Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Este clar că Uniunea…

VIDEO „Este clar că Uniunea Europeană își dorește extinderea. Ușa este deschisă”. INTERVIU cu Oliver Várhelyi, Comisarul european pentru extindere și vecinătate

Oliver Várhelyi, Comisarul european pentru extindere și vecinătate, care s-a aflat în vizită la Chișinău, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Ziarul de Gardă. Comisarul european a condus o numeroasă delegație a Comisiei Europene, care a ajuns în Republica Moldova în contextul în care țara noastră a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană – screening-ul bilateral, adică evaluarea legislației naționale în vederea racordării la legislația Uniunii Europene. 

Comisarul european pentru extindere a subliniat importanța unui rezultat pozitiv la referendumul privind integrarea europeană ce urmează să se desfășoare în R. Moldova, s-a referit la promisiunea autorităților de la Chișinău că R. Moldova va fi gata de aderare în 2030, la cum poate fi securizat parcursul nostru european și cum poate fi combătută influența Federației Ruse. 

— Republica Moldova a început recent negocierile pentru integrarea europeană și în aceste zile, când sunteți la Chișinău, a început screening-ul bilateral. Este multă muncă pe care autoritățile noastre trebuie să o facă. Cum estimați care vor fi cele mai mari riscuri sau ceva ce autoritățile noastre ar trebui să știe despre acest screening și ar trebui să facă, pentru a o face într-un mod eficient?

— Ei bine, riscurile sunt întotdeauna numeroase, dar dacă ar fi să folosesc o singură propoziție este aceea că nu există nicio sarcină care nu este importantă. Asta înseamnă că oricât de mică este sarcina, totul trebuie finalizat și nimic nu trebuie lăsat deoparte. Totul va trebui să fie soluționat, pentru că la toate întrebările va trebui să se răspundă. Și fiecare parte a legislației Uniunii Europene va trebui implementată pe deplin în Moldova. 

Pe lângă asta, desigur, o altă provocare sau sarcină este să fie creată capacitatea administrativă potrivită, astfel încât nu doar să aveți legile în vigoare, dar trebuie să le și aplicați, să aveți oameni care să aplice aceste legi, astfel încât să putem fi siguri că atunci când vă veți alătura Uniunii Europene veți aplica aceleași reguli ca și noi.

— Deci instituțiile trebuie să fie pregătite?

— Da.

— Ce ne puteți spune despre capitolele care vor fi negociate? Care va fi cel mai greu de negociat pentru Moldova?

— Cred că este prea devreme pentru a spune, pentru că acum vom analiza bucată cu bucată legislația Uniunii Europene și vom primi răspunsurile de la Guvern despre cum o vor putea implementa. Deci nu știm încă. Dacă doriți să folosim exemple istorice, desigur, toată lumea știe care sunt cele mai critice capitole în orice proces de negocieri pentru aderare. Întotdeauna se începe cu agricultura. Moldova are, până la urmă, un sector agricol puternic. Așa că aș presupune că acesta va fi unul important pentru Moldova. 

Apoi, desigur, când vorbim despre politica de coeziune, atunci politica de coeziune și structurală va fi ceva de luat în considerare, deoarece acestea două, agricultura și politica structurală de coeziune, ar putea avea și implicații financiare. 

Și apoi, în mod clasic, există întotdeauna o mulțime de discuții despre regulile privind ajutoarele de stat, adică politica privind concurența. Apoi, în unele cazuri, drepturile de proprietate intelectuală sunt domenii mai critice. Vom vedea cum am putea să aplicăm aceleași drepturi de proprietate intelectuală aici, așa ca și oriunde altundeva în Uniunea Europeană. Și, desigur, vor fi discuții despre reprezentarea Moldovei în diferite instituții. Deci sunt multe subiecte pe care va trebui să le vedem, dar cred că este prea devreme pentru a spune care vor fi discuțiile cele mai complicate.

— Pe ce fel de fonduri de aderare se poate baza Moldova și ce ar trebui să facă autoritățile noastre pentru a putea absorbi aceste fonduri?

— Ei bine, Moldova a primit deja o contribuție semnificativă din partea Uniunii Europene de când aceste crize au lovit Moldova: criza COVID, apoi agresiunea rusă împotriva Ucrainei și impactul acesteia, apoi criza energetică. Noi am contribuit, de asemenea, ca să sprijinim eforturile de reformă. De asemenea, este clar că odată cu revizuirea Cadrului financiar multianual, liderii Uniunii Europene, deci Consiliul European, au decis să întărească financiar sprijinul pentru țările candidate. Dacă e să ne uităm la facilitățile pentru Ucraina, o parte semnificativă a acestora sunt destinate pentru reforme. Apoi am creat Planul de creștere pentru Balcanii de Vest. Și există posibilități financiare suplimentare și pentru Moldova, este ceva la care lucrăm acum. Sper să putem veni cu câteva propuneri mai târziu, în această vară.

