Criza provocată de Coronavirus, analizată de un medic originar din Moldova, angajat într-un spital din Germania: „În Moldova, asta e poate unica măsură ce poate salva vieți”
Germania este țara din Europa în care se înregistrează cel mai mic număr de persoane decedate raportat la cazurile confirmate de coronavirus. Cele mai recente date arată că, vineri, în Germania, erau înregistrate 19848 de cazuri confirmate de COVID 19 și 59 de decese. În Spania, de exemplu, tot vineri erau înregistrate 20412 cazuri și 1044 de decese, iar în Italia, din 47 de mii de cazuri înregistrate, au decedat 4032 de oameni – cei mai mulți din lume.
ZdG a discutat despre aceste aspecte, dar și despre criza provocată coronavirus care a paralizat întreaga lume cu Mihaela Jardan, medic specialist neurolog în cadrul spitalului Medizinisches Versorgungszentrum din Germania. Mihaela Jardan s-a născut la Ungheni, și-a făcut studiile la Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, rezidențiatul la Institutul de Neurologie și Neurochirugie din Chișinău, apoi a plecat în Germania, unde activează de peste zece ani ca medic neurolog.
— Joi, în Germania, erau 15 mii de persoane infectate cu coronavirus și 44 de decese. O cifră a deceselor infimă, dacă e să comparăm cu Spania, de exemplu, unde din 18 mii de cazuri, peste 800 au murit. Statistica din Italia e și mai dură. Care-i explicația? Or, și Italia are un sistem medical performant.
— Germania este o țară care a investit foarte mult în sistemul de sănătate. E țara cu cele mai multe paturi pe cap de locuitori și cu 28.000 de paturi de terapie intensivă. Nemții sunt bine organizați și atenți la detalii. Medicii formați în Germania nu prea sunt copleșiți de emoții și acționează rapid. Eu am lucrat un an pe Terapie Intensivă, am o mică experiență cu pacienți intubați și ventilați, munca pe care o face personalul medical e enorm. Resursele financiare sunt enorme. Totuși cifrele o sa crească în continuare, nu ai cum să eviți aceasta. Probabil vor fi mai puține ca în alte țări, dar vor fi.
Un alt factor care ar putea explica rata mică a deceselor e faptul că în Germania se testează masiv populația, circa 160000 de teste pe săptămână. Aici sunt integrate toate cazurile, majoritatea fiind pacienți sub 60 de ani cu risc mic de deces.
— Pe de altă parte, există ipoteza că Germania va deveni noul focar al Europei, pentru că autoritățile ar fi întârziat să ia o serie de măsuri.
— Eu cred că Germania încearcă să găsească un echilibru între menținerea economiei pe linia de plutire și numărul de pacienți afectați. Să nu uităm că Germania îl are pe Prof. Dr. Christian Dorsten, care e unul din cercetătorii care a descoperit Coronavirusurile asociate cu SARS. Omul se ocupă de această grupă de virusuri din 2003, e unul din experții mondiali. Anume el participă activ la elaborarea măsurilor impuse populației. Se mizează deocamdată pe numărul mare de paturi și dotarea tehnică. Abia duminică se va discuta despre instituirea stării de urgență și plasarea în carantină a unor regiuni.
— Cum se luptă în Germania cu coronavirusul?
— Ca în toate regiunile afectate. Se vorbește în Media despre virus și măsuri de protecție. S-au închis gradual școli, grădinițe, magazine, parcuri etc. În farmacii nu au voie să intre decât 2-3 oameni odată. Vizitele pacienților în spital au fost complet sistate. În general, se amână vizitele la doctor sau alte locuri, dacă nu e neapărat necesar etc.
— Medicii de acolo cum văd această pandemie?
— Noi toți suntem îngrijorați de eventuala suprasolicitare a sistemului de sănătate, să nu se ajungă la situația din Italia.
— Populația ia în serios virusul?
— Unii da, alții nu prea. Eu nu cred că toți realizează gravitatea situației. Sunt evident și oameni care devin panicați, ceea ce iar nu e un lucru tocmai bun. Și aici unii oameni cumpără în prostie alimente și hârtie igienică, deși s-au dat asigurări că acestea nu vor lipsi indiferent de gravitatea epidemiei. Epidemia nu e echivalentă cu Apocalipsa, dar fiecare din noi trebuie să conștientizeze faptul că ne vom confrunta cu numeroase pierderi umane, dar și economice. Cu cât mai consecvenți și mai responsabili vom fi, cu atât vom ieși mai repede din această criză.
— Ce măsuri de precauție iau oamenii?
— Vârstnicii urmează conștiincios sfaturile doctorilor: nu prea ies din casă, se protejează. În orășelul în care stau a fost creat un grup pe Facebook în care îți introduci datele și scrii cu ce ai putea ajuta un vârstnic: să-i faci cumpărăturile, să plimbi câinele, să vorbiți pur și simplu la telefon. E o inițiativă frumoasă și care bucură. Cei tineri sunt mai relaxați. În orașele mari e destulă lume pe străzi. A fost un trend cam cu o săptămână în urmă, tinerii organizau diverse Corona-Party, cu mulți participanți. Acum s-au mai liniștit.
— Sistemul medical din Germania cum se pregătește de lupta cu virusul?
