Principală  —  Interviuri   —   VIDEO/ Despre fake news și…

VIDEO Despre fake news și speț-propaganda lui Putin, cu jurnalistul din România, Marian Voicu. „Obiectivele cele mai importante sunt destrămarea UE și slăbirea NATO”.

Marian Voicu, jurnalist din România, fondatorul proiectului Veridica, lansat recent la Chișinău, este invitatul Podcast ZdCe. Discutăm despre fake news și propagandă rusească/sovietică. Marian Voicu explică modul cum funcționează narațiunile propagandistice, de ce sunt eficiente și cum pot fi combătute. De asemenea, el se referă la cele mai frecvente fake news ale speț-propagandei lui Putin și care este scopul acestora.

Obiectivele cele mai importante ale lui Putin în acest moment, pentru care face propagandă, speț-propagandă, că așa se numește, sunt destrămarea Uniunii Europene, slăbirea sau destrămarea Alianței Nord-Atlantice sau ieșirea unor state din alianță”, a subliniat invitatul Podcast ZdCe.

Totodată, Marian Voicu face o delimitare între fake news și știri false: „Fake news înseamnă că există obiective, există o strategie, există un buget. Se face o campanie precum o campanie de marketing sau o campanie militară”.

Un exemplu de fake news este inventarea limbii „moldovenești” în perioada sovietică, a explicat Marian Voicu.

Marian Voicu este jurnalist de televiziune și radio, moderator de emisiuni și producător al mai multor documentare. A realizat pentru TVR documentare despre comunităţile româneşti – de la istroromâni şi aromâni până la românii de peste Bug şi cei din Federaţia Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda şi Siberia. Între 2008 şi 2010 a realizat Interviurile Europa FM. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011.

A primit mai multe premii naţionale şi internaţionale, inclusiv Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU (2015), pentru documentarul „Exodul: O tragedie siriană”. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler. Alte filme documentare: „Torna, torna, fratre! Istoria aromânilor spusă de ei înşişi” (2015), „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani” (2013), „Serbia după război: În căutarea adevărului” (2009). În 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani”, iar în 2018 „Matrioşka mincinoşilor: Fake news, manipulare, populism”. (sursa datelor biografice: Humanitas.ro)