Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a devenit un model global de umanitate – Interviu cu Rob Portman, congresman american
Duminică, 21 mai 2022, senatorul Portman a efectuat o vizită în Republica Moldova, a vizitat Palanca, comunicând cu refugiați, polițiști de frontieră, oficiali guvernamentali. La final, a oferit un scurt interviu pentru ZdG, discutând despre securitate, cooperare, suport pentru depășirea crizelor și perspectivele de dezvoltare pentru R. Moldova.
Interviu cu Rob Portman, congresman american, membru al Comisiilor de Finanțe, Securitate Națională și Relații Externe din Senatul SUA.
– Sesizăm că în ultimele săptămâni vin mulți oficiali americani în Moldova. De ce le-ar păsa politicienilor și oficialilor americani de acest stat mic de la periferia Europei?
– Avem o vorbă în America, care s-ar explica cam așa: dacă ești mic, dar puternic, lovești mai bine decât unul mare, dar slab. Așa credem noi că e Moldova. Sunteți o țară mică, dar foarte importantă în contextul actualei crize. Chiar dacă nu ar fi fost acest război în Ucraina, ați fi o țară importantă pentru noi, pentru că Moldova a ales valorile libertății și democrației, a creșterii prosperității oamenilor prin economie liberă, stat de drept, transparență, combaterea corupției.
– Ați petrecut o zi în Moldova, în special la Palanca, cu ce concluzii ați revenit?
– Am văzut cum răspunde Moldova crizei refugiaților, într-un mod plin de compasiune și eficient. Aproape o jumătate de milion de refugiați au trecut prin R. Moldova – copleșitor. Și totuși, cred că situația a fost gestionată foarte eficient. Lucrul care m-a impresionat cel mai mult a fost felul în care au răspuns oamenii din Moldova, și-au deschis inimile și casele, iar 80-90 de mii de ucraineni mai sunt încă aici, din câte am înțeles. Odată cu războiul tragic din Ucraina, unde Rusia a atacat ilegal, nejustificat și cu brutalitate civilii, Moldova a devenit un exemplu de extremă umanitate, primind vecinii, în special femeile și copiii, care reprezintă 90% din refugiați. Am putut să vedem mișcarea de la graniță. Mai mulți plecau în Ucraina decât veneau. Am vorbit cu o tânără mamă cu un copil mic, care tocmai s-a întâlnit cu părinții ei și bunicii micuței. Reunirea familiei a fost foarte emoționantă. Am întâlnit acolo polițiști de frontieră moldoveni, ucraineni, dar și europeni, ceea ce este foarte interesant, căci UE oferă ajutor pentru securitatea la graniță. Ne-am întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai UNHCR, cu refugiați.
– Moldova s-a descurcat cu această criză a refugiaților, dar nu știm cum am putea face față unei posibile crize militare, dacă se va întâmpla ca războiul să vină peste noi. Ar oferi Statele Unite un sprijin în acest sens, dacă situația devine mai complicată aici?
– Dacă situația se complică aici, aș crede că toate cele 42 de țări (sau 41 de țări, pentru că Moldova este al 42-lea stat care s-a implicat să ajute Ucraina) vor face un pas înainte și vor ajuta. Deși cred, de asemenea, că în acest moment nu există nicio amenințare imediată aici. Cu toții trebuie să urmărim cu atenție și să vedem cum evoluează războiul. Speranța mea este ca prin această ultimă infuzie de 40 de miliarde de dolari oferite Ucrainei de către SUA, alături de alte ajutoare din România, Slovacia, Polonia, Țările Baltice, dar și asistență militară oferită de alți aliați NATO, Ucraina începe să aibă mai mult succes în a respinge invazia rusă.
– Moldova parcurge acum și o criză energetică fără precedent. Credeți că SUA ar putea oferi vreun sprijin Moldovei, în cazul debranșării de la gazele rusești?
– Am vorbit mult cu autoritățile de aici la această temă. Cred că există trei moduri de a ajuta acum. Unul ține de cooperarea cu Ucraina: există un acord cu Moldova privind achiziționarea de energie electrică pentru a reduce dependența de centrala din regiunea transnistreană, controlată de Rusia. Cred că SUA poate ajuta în acest context, căci securitatea energetică în această regiune este o situație win-win (câștigătoare – n.r.) pentru toți. În al doilea rând, vom susține posibile proiecte energetice în România, care, dacă că vor avea o producție semnificativă, de energie electrică, în special, vor putea deveni o sursă pentru Moldova. Și, desigur, există o preocupare acum cu privire la prețul gazului. Acest lucru poate suna mai puțin relevant, dar Statele Unite au rezerve enorme de gaze, probabil fiind a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale după Arabia Saudită. Putem produce mai mult, putem oferi mai mult pe piața globală, ceea ce ar putea contribui la diminuarea prețurilor și în această regiune. Deci, cred că există modalități în care am putea ajuta și ar trebui.
– Ați venit în Moldova prin România, având și acolo un șir de întâlniri. Ce oportunități ați discutat?
– În primul rând, relația dintre aceste două state cred că nu a fost niciodată mai bună, cel puțin, asta spun ambele Guverne, atât al României, cât și Guvernul R.Moldova. Considerăm că România este unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri în lume. Un aliat care ne împărtășește valorile, dar avem și multe legături economice și, de asemenea, legături umane. În statul meu, Ohio, avem o comunitate unită de români și moldoveni. Avem două biserici românești, avem o diasporă foarte activă. Aflându-mă în România, le-am comunicat autorităților că vizitez și Republica Moldova, și toți s-au exprimat în termeni foarte pozitivi privind relația cu voi.
– Oamenii în Moldova sunt stresați din cauza multiplelor crize, inclusiv a celei de securitate. Dacă ați fi cetățean al Moldovei, ați rămâne aici să munciți și să construiți o societate mai bună sau ați pleca să găsiți alte oportunități?
– Desigur, fiecare familie trebuie să ia propria decizie și nu m-aș aventura să le recomand oamenilor ce să facă. Totuși, considerăm că în prezent nu există nicio amenințare imediată privind securitatea, mai ales pentru că rușii sunt acum blocați în estul Ucrainei. Am spus mai devreme: cu toții trebuie să privim și să
fim siguri că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război și pentru a-și putea
păstra integritatea teritorială. Apreciez faptul că moldovenii rămân aici și ajută la construirea acestei țări, inclusiv actuala dumneavoastră conducerea. M-am întâlnit cu prim-ministra, cu ministra de Interne, acestea sunt femei puternice, alături de bărbații puternici din guvern care au ales să fie aici, să locuiască aici, chiar dacă au experiență și oportunități internaționale. Cred că acum este important ca oamenii să se
angajeze aici, să ajute această democrație să se dezvolte, să vadă roadele ei. Moldova va deveni o țară mai prosperă în timp și s-ar putea integra, în cele din urmă, în Uniunea Europeană. În timpul vizitei la hotarul Moldovei cu Ucraina, am vorbit cu ofițerii FRONTEX -patrulele de frontieră ale Uniunii Europene
care se află la granița Moldovei cu Ucraina – ei vă ajută. Acest lucru este impresionant, UE este aici la graniță, asta înseamnă că adevărata graniță de securitate este deja în Moldova.