— Acum se încearcă dublarea paturilor de Terapie Intensivă, la noi în spital deja s-a întâmplat acest lucru. Secția de Ortopedie s-a transformat într-o secție pentru pacienții infectați cu COVID-19. Tot personalul medical disponibil va fi instructat cum să folosească aparatele de ventilație pulmonară. Aici trebuie să menționez că, deocamdată, nu avem niciun caz de COVID-19, dar se prevede o creștere semnificativă a cazurilor în următoarea săptămână.
În rest, guvernul german a investit 163 milioane de euro în procurarea echipamentului medical necesar pentru lupta împotriva virusului. 300000 de măști protectoare și ochelari de protecție vor fi împărțiti în următoarele zile personalului medical. S-a făcut comandă de 10000 de aparate de ventilare mecanică de la firma Dräger (una din cele mai bune firme de producere din lume). Intervențiile planificate au fost anulate, se internează doar urgențele.
— Ce se întâmplă în Germania când o persoană este suspectă de coronavirus?
— În primul rând o persoană suspectă de COVID-19 nu se deplasează niciunde, ea sună inițial medicul de familie sau alt medic. După evaluarea la telefon urmează trimiterea persoanei date la un cabinet/spital pentru recoltarea de probe. Unde activez eu, s-a creat un cabinet special pentru cei suspecți și si intră doar pe o anumită ușă. Dacă pacientul are simptome ce nu necesită internarea în spital, se recoltează probe direct afară, se trimite pacientul acasă și se așteaptă rezultatul. Dacă cineva a intrat în contact, se autoizolează la domiciliu și vine cineva acasă și se va recolta proba. Pacienții mai gravi se vor interna automat.
— Ați urmărit, probabil, cum se desfășoară lucrurile în Moldova la acest capitol. Ce notă le-ați da autorităților?
— Eu nu vreau să dau nicio notă, pentru că nu cunosc în detaliu situația de acasă. Pe mine mă miră foarte mult siguranța cu care se vorbește că totul ar fi sub control. Sistemele performante de sănătate din Europa se confruntă cu o criză enormă, sistemul din Moldova e unul din cele mai proaste din regiune și eu aud că în Moldova este totul în cantitate suficientă. Aceste discursuri, în afara faptului că sunt ipocrite, creează senzația unei false siguranțe, ceea ce poate deveni fatal în următoarele săptămâni. Eu mi-aș dori mai multă transparență, mai multă organizare și mai puține emoții.
— Dar sistemului medical?
— Sistemul medical va fi suprasolicitat și probabil va colapsa la un moment dat. Un sistem medical performant se bazează pe investiții financiare. Ori în Moldova nu s-a investit decât puțin în utilaj performant și atunci centralizat, și după anumite criterii care nu au legătură cu medicina. Cel mai trist e faptul că statul aproape că nu a investit în factorul uman. Personalul medical a migrat masiv, cei rămași sunt supuși unei presiuni enorme, mai ales în aceste zile și în zilele care vor veni. Eu am un respect enorm pentru colegii rămași acolo, sper că toți înțeleg munca colosală ce o fac ei acum, în condițiile astea inumane.
— Faptul că persoanele suspecte de coronavirus stau împreună în saloane până se fac testele de laborator cum poate fi catalogat?
— Iresponsabil și periculos. În general, centralizarea medicinei, în condițiile unei epidemii e o idee foarte proastă. Eu nu înțeleg de ce trebuie să meargă toți pacienții la un Spital de Boli Infecțioase. Medicii de acolo au tot atâta experiență cu COVID-19 ca un medic de familie.Testele ar trebui să fie efectuate cât mai aproape de locul de trai, după care transportate. Orice spital cu paturi de Terapie Intensivă ar trebui să fie capabil să preia pacienți cu COVID. Cazurile ușoare nu trebuie internate.
— Faptul că se strâng bani și se fac donații pentru spitale sau medici, e un lucru bun sau arată, de fapt, cât de defect este sistemul din Moldova?
— Personalul medical ar trebui acum susținut din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Dacă încep să se îmbolnăvească, se pierde orice speranță. Donațiile în sine sunt un lucru bun, dar e trist faptul că ele sunt necesare. Că sistemul e defect era clar și înainte de epidemie, această situație va scoate și mai mult în evidență lipsurile masive și proasta funcționare.
— Ce soluții sunt pentru această criză?
— Deocamdată, nu avem vaccin împotriva COVID-19 și nici tratament eficace. În Germania, Italia etc. se încearcă diverse combinații de medicamente, mai puțin accesibile pentru Moldova. Cazurile grave trebuie menținute la respirație asistată până organismul se reface. Un pacient poate rămâne internat săptămâni pe Terapie Intensivă. În Moldova nu sunt suficiente paturi, aparate de ventilație asistată, medicamente, dezinfectanți și nici personal medical. Dacă izbucnește epidemia în toată forța ei, nu va face față sistemul și rata de mortalitate va fi mare. Și, da, statisticile arată în Italia o mortalitate crescută la pacienții peste 80 de ani, în Moldova vor fi mai tineri. Nu comparați sistemul lor de prevenirea a maladiilor și de tratament de susținere a bolilor cronice. Toți acești oameni sunt părinții, buneii, mătușile voastre. Unicul lucru pe care îl puteți face în condițiile acestea, e să limitați cât mai mult contactul social. În acest moment, în Moldova, asta e poate unica măsură ce poate salva vieți.