Anul 2016: Deputaţii la cumpărături
Case, apartamente şi maşini noi, de lux. Cu astfel de achiziţii, făcute în 2016, se pot lăuda deputaţii din Parlamentul R. Moldova. O analiză a declaraţiilor de avere şi interese ale aleşilor poporului, publicate recent de Autoritatea Naţională de Integritate, arată că fiecare al patrulea deputat a făcut, în 2016, cumpărături impresionante, fiind implicat în tranzacţii de zeci sau chiar sute de mii de euro.
În 2016, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a trecut cu traiul într-un apartament cu o suprafaţă de 243,6 m.p., pe care l-a obţinut, în acelaşi an, prin contract de comodat. ZdG a aflat că familia Candu s-a mutat în blocul din str. Bulgară, acolo unde are viza de reşedinţă şi naşul său, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Candu s-a mutat într-o locuinţă ce aparţine chiar controversatului politician şi om de afaceri.
Preşedintele Parlamentului s-a mutat în apartament de 243,6 m.p. în locaţiune
În declaraţia de avere şi interese depusă de Andrian Candu la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nu este indicată valoarea apartamentului, dar nici cui aparţine acesta. Dar, suprafaţa indicată de Andrian Candu coincide exact cu suprafaţa unui apartament declarat anterior de Vladimir Plahotniuc. Într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre blocul din str. Bulgară din centrul Chişinăului, în care locuiesc Vladimir Plahotniuc şi apropiaţii săi, publicată în 2013, se preciza că liderul PDM are viza de reşedinţă într-un apartament cu suprafaţa de 243,6 m.p. Astăzi însă, acest apartament, de facto, nu mai există. În aprilie 2017, după depunerea declaraţiei de avere şi interese personale a lui Andrian Candu, bunul imobil a fost divizat. Apartamentul de 243,6 m.p. s-a transformat în unul cu o suprafaţă de 113,7 m.p., fiind, în continuare, înregistrat pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Printr-un contract de vânzare-cumpărare din 2010, locuinţa a fost vândută surorii sale, Vera, ea urmând a fi răscumpărată timp de 3 ani, până în 2013. Deşi de atunci au trecut patru ani, apartamentul rămâne în continuare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Apartamentele vecine sunt, la fel, înregistrate pe numele lui Vladimir Plahotniuc sau Oxana Childescu, partenera de viaţă a liderului PDM.
De fapt, în acest bloc din centrul capitalei, Vladimir Plahotniuc, soţia sa, Oxana Childescu, părinţii, fraţii şi surorile acestuia, dar şi compania familiei, „Finpar Invest”, deţin mai multe apartamente. Politicianul locuieşte în acest bloc, într-un apartament cu o suprafaţă de peste 1000 m.p.. În ultimele luni, inclusiv în luna iunie 2017, proprietăţile familiei Plahotniuc/Childescu în acest bloc s-au înmulţit, aceştia cumpărând alte câteva apartamente de la câteva persoane fizice din bloc, dar şi de la compania „Finpar Invest”.
Marţi, o maşină a poliţiei supraveghea zona blocului din str. Bulgară. În timp ce filmam, un om al legii s-a apropiat, întrebându-ne dacă suntem jurnalişti. Acesta ne-a permis să filmăm, precizând totodată că zona este supravegheată pentru că în acel bloc locuieşte preşedintele Parlamentului.
Dividende de 11,5 milioane de lei de la firma naşului Plahotniuc
Relaţia de afaceri cu Vlad Plahotniuc i-a adus lui Andrian Candu, pe lângă noua locuinţă, şi 11,5 milioane de lei în conturi, sub formă de dividende de la compania „Prime Management”, acolo unde Candu deţine 10% din capitalul social, celelalte 90% fiind proprietatea naşului său, Plahotniuc. SRL-ul care gestionează afacerile lui Plahotniuc are un capital social de 465 de milioane de lei.
În 2016, Andrian Candu a avut venituri din salariul de preşedinte al Parlamentului de 139 de mii de lei, în timp ce soţia sa nu a raportat niciun venit oficial. Alţi 16,3 mii de lei, Candu i-a obţinut de la Parlament, în calitate de indemnizaţie. Şeful Legislativului a indicat în declaraţia de avere şi interese pentru anul 2016 şi trei ceasuri de mână, pe care le-a primit cadou în 2009, 2011 şi 2014, „Zenith”, „Corum” şi „Mont Blanc”, preţurile cărora, în funcţie de mai multe detalii, încep de la câteva sute de euro şi pot valora până la câteva zeci de mii de euro. Şeful Parlamentului a mai declarat alte două apartamente, pe care le indica şi anterior, dar şi automobilul Lexus RX 450, cumpărat în 2014 şi înmatriculat în Cehia. El păstrează la Victoriabank 88 de mii de euro şi alţi 2800 de euro la Erste Bank, din Viena. Legislatorul are deschise 10 conturi bancare în R. Moldova şi peste hotare (România şi Cehia, de unde este originară soţia sa). Într-un fond privat de pensii, Candu are depozitaţi 178 de mii de lei româneşti, echivalentul a aproximativ 830 de mii de lei moldoveneşti.
