Căsuţa de milioane a judecătorului Namaşco
Serghei Namaşco, magistrat în cadrul Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, deţine şi el o casă de milioane, cumpărată anul trecut. Deşi a declarat un salariu de 5000 de lei lunar, Namaşco a explicat procurarea imobilului scump prin donaţii de la soacra sa. El mai deţine şi un apartament donat de sora sa. În această vară, Nicolae Timofti, preşedintele R. Moldova, a respins propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l numi pe Namaşco în funcţia de judecător la Judecătoria sect. Centru.
Serghei Namaşco a fost numit judecător la Judecătoria Economică de Circumscripţie (JEC) în 2004, prin decretul preşedintelui Voronin. A activat în această instanţă şi chiar a condus-o pentru o scurtă perioadă, din postura de preşedinte interimar, până când judecătoriile economice au fost lichidate parţial, acestea devenind judecătorii comerciale.
Judecătorul Namaşco, vecin cu ex-comisarul Botnari
Namaşco locuieşte împreună cu soţia şi copiii săi într-o casă de pe str. Sihastrului din orăşelul Codru, la doar câţiva kilometri de Chişinău, fiind vecin cu fostul comisar al Chişinăului, Vladimir Botnari. Casa este estimată de experţii imobiliari la peste 3 mln. de lei. În schimb, specialiştii cadastrali au evaluat imobilul la 690 mii lei, iar terenul de 640 m.p. la 77 mii lei, în timp ce orice apartament cu 3 camere la bloc în Chişinău costă pe piaţă mai mult de 1 milion de lei.
Casa, cu două niveluri, a intrat oficial în posesia familiei Namaşco anul trecut, mai exact, pe 23 noiembrie 2012, fiind cumpărată, conform datelor de la Cadastru, de la o persoană cu numele Ion Holban. Surse din justiţie susţin că Holban ar fi o persoană apropiată lui Namaşco şi că acesta a apărut în acte doar de formă drept proprietar al casei, pentru că, de facto, Namaşco locuieşte în casa din or. Codru încă de prin 2009. Oficial, Ion Holban, la rândul său, cumpărase imobilul în 2009 de la familia Andrei şi Aliona Golban, cei care, tot în acel an, vindeau o altă casă din apropiere familiei fostului comisar de Chişinău, Vladimir Botnari.
În anul 2008, Serghei Namaşco apărea în revista VIP Magazin alături de colegul de pe atunci, Aureliu Colenco, fost preşedinte al Curţii de Apel Economice. Cei doi au apărut la rubrica „New Generation”, fiind prezentaţi drept „tineri capabili să-şi făurească singuri viitorul”. Potrivit VIP Magazin, Namaşco este născut la 10 ianuarie 1973, la Mălăieşti, Grigoriopol. A făcut dreptul la USM, după care a activat la aceeaşi facultate. În 2001, a susţinut teza de doctorat la Universitatea „M.V. Lomonosov” din Moscova. În 2001—2004, a practicat avocatura, după care a fost numit judecător la JEC. În 2007, devine vicepreşedinte al acestei instanţe, apoi preşedinte interimar.
Ambele case, şi cea a familiei Botnari, şi cea a familiei Namaşco, sunt construite în acelaşi stil, probabil de acelaşi constructor, şi au avut anterior acelaşi proprietar. Iniţial, terenurile au fost înscrise la Cadastru pe numele Larisei Zavulan, iar mai apoi pe numele lui Alexandru Tripănduş, care le-a obţinut, la rându-i, în urma unei decizii a instanţei de judecată.
Casa cumpărată din donaţiile soacrei
Serghei Namaşco şi-a trecut în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi imobilul de milioane, indicându-i chiar şi numărul cadastral. Într-un fel, a explicat şi de unde ar fi avut bani pentru ca să şi-l cumpere. Pentru anul trecut, judecătorul a indicat venituri din salariu de aproximativ 62 mii de lei, 50 de mii de euro (aproximativ 850 mii de lei), proveniţi dintr-un contract de donaţie semnat între soţia sa, Diana Namaşco, şi mama ei, care lucrează, conform informaţiilor din declaraţia lui Serghei Namaşco, în Italia, şi alţi 12 mii USD (aproximativ 150 mii de lei) tot de pe urma unui contract de donaţie.
În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, Serghei Namaşco, în afară de casa cumpărată în 2012, a mai indicat şi un apartament, de 78 m.p., primit tot în urma unui contract de donaţie, semnat între el şi sora sa, Valentina Namaşco. Anul trecut a fost unul plin pentru magistrat. Acesta a indicat că şi-a procurat în 2012 şi un automobil, Toyota Prius, fabricat în 2010, contra sumei de 120 mii de lei (aproximativ 10 mii USD). Tot el scrie că deţine un card pe care erau 3400 de lei, un altul cu 50 de lei, iar pe un depozit deschis tot în 2012 – 5000 USD, de la care a avut o dobândă de 16,69 USD.
