Voronin nu o recunoaște pe Maia Sandu drept președintă aleasă, însă îi cere să dizolve Parlamentul
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) se declară drept forță politică ce se află în opoziție principială față de „președintele neconstituțional Maia Sandu” și anunță că va controla „cu mare atenție toate acțiunile ei”. Deși consideră alegerile prezidențiale în continuare „neconstuționale”, comuniștii își manifestă deschiderea pentru a sprijini „acțiunile care vor fi direcționare la lupta împotriva mafiei și corupției”, precum și cele să unească „societatea moldovenească dezbinată”. De asemenea, îi cer președintei alese să dizolve Parlamentul.
Într-un comunicat de presă remis după ședința Comitetului Central, comuniștii alegeri prezidențiale din 2020 sunt anticonstituționale și că „prin urmare, Maia Sandu este de asemenea un președinte neconstituțional, la fel cum până la ea a fost Igor Dodon”.
Comuniștii punctează că „începând cu anul 2012, în mod consecvent l-am criticat pe Dodon și pe așa-numiții socialiști ai lui, nu putem să nu fim satisfăcuți de faptul că acest trădător, acest om mincinos, fățarnic și corupt a pierdut alegerile în mod rușinos”.
„Asta nu înseamnă însă că salutăm alegerea Maiei Sandu. Între noi se află o enormă prăpastie doctrinară și ideologică. Pentru comuniști, abordările liberale inumane ale Maiei Sandu și ale adepților ei în ceea ce privește administrarea economiei, a sferei sociale, a sănătății și a educației sunt inacceptabile. În opinia noastră, închiderea școlilor, a instituțiilor medicale, reducerea cheltuielilor pentru cercetări științifice fundamentale și pentru cultură nu poate fi îndreptățită nici cu un fel de calcule. Iar toate acestea s-au întâmplat în perioada când Maia Sandu se afla în funcția de ministru al Educației în guvernele corupte ale lui Filat și Leancă, precum și în cea de prim-ministru în guvernul de coaliție format cu socialiștii lui Dodon”, se arată în comunicatul remis de PCRM.
În plus, comuniștii spun că nu pot să nu fie îngrijorați în privința „viziunilor geopolitice ale Maiei Sandu, inclusiv unionismul ei latent”.
Totuși, comuniștii menționează că ar putea-o susține pe Sandu în anumite privințe.
„Noi suntem dispuși să sprijinim acele acțiuni care vor fi direcționare la lupta împotriva mafiei și corupției – în cazul în care această luptă nu a fost doar o promisiune electorală. Noi suntem dispuși să sprijinim acțiunile menite să unească societatea moldovenească dezbinată. Va fi corect dacă Maia Sandu va declara în mod public că relațiile cu Federația Rusă vor fi construite nu pur și simplu pe o bază pragmatică, ci își vor păstra caracterul lor strategic, frățesc și privilegiat. Importantă și principială ne pare necesitatea de a-i tempera pe cei mai înveterați unioniști și naționaliști din cel mai apropiat anturaj al său. În plus, discuțiile deschise ale problemelor interne cu așa-numiții parteneri de dezvoltare, care la timpul lor au salutat fierbinte și au sprijinit în mod deschis atât guvernele lui Filat și Leancă, cât și regimul oligarhic al lui Plahotniuc, ni se par o imixtiune absolut nerușinată în treburile unui stat suveran”, se mai arată în comunicat.
Totodată, comuniștii îi recomandă președintei alese să pornească de la faptul că, „odată ce poporul moldovenesc multinațional a demonstrat suficientă înțelepciune, apreciind în mod obiectiv și adecvat inactivitatea lui Dodon, și în timpul alegerilor l-a sancționat după „merite”, noi suntem capabili să ne conducem de sine stătător propria țară, fără a ne apleca urechea la „sfaturile deștepte” și amestecul oricui ar fi”.
De asemenea, PCRM insistă asupra faptului că Sandu trebuie să-și îndeplinească principala sa promisiune electorală – să dizolve Parlamentul în cel mai scurt timp.