Candu: „L-am luat în folosință gratuită de la familia Plahotniuc”
Președintele Parlamentului ne-a răspuns în scris la întrebările privind noua sa locuință. „Familia mea a crescut, motiv din care ne-am mutat întrun apartament mai mare. După cum reiese din documentul la care faceți referință, locuim în acest apartament în baza unui contract de comodat, adică l-am luat în folosință gratuită de la familia Plahotniuc”, ne-a scris Andrian Candu. Cât despre schimbările care au intervenit, cel puțin la Cadastru, cu apartamentul de 243,6 m.p., șeful Legislativului ne-a anunțat că „eu nu am de unde să știu de eventuale schimbări, căci nu sunt proprietar. Cert este că locuim împreună cu soția și cei trei copii, așa cum am declarat, într-un apartament de 243,6 m.p.”.
Leancă: maşină de aproape 30 de mii de euro, în leasing
Iurie Leancă, cel care a fost ales la început de iunie în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, a avut, în 2016, un venit de 149 de mii de lei din salariul de deputat, echivalentul a 12,4 mii de lei pe lună. Soţia sa, despre care Leancă menţionează că este „casnică”, nu a avut venituri oficiale. În schimb, fostul premier declară că a beneficiat de 8250 de euro, echivalentul a 175 de mii de lei, sub formă de onorariu de la Institutul pentru politică europeană din Berlin. Suma depăşeşte veniturile din salariu declarate de Iurie Leancă de la Parlamentul R. Moldova. Din dobânzile de la Mobiasbancă, Leancă şi soţia sa au primit aproape 1700 de euro, iar alţi 66 de mii de lei, Leancă i-a primit drept indemnizaţie de la Parlament.
Tot în 2016, Leancă a făcut o achiziţie importantă. Acesta şi-a cumpărat un automobil Skoda Superb, fabricat în 2015. Achiziţia a fost perfectată în leasing în baza unui contract în valoare de 29550 de euro, echivalentul a aproximativ 600 de mii de lei. Prin contract de comodat, Leancă a intrat şi în posesia unui automobil Mercedes S 350, fabricat în 2011. În cele 8 conturi bancare, toate deschise la Mobiasbancă, deputatul şi soţia sa deţin aproape 100 de mii de euro.
Deputatul Creangă: Casă nouă şi motocicletă de 8 mii de euro
Anul 2016 a fost prosper şi pentru fostul liberal-democrat Ştefan Creangă, cel care a aderat la PDM în luna aprilie. Alesul poporului a intrat în casă nouă după ce, la 6 martie 2016, a semnat un contract de schimb, înlocuind o căsuţă mai modestă din centrul capitalei cu un imobil luxos de pe str. Ciocârliei din Chişinău, care valorează aproximativ 4 milioane de lei, potrivit experţilor imobiliari. În 2016, deputatul Creangă şi-a cumpărat o motocicletă Honda, plătind pentru ea 8 mii de euro. „Eu am capacitatea de a munci. Aşa cum am muncit până în 2009, şi după 2009 am reuşit să fac investiţiile corecte”, şi-a justificat averea deputatul Ştefan Creangă, într-o intervenţie pentru Jurnal TV.
Acesta a şi împrumutat 40 de mii USD de la un frate de-al său, stabilit în Bolivia, bani pe care trebuie să-i întoarcă până în 2021. E cel de-al treilea împrumut pe care deputatul Creangă îl primeşte din Bolivia, țară din America de Sud, în ultimii patru ani. Pe lângă salariul de deputat, familia Creangă a beneficiat, tot în 2016, de transferuri băneşti din Italia şi Elveţia, în sumă de 8 mii de euro, dar şi de alţi 350 de mii de lei din darea în arendă a unor spaţii comerciale, deţinute în proprietate.
Maşini noi pentru deputaţii transfugi în 2016
Şi alţi deputaţi care, în 2016, au părăsit fracţiunile parlamentare cu care au ajuns în Parlament, aderând la PDM, au avut un an prosper. Boris Golovin, care a părăsit PCRM pentru PDM, a plătit 38 de mii de euro pentru achiziţionarea unui Hyundai Santa Fe, automobil fabricat în acelaşi an. Înainte de a-şi cumpăra maşina, deputatul a contractat un credit în valoare de 23 de mii de euro. Deputatul Igor Vremea, care a avut acelaşi traseu ca şi Borin Golovin, şi-a cumpărat, în 2016, maşină nouă – un Hyundai Tucson în leasing, cu 534 de mii de lei.