Deci, în 2012 judecătorul Namaşco a declarat venituri (cu tot cu donaţii) de aproximativ un milion de lei, dar a procurat bunuri estimate pe piaţă la momentul procurării cu peste 3 milioane de lei.
Namaşco – respins de preşedinte
Judecătorul Serghei Namaşco, alături de magistraţii Victor Orândaş şi Liliana Andriaş, la începutul anului au fost tranferaţi de la Judecătoria Comercială la Judecătoria sect. Centru, pentru o perioadă de 6 luni, după ce la Judecătoria Comercială s-au redus locurile disponibile de judecători. În iulie, după scurgerea celor şase luni, termenul a fost prelungit până la finalizarea tuturor cauzelor pe care le aveau în gestiune cei trei judecători.
Între timp, pe 11 iunie, judecătorii Namaşco, Andriaş şi Alexandru Rotari (de la aceeaşi instanţă) au fost propuşi de către CSM preşedintelui R. Moldova pentru numirea, prin transfer, la Judecătoria sect. Centru. În iulie, preşedintele Timofti însă a respins propunerea, invocând că “în procesul examinării candidaturilor propuse prin prisma corespunderii lor exigenţelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului a fost sesizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) că în privinţa candidaturilor propuse dispune de informaţii ce denotă indicii sau elemente identificatorii ale factorilor de risc specificaţi în art. 4 lit. a) a Legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, aspecte ce atestă necorespundere prevederilor art. 6, art. 8 alin.(1) şi art. 15 din Legea cu privire la statutul judecătorului”.
Numele lui Namaşco a apărut de-a lungul timpului în câteva scandaluri. Poate cel mai scandalos dosar care l-a avut în prim-plan pe Namaşco este legat de firmele controversatului Boris Birştein, care au acţionat statul în judecată şi au obţinut iniţial câştig de cauză. Namaşco a fost cel care a dispus încasarea a 71 mln USD din conturile Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Economiei, în favoarea companiilor „Intercomsoft Ltd” şi a consultantului său, „Andimit SRL”. Ulterior, toate deciziile luate pe acest dosar au fost casate de CSJ.
Hotărârea CC, folosită de Timofti
Articolele din lege invocate de preşedintele Timofti se referă la “activităţi contrare intereselor funcţiei publice, inclusiv situaţii care provoacă conflict de interese”, la elemente care afecteză “reputaţia ireproşabilă” a candidatului la funcţia de judecător sau la faptul că “judecătorul nu poate să ocupe orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice”.
Totodată, în motivarea refuzului de a-i promova pe cei trei judecători, printre care şi pe Serghei Namaşco, preşedintele R. Moldova a menţionat că problema integrităţii persoanelor cărora le sunt încredinţate funcţii publice a fost analizată de Curtea Constituţională, care a stabilit că numirea în funcţii a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate este contrară principiilor statului de drept.
„Mai mult ca atât, în cazul în care se constată neîndeplinirea condiţiei, ignorarea acestor constatări şi numirea/menţinerea în funcţii a unor persoane asupra cărora planează dubii privind integritatea reprezintă o sfidare a statului de drept. Or, statul de drept are valoarea constituţională, iar această valoare trebuie respectată pe deplin”, scria preşedintele.
Namaşco – verificat repetat de SIS
Timofti a solicitat totodată CSM-ului să iniţieze o verificare suplimentară a candidaturilor propuse. În şedinţa CSM, Alexandru Rotari, Serghei Namaşco şi Liliana Andriaş nu au fost de acord cu argumentele expuse în refuzul Preşedintelui Republicii Moldova, solicitând şi ei dispunerea unei verificări suplimentare, lucru care s-a şi întâmplat. Acum, cele trei candidaturi sunt din nou verificate de către SIS, iar reprezentanţii Preşedinţiei şi ai CSM ne-au spus că, până acum, un răspuns la acest subiect încă nu a parvenit.
Am încercat să discutăm cu Serghei Namaşco. În biroul său, grefiera ne-a spus mai întâi că judecătorul este în procese, iar mai apoi nu a răspuns. I-am telefonat şi la telefonul mobil. Acolo, Namaşco nu a răspuns iniţial, dar a revenit cu un sunet peste câteva minute. După ce ne-am prezentat, acesta ne-a rugat să revenim mai târziu, pentru că merge dintr-un proces în altul şi nu are timp să discute. Ulterior, deşi am telefonat, judecătorul nici nu a răspuns la telefon, dar nici nu a mai revenit.