„Peisajul geopolitic ne reamintește că armele nucleare rămân una dintre cele mai mari amenințări existențiale la adresa umanității”
Secretarul executiv al Organizației Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare, Robert Floyd, se află în prima sa vizită oficială în R. Moldova, celebrând înființarea recentă a Centrului Național de Date de la Chișinău, care sprijină regimul de verificare al Tratatului. Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, oficialul a subliniat importanța ratificării Tratatului și a intrării lui în vigoare, indicând asupra riscurilor legate de testele nucleare.
— Care este scopul vizitei dumneavoastră în Republica Moldova?
— Aceasta este prima mea vizită oficială în Moldova și sunt onorat să fiu primul secretar executiv care vizitează țara. Aștept cu nerăbdare un program încărcat de întâlniri cu oficiali guvernamentali cheie. De asemenea, voi vizita Agenția Națională pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice, care supraveghează Centrul Național de Date al Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare din R. Moldova. Aceste instituții joacă un rol important în sprijinirea regimului de verificare al Tratatului, furnizând guvernelor toate datele esențiale din rețeaua noastră globală de stații de monitorizare.
Unul dintre punctele culminante ale vizitei mele este o prelegere la Universitatea Tehnică din R. Moldova. Implicarea studenților și a tinerilor profesioniști este întotdeauna energizantă – este o șansă excelentă de a intra în contact cu următoarea generație de lideri și de a le trezi interesul pentru eforturile de neproliferare și dezarmare globală și pentru știință. Această vizită va consolida și mai mult legăturile noastre cu R. Moldova, va promova o mai bună cooperare tehnică și va crea noi oportunități pentru schimbul de cunoștințe și consolidarea capacităților. Acesta este un pas esențial în direcția aprofundării colaborării și a promovării misiunii Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare de a crea o lume mai pașnică și mai sigură.
— Cum contribuie Republica Moldova la activitatea organizației dumneavoastră?
— R. Moldova a fost un partener valoros al Organizației Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare timp de mulți ani. La scurt timp după obținerea independenței, Moldova și-a demonstrat angajamentul ferm față de neproliferarea și dezarmarea nucleară la nivel mondial prin semnarea Tratatului încă de la început și a reafirmat acest angajament prin ratificarea Tratatului un deceniu mai târziu.
De atunci, R. Moldova a fost un susținător constant și activ al Organizației Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare și al misiunii sale. O etapă importantă în colaborarea noastră a fost înființarea recentă a Centrului Național de Date al Moldovei. Această realizare oferă Moldovei acces direct la datele vaste generate de Sistemul nostru internațional de monitorizare, care este esențial pentru verificarea Tratatului și oferă instrumentele necesare pentru monitorizarea exploziilor testelor nucleare. Dincolo de verificare, datele Sistemului internațional de monitorizare au, de asemenea, beneficii civile și științifice pentru R. Moldova. Printre acestea se numără atenuarea dezastrelor, precum și cercetarea de mediu care sprijină prioritățile țării.
Vizita mea în R. Moldova este, în parte, pentru a sărbători înființarea Centrului Național de Date, un pas major înainte în parteneriatul Moldovei cu Organizației Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare. Este, de asemenea, o șansă de a explora modul în care putem sprijini în continuare R. Moldova în exploatarea la maximum a datelor Sistemului internațional de monitorizare – atât pentru verificarea Tratatului, cât și în scopuri științifice și tehnice mai largi.
— Care este obiectivul Organizației Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare și cum l-ați explica cititorilor noștri?
— Misiunea Organizației este o lume fără teste ale armelor nucleare și de pune capăt acestei etape critice în dezvoltarea și proliferarea armelor nucleare. Organizația noastră contribuie la atingerea acestui obiectiv prin construirea și funcționarea unui regim de verificare de ultimă generație, inclusiv a Sistemului internațional de monitorizare, care poate detecta un test nuclear oricând și oriunde, precum și prin promovarea Tratatului și a obiectivelor sale, pe măsură ce ne pregătim pentru intrarea lui în vigoare.
În prezent, Sistemul internațional de monitorizare este complet în proporție de peste 92%, cu 306 instalații certificate. Organizației Tratatului de interzicere totală a experiențelor nucleare contribuie la pacea și securitatea mondială și are scopul de a pune capăt definitiv testelor nucleare și, în cele din urmă, armelor create de acestea.
— Ce instrumente și mecanisme utilizează Organizația pentru a preveni testarea armelor nucleare?
— Pentru a monitoriza respectarea Tratatului, dispunem de un sistem puternic de verificare care poate detecta orice explozie nucleară – în subteran, sub apă sau în atmosferă. Acesta este construit în jurul a trei componente tehnice principale.
În primul rând, există Sistemul internațional de monitorizare, o rețea globală de peste 300 de instalații care utilizează patru tehnologii pentru a detecta orice semn al unui posibil test nuclear.
Apoi avem Centrul internațional de date din Viena, care colectează și analizează toate aceste informații și împărtășește datele și constatările cu statele noastre membre. În cele din urmă, sunt efectuate inspecțiile la fața locului, care permit experților să meargă pe teren și să caute dovezi în cazul în care are loc un eveniment suspect – deși acest lucru se va întâmpla numai după intrarea în vigoare a Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare. Acesta este motivul pentru care intrarea în vigoare a Tratatului este atât de importantă.
