„Parcursul Moldovei către UE este alegerea suverană a poporului său, dar nu există scurtături pentru nicio țară candidată.” Kaja Kallas, vicepreședinta CE pentru ZdG

Kaja Kallas, Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinta Comisiei Europene, a oferit un interviu pentru Ziarul de Gardă, în care a comentat campaniile de dezinformare împotriva R. Moldova, războiul rusesc din Ucraina și riscurile de securitate pentru țara noastră, dar și ambiția Moldovei de a deveni membră a Uniunii Europene.
– Având în vedere provocările de securitate din regiune, în special războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cum evaluează Uniunea Europeană stabilitatea Republicii Moldova și ce rol poate juca în consolidarea capacității Moldovei de apărare?
– De la șantajul energetic până la campaniile de dezinformare și încălcările repetate ale spațiului aerian al Republicii Moldova, agresiunea Rusiei a reprezentat o amenințare constantă pentru cetățenii moldoveni. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană sprijină Moldova în consolidarea apărării – doar în acest an, cu un sprijin de 60 de milioane de euro. De asemenea, contribuim la întărirea capacității Moldovei de a face față amenințărilor hibride, inclusiv în contracararea interferenței în alegeri, consolidarea pregătirii pentru situații de criză și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.
– Moldova se confruntă constant cu campanii de dezinformare, în special din partea surselor rusești. Care ar fi cele mai eficiente măsuri pentru a proteja cetățenii de aceste acțiuni, în special în perioadele electorale?
– Churchill spunea, după cel de-al Doilea Război Mondial, că „minciuna face jumătate din înconjurul lumii, înainte ca adevărul să apuce să-și tragă pantalonii”. Dezinformarea nu începe și nu se încheie în ziua alegerilor – este o luptă constantă pentru adevăr. Rusia încearcă activ să influențeze politica din Republica Moldova, la fel cum încearcă să submineze instituțiile democratice din statele membre ale Uniunii Europene. Nu există o baghetă magică care să elimine dezinformarea, însă măsuri precum investițiile în educația media, sprijinirea jurnalismului independent, responsabilizarea platformelor de social media și consolidarea securității cibernetice sunt esențiale pentru creșterea rezilienței cetățenilor.
– Estonia este un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Moldovei. Ce lecții poate învăța Moldova din experiența Estoniei de integrare în Uniunea Europeană? Și ce lecții ar trebui să învețe țările mici, precum Moldova, din agresiunea Rusiei?
– Estonia este un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Moldovei, datorită propriului său parcurs european realizat cu succes. Parcursul Moldovei către Uniunea Europeană este alegerea suverană a poporului său, iar în procesul de reformă nu există scurtături pentru nicio țară candidată. Nu implementați aceste reforme pentru că le cere Uniunea Europeană, ci pentru că ele sunt esențiale pentru dezvoltarea economiei dumneavoastră și pentru bunăstarea cetățenilor. Reformele sunt dificile, dar rezultatele lor sunt esențiale pentru prosperitatea dumneavoastră. Un stat de drept puternic va consolida sistemul și va aduce beneficii economiei. Beneficiile unei cooperări mai strânse între Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt deja vizibile – plăți mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru cetățeni și întreprinderi, schimburi comerciale în creștere și, în curând, tarife mobile reduse la utilizarea telefonului în Uniunea Europeană. Acesta este doar începutul.
– Autoritățile din Moldova, alături de unele voci europene, sugerează că Moldova ar putea adera la UE până în 2030. Dar de ce are Uniunea Europeană nevoie de Moldova?
– Extinderea UE este un motor al convergenței. Aceasta sporește prosperitatea țării. Sprijinul UE pentru Moldova este o investiție în securitatea Europei. O Moldovă mai puternică și mai sigură înseamnă o Europă mai puternică și mai sigură. Totodată, aderarea la UE va aduce atât de multe beneficii cetățenilor din Moldova. Este o investiție într-un viitor mai prosper pentru Moldova.
– Dacă ați fi cetățean al Republicii Moldova, ce acțiuni ați întreprinde pentru a contribui la dezvoltarea democrației și cum ați uni regiunile țării pentru un viitor mai prosper?
– Democrația prosperă atunci când cetățenii sunt implicați și informați. Faceți-vă auzită vocea exercitându-vă dreptul democratic la vot, discutați cu concetățenii dumneavoastră, ascultați-i pe cei cu care nu sunteți neapărat de acord și încercați să înțelegeți diferite puncte de vedere. De asemenea, dacă sesizați dezinformare, combateți-o și ajutați-i pe alții să facă același lucru. Totodată, consider că există obiective comune de la care toți moldovenii pot beneficia și asupra cărora pot fi de acord, printre care se numără un viitor prosper și european.