— Considerați că vom putea absorbi aceste fonduri, vom fi pregătiți pentru asta?

— Așa cred.

— Autoritățile noastre au făcut niște promisiuni. Au estimat că Republica Moldova va fi pregătită pentru integrarea europeană în 2030. Ce părere aveți despre astfel de promisiuni? Cât de realiste vi se par?

— Ei bine, dacă ei spun așa, atunci cu atât mai bine. Dacă mă întrebați pe mine dacă vor fi pregătiți, la această etapă nu vă pot spune. Ceea ce pot să vă spun este că toate condițiile vor trebui să fie îndeplinite. Și dacă Moldova este pregătită să îndeplinească toate condițiile până în 2030, cred că este o dată fezabilă pentru ca Moldova să fie pregătită. 

Dacă Uniunea Europeană va fi pregătită este o altă întrebare. Dar dacă mă întrebați care este părerea mea personală, atunci există o serie de decizii politice care au fost luate în ultima vreme și care indică spre această dată. Ați văzut că liderii au discutat această problemă la fiecare reuniune a Consiliu European din ultimii trei ani. Și este clar că Uniunea Europeană își dorește extinderea. De asemenea, este clar că următorul ciclu instituțional va fi marcat de extindere.

Dacă ne uităm la agenda politică tocmai adoptată de Consiliul European pentru următorul ciclu instituțional, vedem că extinderea este ceva care ar trebui finalizat în următorul mandat. Și asta mă duce la al treilea punct, care cred că rezultă din aceasta, că următoarea Comisie va trebui să fie o Comisie de extindere. Asta însemnând că până la sfârșitul mandatului său, ar trebui să poată primi noi membri. Și sfârșitul următorului mandat este 31 octombrie 2029.

— Vom avea un referendum în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Cât de relevant va fi acest referendum și rezultatele acestui referendum pentru UE, după ce vom vedea rezultatele?

— Un referendum, mai ales dacă este un referendum constituțional, va fi desigur relevant. Și sper să mobilizeze publicul de aici, din Moldova, unde sondajele arată deja că există un sprijin public larg pentru aderarea la UE și că oamenii ar dori să vadă Moldova în Uniunea Europeană. Dar sondajele de opinie publică sunt complet diferite de referendumuri. Și când un referendum confirmă o astfel de opinie, asta oferă un mandat puternic și forță pentru un guvern, ca să urmărească cu adevărat acest obiectiv. Și acest lucru pune, de asemenea, responsabilitate pe umerii Parlamentului și ai Guvernului să livreze rezultate în fața oamenilor. Așadar, înțelegerea noastră, a Uniunii Europene, ar fi că Guvernul are un mandat puternic pentru a-și atinge scopul.

— Cum putem securiza parcursul european al Republicii Moldova? Cum ne putem asigura că integrarea europeană, calea europeană este ireversibilă pentru noi?

— Prin alegeri politice, alegând întotdeauna opțiunea care va conduce Moldova în Uniunea Europeană. Dar este foarte important să se creeze, și asta sper să se întâmple după acest referendum, să se contureze un consens național, însemnând că toate părțile politice sunt unite pentru a oferi tot ceea ce este necesar pentru ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene. Pentru că există o oportunitate unică în fața țării pentru atinge acest obiectiv. Ușa este deschisă. Deci, este o chestiune de dialog politic intern și de punere de acord din partea tuturor forțelor politice, pentru a lucra în acest scop. Și cred că nu există un stimulent sau chiar o obligație mai bune decât un rezultat pozitiv la referendum, care să indice acest lucru.

— Cum putem lupta aici cu influența rusă, pentru că avem multă propagandă rusă, o mulțime de actori politici care acționează, cred, de partea rusă. Cum putem lupta noi și cum ne poate ajuta UE?

— Noi ajutăm guvernul cu expertiză tehnică pentru a putea respinge toate aceste atacuri cibernetice și amenințări hibride. Dar, din nou, cel mai important instrument în mâna poporului Moldovei este acela de a face alegerile politice care vor face ca întreg acest proces să fie ireversibil.