Şi deputatul Octavian Grama, care a lăsat PLDM pentru PDM, şi-a cumpărat, anul trecut, maşină nouă. Alesul poporului a plătit 438 de mii de lei pentru Toyota RAV 4, fabricată chiar în 2016. Şi Nae Simion Pleşca, care a plecat şi el din PLDM, alegând PDM, şi-a cumpărat, anul trecut, un Mercedes Benz, la volanul căruia a fost surprins de jurnalişti în luna mai. Întrebat anterior de ZdG din ce surse financiare a cumpărat maşina, în condiţiile în care veniturile declarate sunt mult mai modeste, deputatul a precizat că maşina nu era nouă şi că o parte din bani au venit din vânzarea vechiului automobil. Pleşca deţine automobilul printr-un contract de folosinţă, acesta fiind înregistrat pe una din firmele familiei. Şi fostul său coleg de partid, Valeriu Ghileţchi, trecut recent în tabăra popular-europenilor lui Iurie Leancă, a fost la cumpărături în 2016. Acesta şi-a cumpărat cu 108 mii de lei, echivalentul a aproximativ 5 mii de euro, un automobil Subaru Forester, fabricat în 2008.
Citiți și: (DOC, FOTO) Procesul, casele şi firmele deputatului Nae-Simion Pleşca
Apartament de lux pentru deputatul care se plângea de salariul de 7 mii de lei
Deputatul democrat Sergiu Stati, care a plecat anul trecut din PCRM, ajuns în atenţia opiniei publice tot anul trecut, când se întreba cum poate trăi o persoană cu un salariu lunar de 7 mii de lei, în 2016, a intrat în posesia unui apartament de 105 m.p., care are o valoare cadastrală de jumătate de milion de lei. Valoarea de piaţă a locuinţei este însă cel puţin dublă. Printr-un contract de locaţiune, deputatul a obţinut, tot anul trecut, şi un garaj de 40 m.p.
Familia deputatului Artur Reşetnicov, plecat în 2016 de la comunişti la democraţi, şi-a vândut, anul trecut, cota-parte din firma „Cansur Com”, care gestiona o companie turistică, dar şi casa din or. Codru, pe care o deţinea, obţinând în schimb 720 de mii de lei, bani care ar urma să intre în conturile soţilor Reşetnicov până în 2021. Deputatul şi soţia sa locuiesc într-o casă din str. Drumul Viilor, pe care nu o regăsim în declaraţia de avere şi interese pentru anul 2016, ea fiind înregistrată pe numele soacrei sale.
Deputatul democrat Vladimir Andronachi şi-a cumpărat anul trecut un Hyundai Santa Fe, fabricat în acelaşi an. Alesul poporului a declarat că a plătit pentru automobil 688 de mii de lei. El a obţinut anul trecut, din salariul de deputat, 149 de mii de lei, în timp ce din darea în arendă a două imobile din centrul Chişinăului, care îi aparţin, nu mai puţin de 2,6 milioane de lei. Deputatul scrie în declaraţia de avere şi interese personale că a contractat anul trecut un credit cu dobândă 0, în valoare de 3,79 milioane de lei. Banii trebuie să fie rambursaţi până în 2019.
Anul 2016 a fost unul prosper și pentru deputatul Constantin Țuțu. La un eveniment de familie, fără a specifica detalii, Țuțu declară că a primit 15 mii de euro și 75 de mii de lei. Totodată, acesta a obținut, în folosință, un apartament cu o suprafață de 82 m.p., dar și două automobile de lux: un Mercedes Benz SL 55, fabricat în 2006 cumpărat cu doar 20 de mii de lei, și un Mercedes-Benz s350, fabricat în 2014 și cumpărat în 2017 cu 75 de mii de euro, echivalentul a 1,5 milioane de lei, sumă mult mai mare decât veniturile declarate de către alesul poporului, care a primit, din salariul de deputat, 113 mii de lei.
Deputata Buliga a beneficiat de o donaţie de 5 mii de euro
Deputatul liberal Valerian Bejan a obţinut, în 2016, prin moştenire, o casă de locuit cu o suprafaţă de 162 m.p., aflată în comuna Mândreşti din r. Teleneşti. La fel ca şi colegul său de Parlament, Iurie Leancă, Bejan a cumpărat în 2016 un automobil de marca Skoda, fabricat în acelaşi an, plătind pentru el 585 de mii de lei. Valerian Bejan deţine calitatea de asociat în cadrul a două companii, cea mai importantă fiind o gospodărie ţărănească, care îi poartă numele. El păstrează peste 400 de mii de lei în conturi bancare, iar în 2016 a avut venituri din salariul de deputat, dar şi de la firma sa, de aproximativ jumătate de milion de lei.
