„Digitalizare înseamnă o luptă cu corupția majoră”. Victor Guzun, despre lecțiile Estoniei în domeniul integrității și combaterii corupției prin digitalizare, la Podcast ZdCe
„Tot ce înseamnă educație digitală trebuie să fie din clasa întâia, în fiecare școală și trebuie să fie aptitudine de viață”, consideră Victor Guzun, expert în digitalizare la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, fost Ambasador al R. Moldova în Estonia.
Invitat în cadrul Podcast ZdCe, Victor Guzun a subliniat importanța digitalizării serviciilor publice și a accesibilității acestora, pentru a preveni cazurile de corupție și pentru a promova integritatea.
„Calculatorul nu ia mită, calculatorul nu ia decizii aleatorii, el nu-ți arată sus, la fotografia șefului, care nu știu ce fel de decizii trebuie să ia. (…) Oamenii corupți, odată ce înțeleg care este capacitatea serviciilor digitale de a lipsi din posibilitatea de a corupe sau de a se expune riscurilor de corupție, vor avea tendința să nu folosească servicii digitale”, a explicat Victor Guzun.
Victor Guzun a adus exemple ale unor mecanisme digitale din Estonia, care ajută la transparența procesului decizional și a modului cum sunt cheltuiți banii publici.
„Toată legislația și toate procesele decizionale au fost digitalizate prioritar. Cum se adoptă deciziile, cum se monitorizează, cum este monitorizată activitatea guvernanților, cum sunt efectuate cheltuielile publice de către oricare funcționar public. Nu avem în Estonia note de plată ale autorităților publice, care nu sunt în sistemul unic. Este un singur sistem, care este unul transparent, pe care îl poate controla oricine și care este instrumentul de bază al jurnaliștilor de investigație în Estonia”, a exemplificat Victor Guzun.
Acest podcast este realizat la inițiativa Asociației Obștești „Comunitatea DOR” în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în regiunea centru este Centrul CONTACT care desfășoară „Hackathonul Comunităților Integre” în cadrul proiectului „Societatea civilă împotriva corupției”.