Omorâte în familie. Despre femicid, cu Angelina Zaporojan-Pîrgari, președinta Centrului de Drept al Femeilor, la Podcast ZdCe
În 2022, în R. Moldova 24 de femei au fost omorâte ca urmare a violenței în familie, de soții, concubinii lor, de fii sau de nepoți. În cele mai dese cazuri, omorul a avut loc în locuința comună. Cauzele sunt printre cele mai banale: gelozia, nu a îndeplinit sarcinile casnice, suspiciunea că ar înșela.
Datele au fost prezentate într-un raport elaborat de Ministerul Afacerilor Interne în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor, în contextul activității Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor.
Raportul mai arată că domiciliul rămâne cel mai periculos loc pentru femeile victime ale violenței în familie, unele ajungând să-şi piardă viaţa, ca urmare a inegalității și stereotipurilor de gen.
„În Moldova, din păcate, vorbim despre o cultură a toleranței violenței față de femei și această cultură a toleranței este susținută, inclusiv sau în primul rând, de femei. (…) 27 la sută dintre bărbați și 17 la sută dintre femei cred că o femeie trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia, iar 41 dintre bărbați și 19 dintre femei – sunt momente când o femeie trebuie bătută. (…) În cazul de femicid, vorbim despre infracțiuni comise cu ură față de femeie, pentru faptul că este o femeie”, a declarat Angelina Zaporojan-Pîrgari, președinta Centrului de Drept al Femeilor, invitată la Podcast ZdCe.
În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, s-a desfășurat Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.