Deputata Valentina Buliga a primit şi ea, anul trecut, o donaţie în valoare de 5 mii de euro, dar şi o cotă-parte dintr-o casă de locuit cu o construcţie accesorie, în zona rurală. Şi Alexandru Nesterovschi, deputat pe listele PSRM, a primit în 2016, cu titlu de donaţie, un apartament de 53 m.p. Tot în acel an, alesul poporului a ridicat însă 39 de mii de lei pentru închirierea spaţiului locativ.
Anul trecut, liberal-democratul Tudor Deliu a intrat în posesia unui apartament de 31 m.p.. Pentru achiziţie, alesul poporului a contractat un credit de 80 de mii de lei de la Moldindconbank. La începutul anului 2017, şi colegul lui Deliu, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc, a obţinut, cu titlu de donaţie, ½ dintr-un apartament cu o suprafaţă de 83 m.p.
Maşinile socialiştilor şi democraţilor cumpărate în 2016
Un automobil, ceva mai modest, şi-a cumpărat anul trecut şi deputatul socialist Anatolie Labuneţ. Pentru un Volskwagen Passat din 2005, alesul poporului susţine că a plătit 50 de mii de lei. Colegul său, Oleg Lipskii, a plătit 57 de mii de lei pentru un Chevrolet Calos. Şi un alt deputat socialist s-a înnoit în 2016. Adrian Lebedinschi a achitat 13 mii de euro pentru un Hyundai Santa Fe, fabricat în 2013. Colega acestora, Lidia Lupu, a intrat în posesia unei Skoda Superb fabricate în 2012, pe care însă o conduce prin mandat, iar un alt socialist, Bogdan Ţârdea, a achiziţionat anul trecut o Mazda CX5, pe care o deţine, la fel ca alţi colegi din Parlament, prin mandat.
Vladimir Ţurcan şi-a cumpărat în 2016 un apartament de 87 m.p., dar şi un automobil de lux, Lexus RX-200T, în baza unui contract de schimb. Deputatul a contractat şi un credit de 400 de mii de lei. Tot în 2016, deputatul democrat Oleg Sârbu şi-a sporit averea imobiliară, achiziţionând aproximativ 100 ha de teren, el fiind proprietarul altor câteva sute de hectare în nordul R. Moldova. Conform declarației de avere și interese pentru anul 2016, colegul său, Serghei Sârbu, vicepreşedinte al PDM, a obţinut, în 2016, un BMW X5 fabricat în 2014, pe care-l conduce împreună cu soţia prin mandat, dar şi un Renault Megane, din 2010, pe care-l conduce, la fel, prin mandat. Deputatul precizează că s-a împrumut, la început de 2017, cu 9,999 de lei de la „Easy Credit”, cu 0% dobândă. Deputata PDM Valentina Stratan a vândut, în 2016, automobilul Skoda Superb pe care-l deţinea, fiind acum la volanul unei Toyota RAV 4, pe care o conduce prin procură.
Maşina Alinei Zotea şi dividendele lui Dârda, Ghimpu, Gutium şi Nichiforciuc
Cu maşină nouă s-a ales în 2016 şi deputata liberală Alina Zotea. Aleasa poporului a devenit anul trecut posesoarea unui Mercedes GLK, fabricat în 2013, pentru suma de 15 mii de euro. Achiziţia a fost perfectată în leasing, urmând să fie achitată integral până în 2018. Zotea a fost surprinsă la volanul noului său automobil cu numere personalizate la şedinţele Parlamentului din luna aprilie 2017.
Anul trecut a fost prosper şi pentru alţi liberali. Astfel, Iurie Dârda a încasat, în 2016, dividende de peste 11 milioane de lei de la compania de construcţii „Dansicons” SRL, unul din liderii de pe piaţa imobiliară din R. Moldova. SRL „Darsimid”, o altă firmă din domeniu, i-a adus legislatorului încă 375 de mii de lei. De dividende a beneficiat anul trecut şi şeful de partid al lui Iurie Dârda, Mihai Ghimpu. Acesta susţine că a încasat 444 de mii de lei de la firma „Eurosim”, acolo unde are o cotă de 33%.
Deputatul neafiliat Artur Gutium, care a părăsit anul trecut fracţiunea PL, a încasat dividende grase în 2016. Firma „Turkese” SAS, înregistrată în or. italian Padova, cu activitate în domeniul curăţeniei, la care alesul poporului deţine 1/5, i-a adus încasări de 32,6 mii de euro. Anul trecut, şi deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a încasat dividende în valoare de 900 de mii de lei. El a mai vândut un apartament cu jumătate de milion, iar două companii la care este asociată familia sa, „TransAgentGrup” şi SRL „MaxBall”, i-au restituit împrumuturi de peste 2 milioane de lei.