„Referendumul este un exercițiu care ne va influența dramatic viitorul. Nu poate fi lăsat nicidecum doar pe seama politicului, mai ales văzând ce politicieni avem noi”. Jurnalistul Alex Cozer, la Podcast ZdCe
Invitatul Podcast ZdCe este jurnalistul Alex Cozer, unul dintre membrii și inițiatorul campaniei „Cetățeni pentru Europa”. El a subliniat importanța unei prezențe ridicate și a votului „Pentru”, la referendumul privind integrarea europeană, care se va desfășura la 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidențiale.
„Trebuie să înțelegem cu toții că acesta este un exercițiu care nu poate fi lăsat nicidecum doar pe seama politicului, mai ales văzând ce politicieni avem noi și ce situație este pe scena politică din țară. Este, sută la sută, o chestiune de care depinde viitorul acestui stat. Și din punctul meu de vedere, acest referendum este mult mai important chiar decât alegerile prezidențiale. Este poate unul dintre cele mai importante exerciții electorale din istoria țării noastre”, a subliniat Alex Cozer.
De asemenea, jurnalistul Alex Cozer s-a referit la principalii actori politici în preajma acestor două scrutine, la dosarul „INTERPOL”, la procesul de vetting al judecătorilor și procurorilor, la influența lui Vladimir Plahotniuc în justiție și la guvernarea PAS, între eficiență, scuze și incompetență.
Despre Igor Dodon: „Igor Dodon este destul de clar că va candida, pentru că cei care îl conduc, rușii, i-au permis să candideze. Știm foarte bine că el, în ultimele două luni, s-a aflat foarte mult timp la Moscova, acolo au existat discuții contradictorii și aprinse în legătură cu felul în care Moscova se va poziționa la acest scrutin și până la urmă s-a decis să meargă toți candidații rușilor. S-a renunțat la acea idee a candidatului comun pentru că este firesc și logic, rușii au nevoie de cât mai mulți oameni care să critice guvernarea, parcursul european, referendumul”.
Despre Ion Ceban: „Ion Ceban, dacă este pro-european cu adevărat, deși eu nu cred acest lucru și trecutul său demonstrează asta, să se implice în calitate de primar al capitalei foarte activ la promovarea referendumului. (…) Dacă a reușit Ion Ceban să se desprindă de serviciile speciale rusești care l-au ajutat în campanie electorală, bravo lui, dar eu nu prea cred”.
Despre aducerea lui Ilan Șor în R. Moldova: „Șanse vor fi atunci când la Moscova va fi o altă administrație sau atunci când Putin va înțelege că Șor nu îi mai este de niciun folos și asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu”.
Despre influența lui Vladimir Plahotniuc în R. Moldova: „În politică cred că mai puțin (are influență, n.r.), dar în justiție cu siguranță are influență foarte mare și o va avea în continuare, atâta timp cât aici se vor mai regăsi oameni care au avut influență și în perioada lui”.
Despre guvernarea PAS: „Eșecuri sunt într-adevăr pe reforma justiției. Aici lucrurile au mers mult mai dificil decât au crezut chiar și cei mai pesimiști. Cei mai pesimiști, dar bine intenționați. În rest, noi să nu uităm totuși că venim după o pandemie, suntem cu un război în coastă. Nu are cum să-ți crească economia într-o țară ca Republica Moldova, asupra căreia zboară rachete, în legătură cu care este extrem de periculos să vii, să investești. (…) Deci există anumite scuze cu care vine guvernarea și eu le văd rezonabile. În același timp, avem multă incompetență în Guvern. Anumite ministere sunt conduse de oameni care sunt incompetenți cel puțin, din punctul meu de vedere, dacă nu și corupți”.