acupă de acest caz, ne-a explicat că dosarul tergiversează din cauza că se mai fac unele analize şi expertize, iar pe la mijlocul lunii august acesta va fi trimis în judecată. Până atunci, ZdG a decis să vadă ce s-a întâmplat cu ceilalţi reţinuţi. Compan a spus pentru ZdG că Tudor Ceaicovschi se mai află în izolator, iar Andrei Usatâi – în arest la domiciliu, iar ceilalţi se află în libertate provizorie, sub control judiciar.
Cernat e optimist, iar Testemiţanu vrea ce-i mai bun pentru spital
Contactat telefonic, Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, restabilit în funcţie în urma unei decizii judiciare, ne-a spus că nu vrea să comenteze nimic referitor la acest dosar: „Prefer să aştept verdictul final, dar sincer, sunt optimist”.
Pe de altă parte, Andrei Testemiţanu, directorul Centrul Diagnostic Republican, ne-a spus că are o opinie nu prea favorabilă despre acest dosar. Întrebat despre colaborarea instituţiei pe care o reprezintă cu firma GBG- Moldova SRL, acesta a spus: „Da, am cumpărat, dar mie îmi este totuna de la ce firmă. Noi dăm nişte cerinţe şi nişte parametri performanţi şi care agent economic îndeplineşte aceste solicitări, acela câştigă. Nu este simplu, pentru că fiecare aparat are condiţiile sale şi trebuie adus, instalat şi pus în funcţie”. Despre preţurile exagerat de mari ale companiei GBG-Moldova SRL, Testemiţanu spune că, în cazul lor, a fost doar un agent economic şi nu avea cum să compare preţurile: „Mai mari comparativ cu care celelalte, dacă era una singură? Cum pot eu să influenţez şi să favorizez, dacă participă un singur agent economic?” Cât despre faptul dacă va fi sau nu dovedită nevinovăţia acestuia, directorul spitalului ne-a sfătuit să adresăm astfel de întrebări instanţei de judecată sau Ministerului.
Precizăm că dintre cele 16 persoane reţinute pentru dosarul licitaţiilor trucate, majoritatea au revenit la locul de muncă, fapt confirmat de angajaţii instituţiilor unde activează aceştia.
În prezent, Tudor Ceaicovschi este internat la spital.
N.B. Amintim că ZdG a scris un articol cu privire la părerile avocaţilor persoanelor citate în dosar.