Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Energocom nu este o…

VIDEO „Energocom nu este o loterie”. Victor Bînzari, fostul director Energocom, despre criza gazelor și acuzațiile fostului ministru al Energiei, la Podcast ZdCe

Fostul director al companiei Energocom, Victor Bînzari, răspunde la Podcast ZdCe acuzațiilor lansate de către fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, din ediția precedentă a podcastului (din data de 15 decembrie 2024).

Bînzari explică modul în care a acționat compania de stat Energocom, ce măsuri a luat pentru a preveni o majorare a tarifelor la gazele naturale și de ce nu a putut achiziționa volume mai mari de gaze atunci când prețurile erau mici. Bînzari susține că ministrul Energiei avea rolul de a coordona o comunicare eficientă între actorii din acest domeniu, fapt pe care nu l-ar fi făcut.

— La 5 decembrie, prim-ministrul Dorin Recean a cerut demisia dumneavoastră, a ministrului Energiei, Victor Parlicov și a membrului Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, argumentând că nu ați conlucrat, nu ați coordonat achizițiile de gaze la cel mai potrivit moment și la cel mai mic preț. La 12 decembrie a încetat contractul dumneavoastră în funcția de director la Energocom.  Într-un interviu pentru ZdG, Victor Parlicov, fostul ministru al Energiei, a lansat mai multe acuzații la adresa dumneavoastră și a companiei „Energocom” pentru faptul că nu s-au achiziționat gaze atunci când acestea erau ieftine. El s-a referit la situația de la începutul acestui an, când spunea că ministerul a recomandat Energocom-ului să achiziționeze gaze în februarie și compania nu s-a conformat acestor recomandări.

— În primul rând, Energocom a fost responsabil de achiziția de gaze în perioada de criză, atunci când era stare de urgență, când deciziile erau luate la Comisia Situații Excepționale, până la sfârșitul anului 2023. Au fost luate două decizii finale, pe care noi trebuie să le executăm: de a furniza gaze către Moldovagaz până la sfârșitul lunii aprilie 2024 și de a vinde energie electrică către companiile din țară până la sfârșitul anului 2024. 

Lucrurile s-au întâmplat așa că în perioada de iarnă, din unele considerente, prețurile au căzut în jos. E o chestiune rar întâlnită în acest proces și noi am avut o discuție la minister. Dar comunicarea a fost că noi trebuie să achiziționăm în jur de 25 de milioane metri cubi. 

— Asta e o cantitate care ajungea pentru cât timp? 

— Pentru a acoperi cererea de consum a Moldovagaz pentru lunile martie-aprilie 2024. Noi am cumpărat nu 25 de milioane, dar în jur de 30 și ceva de milioane de metri cubi, la un preț foarte rezonabil, care au fost livrate către Moldovagaz. Și pentru că noi am cumpărat un volum de gaz la un preț mai mic, Consiliul societății a decis pentru luna aprilie ca prețul să fie mai jos, pentru că am cumpărat un gaz mai ieftin. Deci, în acel proces noi am încheiat obligațiunea noastră de a vinde gaze către Moldovagaz sau de a cumpăra gaze pentru iarna următoare. 

— Dar era posibil să fie achiziționată o cantitate mai mare?

— Ca să cumperi o cantitate mai mare, în tot acest proces trebuie să ai surse financiare, trebuie să ai deciziile Consiliului și trebuie să ai siguranță că ai unde să-l depozitezi în siguranță. În depozitele din Ucraina este depozitat gaz de către caniile ucrainene. Niciun trader internațional nu depozitează, pentru că au văzut riscurile și înțeleg foarte bine că din cauza faptului că tranzitul de gaze se finalizează la sfârșit de an, există un risc să nu poți extrage gazul de acolo. Deci, din acest motiv, este o problemă de a depozita gaze acum în Ucraina.

— R. Moldova nu depozitează gaze în Ucraina?

— Noi avem niște gaze depozitate încă în anii precedenți – stocurile de securitate. Dar le-am divizat între Ucraina și România. În România, pe parcursul verii, noi am solicitat să ne permită să depozităm o cantitate de gaze, dar acolo este limitată. Deci, nu am avut posibilitatea să ne permită mai mult de 50 milioane metri cubi.

— Din luna mai, Moldovagaz poate achiziționa gaze de sine stătător și a și făcut niște achiziții. Domnul Parlicov spunea că e mai complicat pentru Moldovagaz să achiziționeze gaze, pentru că e o companie cu datorii, nu are experiență de a cumpăra gaze de pe bursă și că Energocom trebuia să se implice pentru a reduce din riscuri.

— Energocom are un rol foarte important. Pe lângă faptul că a fost fondat, creat și structurat în așa fel ca el să fie responsabil de securitatea energetică a țării pe timp de criză, după perioada de criză, al doilea rol al Energocom a fost să fie un jucător care formează piața. A forma o piață înseamnă când tu ești un jucător activ și îți onorezi obligațiile contractuale – dai oferte de preț iar cei din piață singuri decid: procură sau nu procură. Rolul Energocom este de a fi prezent pe mai multe burse, să-și diversifice rutele de aprovizionare, atât pe gaze, cât și pe energie electrică și să vină cu propuneri de prețuri mici, decente pentru toți jucătorii din piață. Nu doar Moldovagaz a organizat licitații, au fost și alte companii și noi de fiecare dată am participat cu o ofertă de preț. Iar ultimii singuri decid dacă procură sau nu. 

