Vlad Filat susține că PLDM-ul i-a propus PPDA-ului să formeze un bloc electoral comun pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate: „Atitudinea platformei a fost mai degrabă una umilitoare”
Ex-președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat susține că PLDM i-a propus Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) să formeze un bloc electoral comun pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, însă „platforma a mers pe formula de participare pe lista lor”.
Declarația a fost făcută de Vlad Filat marți seara, 11 mai, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”.
„Din partea PPDA-ului am văzut bâlbâieli foarte multe. Au fost delegați reprezentanți din partea PPDA-ului, au avut loc două întâlniri la Parlament, în biroul lui Igor Munteanu. La prima întâlnire au fost trei persoane, la a doua au fost doar două persoane. Din partea PLDM-ului a fost o reprezentare mai mare. Din păcate, aceste întâlniri au fost doar un schimb de opinie. PPDA-ul a mers pe formula de participare pe lista lor. PLDM-ul – doar în cadrul unui bloc electoral (…) Atitudinea PPDA-ului prin oferta pe care a făcut-o PLDM-ului a fost a fost una mai degrabă umilitoare decât una corectă. Eu cred că dacă se reușea să se convină asupra blocului electoral PLDM-PPDA, acest bloc electoral avea tot dreptul să se numească ACUM”, a spus Filat.
Pe 28 aprilie curent, Vlad Filat și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Astfel, interimatul funcției de președinte al partidului va fi exercitat de Alexandru Bujorean, vicepreședinte al PLDM și primar de Leova.
Tot pe 28 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021, asta după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut publică vineri, 7 mai, lista partidelor și a altor organizații social-politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 53 de formațiuni politice pot să-și înainteze candidați la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.