Un bun exemplu al fiabilității sistemului nostru a fost în octombrie 2024, când două cutremure mici au lovit nordul Iranului. În timp ce dezinformările se răspândeau pe internet, susținându-se că Iranul a efectuat un test nuclear, datele noastre din Sistemul internațional de monitorizare au confirmat rapid că acestea au fost simple cutremure naturale, în concordanță cu activitatea seismică din trecut din regiune. Acest lucru arată cât de important este sistemul nostru de verificare. Acesta ajută la prevenirea neînțelegerilor, risipește zvonurile și, în cele din urmă, contribuie la pacea și securitatea globală.
— De ce sunt periculoase testele nucleare?
— Testele nucleare prezintă riscuri grave la mai multe niveluri – uman, de mediu și pentru fauna sălbatică. Acestea pot provoca efecte devastatoare asupra sănătății și pot contamina ecosistemele. Din punct de vedere istoric, am văzut consecințele pe termen lung ale testelor nucleare, de la expunerea la radiații care afectează generații, la deteriorarea ireversibilă a mediului.
Dincolo de impactul fizic, testele nucleare sporesc, de asemenea, tensiunile dintre state, alimentează cursele înarmărilor și subminează pacea și securitatea internațională. Acesta este motivul pentru care Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare este atât de important – nu este vorba doar despre prevenirea testelor, ci și despre promovarea încrederii și contribuția la pace și securitate.
— Cât de semnificativ este riscul testării armelor nucleare în prezent în lume?
— Peisajul geopolitic actual ne reamintește că armele nucleare rămân una dintre cele mai mari amenințări existențiale la adresa umanității. Încetarea testelor nucleare este un pas esențial în reducerea acestei amenințări.
Noi, la Organizației Tratatului cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare, avem instrumentele necesare pentru a realiza acest lucru, cu sprijinul statelor membre și al partenerilor noștri. Tratatul și-a dovedit deja valoarea și aduce beneficii reale umanității. Acesta a contribuit la stabilirea unei norme globale puternice împotriva testelor nucleare – atât de mult încât, în acest secol, o singură țară a efectuat teste nucleare. Aceasta este o dovadă a impactului Tratatului, chiar înainte de intrarea sa în vigoare.
De asemenea, am dezvoltat un regim de verificare capabil să detecteze testele nucleare oriunde în lume. Acest sistem este operațional, fiabil și și-a demonstrat în mod constant eficacitatea. Acestea fiind spuse, deși Tratatul cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare oferă mecanismele necesare pentru a pune în aplicare interdicția privind testele cu explozivi nucleari, beneficiile depline ale Tratatului nu pot fi realizate decât după intrarea sa în vigoare. A sosit momentul să facem acest ultim pas.
Momentul potrivit este tot mai aproape, iar mesajul comunității globale este clar – aceasta dorește o interdicție universală, obligatorie din punct de vedere juridic, a testelor nucleare. Tratatul cu privire la interzicerea totală a testelor nucleare reprezintă un pilon vital al păcii și securității internaționale, iar punerea sa deplină în aplicare este esențială pentru un viitor mai sigur.
— În 2023, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege de revocare a ratificării de către Moscova a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Care sunt consecințele acestei decizii?
— Decizia Federației Ruse de a-și revoca ratificarea Tratatului a fost foarte dezamăgitoare și profund regretabilă. Dar Rusia a declarat, de asemenea, în mod repetat că revocarea ratificării nu înseamnă retragerea din cadrul Tratatului. Aceasta își menține angajamentul față de Tratat, inclusiv față de funcționarea tuturor stațiilor de monitorizare ale Organizației Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare de pe teritoriul său și față de schimbul de date cu toate statele membre. Federația Rusă rămâne membră a Comisiei pregătitoare a Organizației, cu aceleași obligații și drepturi ca toate celelalte state.
Tratatul nostru continuă să se bucure de un sprijin puternic din partea comunității internaționale. Numai în ultimii trei ani, 10 noi țări l-au semnat sau ratificat, reflectând o dinamică crescândă în direcția intrării în vigoare a Tratatului.
— Vă îngrijorează faptul că Federația Rusă ar putea utiliza arme nucleare?
— Posibilitatea ca armele nucleare să fie utilizate oriunde în lume ar trebui să fie foarte îngrijorătoare pentru întreaga omenire. Nu există nicio justificare pentru utilizarea armelor nucleare.
— Cum evaluați politica de testare nucleară a SUA sub administrația Donald Trump?
— Timp de aproape 30 de ani, Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare a beneficiat de un sprijin global larg, inclusiv din partea Statelor Unite, care au menținut un moratoriu asupra testelor timp de peste trei decenii. Recunoscând rolul esențial pe care Tratatul și regimul său de verificare îl joacă în sprijinirea intereselor naționale ale SUA, precum și a păcii și securității internaționale, nu am niciun motiv să mă îndoiesc că SUA vor continua să își respecte angajamentele asumate prin Tratat.
— La sfârșitul anului trecut, ați fost reînnoit pentru un nou mandat de secretar executiv al Organizației Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Care vor fi principalele dvs. priorități pentru anii următori?
— De la preluarea mandatului de secretar executiv în 2021, obiectivul meu principal a fost să asigur intrarea în vigoare a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Voi continua să lucrez îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru, astfel încât să putem interzice testele nucleare odată și pentru totdeauna, contribuind la pace și securitate, acum și pentru generațiile viitoare.
În vremuri de incertitudine globală, este esențial să protejăm și să consolidăm progresele pe care le-am realizat, din momentul în care Tratatul a fost deschis spre semnare acum 28 de ani. Acest angajament va rămâne un obiectiv central în cel de-al doilea mandat al meu, în timp ce lucrez alături de partenerii noștri pentru a dezvolta și susține Sistemul internațional de monitorizare. Această rețea unică este inestimabilă și necesită sprijinul continuu al statelor membre.
— Vă mulțumim!