Ca să știți, doar în relația cu Moldovagaz au fost în jur de 120 de licitații. Și noi de fiecare dată am oferit un preț. Și foarte multe nu au fost acceptate. Noi am primit, în total, cred că o mie de oferte. Am luat-o pe cea mai mică ofertă și am oferit-o către Moldovagaz sau altor participanți. Și de fiecare dată rolul de a accepta sau nu era al celor din urmă. 

Deci, nu Energocom decide dacă  procură sau nu. De ce? Pentru că piața este foarte volatilă. Astăzi prețul poate să fie 30 de euro și dacă Energocom cumpără cu 30, mâine prețul poate să fie 25. Și atunci, Energocom rămâne cu gaz care are un preț mai mare și are o pierdere. Sau dimpotrivă, prețul astăzi trebuie să fie 30 și mâine prețul va fi 35 la bursă. Atunci, Energocom poate face un câștig, dar este un risc. Energocom nu este o loterie. Activitatea noastră este bazată pe niște principii de evaluare a riscurilor. Strategia noastră este „back-to-back” sau „în oglindă”. Ce înseamnă „back to back”? Deci, noi organizăm licitații. Dacă Moldovagaz sau alt participant la piață procură acest gaz de la noi, atunci noi, la rândul nostru, îl procurăm de la partener. Dar dacă nu, nici noi nu îl procurăm. 

— De ce Moldovagaz nu a procurat în această perioadă? Adică, a procurat puțin din ceea ce ați oferit?

— Din cauza că ministerul a dat niște recomandări să nu fie procurate gaze, pentru că prețul va pleca în jos. Și domnul ministru Parlicov a spus că ei au dat recomandări. Deci, recomandările date de minister sunt, cumva, o lege pentru cei din domeniu.

— Recomandările le-am văzut și într-un document publicat și de Ziarul de Gardă de la acea ședință convocată la Ministerul Energiei la 6 august, în care s-a arătat că ministerul sau unul dintre angajații ministerului a recomandat să se achiziționeze la un preț de 34,5 euro, la care până la urmă nu s-a mai ajuns. Dar această recomandare s-a făcut în luna august. Și anterior s-au făcut asemenea recomandări? 

— Deci, prima recomandare pe care o cunosc eu a fost în acea ședință. Și știu că ea a fost vociferată și la alte ședințe care au fost organizate, doar că fără participarea Energocom, nefiind invitat la acele ședințe. Cred că ați văzut scrisorile în adresa ministerului și alte procese-verbale, unde la fel se face trimitere la prețul de 34,5 euro. Și dacă noi vorbim de acel proces-verbal din august, o să puteți citi că și Energocom a recomandat că cele mai bune prețuri pentru sezonul rece sunt la sfârșit de august și în luna septembrie. Și dacă ne uităm în trecut, acum vedem că,  de fapt, cele mai mici prețuri au fost în acea perioadă. Pentru prognoză, noi consultăm publicațiile care sunt utilizate de toți traderii în regiune. Și toată lumea știe că prețurile în acea perioadă sunt mai bune. De asta noi am spus ministerului să țină cont de ce se întâmplă în regiune. Cu părere de rău, rezultatul final l-ați văzut așa.

— Am văzut în documentul acela că, până la urmă, ministerul a recomandat ca pentru licitațiile deja programate să se facă aceste achiziții, iar ulterior să se țină cumva cont de recomandările ministerului. Dar, totodată, domnul Parlicov spunea că acestea sunt niște recomandări. Nu neapărat că ar fi obligatorii.

— Dacă sunt recomandări, de ce s-a insistat pe ele? Pe data de 8 august, ofertele care au parvenit în adresa noastră erau până în 37 de euro și nu au fost acceptate. 37 de euro e un preț rău? Sau ne trebuie să așteptăm 34,5? 

— Cum vedeți că a acționat Moldovagaz, aceasta fiind o companie care, se cunoaște foarte bine, este controlată de Moscova prin acționarul său majoritar – Gazprom.

— Moldovagaz cred că a profitat de situație. A profitat de faptul că i s-a dat indicația să nu procure și din acest motiv, cumva, am ajuns unde am ajuns. Îmi pare foarte rău să constat momentul dat, dar au fost în favoarea Moldovagaz toate aceste neînțelegeri între minister și companiile din sector.

— Din punct de vedere economic sau politic a avut de profitat?

— Politic a profitat.

— Adică, Gazprom și Moscova?

— Da.

— Cine e vinovat și cine nu a acționat așa încât să nu crească tarifele la gaze în prag de iarnă?

— Eu cred că, până la urmă, tot ce înseamnă domeniul energetic trebuie să aibă o persoană care să ia decizii, care să poată pune la masă toți jucătorii din piață să caute soluții. Rolul ministerului nu este doar de a face niște politici. Rolul ministerului este de a aranja toți oamenii la o masă și a căuta soluții comune. 

— Din câte am înțeles, a existat un conflict între dumneavoastră și domnul Parlicov. Și asta s-a soldat cu o comunicare defectuoasă pe acest sector. Și domnul Recean a menționat despre aceste conflicte.

— Conflictele domnului Parlicov cu mine cred că țin mai mult de faptul că el și-a dorit să-și pună oamenii în funcții-cheie. Din cauză că a dorit să mă schimbe cu o persoană apropiată lui, așa cum a încercat să o facă și la Moldovagaz, cred că din acest motiv era un conflict, dar era un conflict al lui mai mult personal decât unul profesional.