Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Voluntari” care „n-au încotro”,…

VIDEO „Voluntari” care „n-au încotro”, scoși în stradă să împartă ziare de promovare a primăriei Chișinău

O angajată a unei grădinițe din subordinea Primăriei Chișinău a fost surprinsă în timp ce împărțea ziare al căror conținut vizează activitatea și echipa municipalității, la o zi după ce primăria capitalei a anunțat lansarea unei campanii de informare. 

În timp ce în cadrul discuției cu reportera ZdG angajata care distribuia ziare a mărturisit că a fost telefonată de „o șefă” pentru a se implica și că împarte ziare, pentru că „n-are încotro”, reprezentanții primăriei spun că aceasta este o formă de voluntariat, întrucât „aceste persoane au fost nominalizate sau au venit cu propunerea să stea în corturi”. „Voluntariatul, cu certitudine, nu se face la indicația angajatorului”, remarcă însă expertul în justiție Alexandru Bot.  

O situație asemănătoare a fost atestată și în perioada estivală a anului trecut, atunci când o lucrătoare de la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului relata pentru ZdG că personalul de serviciu era obligat în mod indirect să stea în corturile anti-caniculă din capitală, alături de reprezentanți ai Primăriei care împărțeau pliante și ziare ce promovau activitatea acesteia.

Primăria Chișinău împarte apă sub corturi și ziare sub soare

La începutul lunii iulie, în plină perioadă caniculară, primăria Chișinău anunța că „serviciile municipale desfășoară un șir de activități în teritoriu pentru a ajuta cetățenii să facă față acestei perioade”, printre acestea fiind și campania  privind „amenajarea corturilor anticaniculă în 16 locații de pe teritoriul capitalei, unde oamenii pot primi hidratare și asistență medicală, la necesitate”.

O lună mai târziu, la 8 august, primăria Chișinău anunța o nouă campanie. De această dată, una „de informare a cetățenilor privind echipa municipalității pe domeniile de responsabilitate”.

Astfel, primăria Chișinău desfășoară concomitent două campanii: una – pentru necesitatea cetățenilor („amenajarea corturilor caniculare”), iar alta – pentru necesitatea municipalității („campania de informare privind echipa primăriei”).

Campania de informare a primăriei Chișinău, în culoarea partidului lui Ion Ceban?

La scurt timp de la lansarea campaniei de informare, stațiile de așteptare a transportului public au fost „decorate” cu bannere în care apar în prim-plan funcționari din subordinea primăriei, majoritatea membri ai partidului condus de edilul capitalei, Ion Ceban — Mișcarea de Alternativă Națională (MAN). În troleibuzele din capitală răsună îndemnuri de a cunoaște echipa primăriei, accesând un site dezvoltat de autoritățile locale, iar panourile digitale din transportul public promovează, de asemenea, aceleași informații. În corturile anti-caniculă sunt expuse și împărțite ziare al căror conținut vizează activitatea și echipa primăriei Chișinău. Campania de informare fiind desfășurată astfel în culoarea partidului condus de primarul Ion Ceban — verde.

Sursă: Facebook/Alex Buretz

Ziarele conțin opt pagini de promovare a instituției. La fel ca în stațiile de așteptare a transportului public, în cele opt pagini de ziar, sunt plasate în prim-plan fețele angajaților primăriei, care sunt, în același timp, și unele dintre cele mai cunoscute fețe ale partidului Mișcarea de Alternativă Națională.

ZdG: „Adică, trebuie să fiți la grădiniță, dar, de fapt, împărțiți ziare?” Distribuitoarea de ziare: „Așa-i, n-avem încotro”

În unele locații, cele două campanii se desfășoară concomitent, în altele însă – doar una, cea de informare sau, altfel spus, de „împărțit ziare”. 

9 august, ora 11:30, intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Armenească. O femeie singură, care se afla în afara vreunui cort anti-caniculă, distribuia ziare al căror conținut viza activitatea și echipa primăriei Chișinău. Reportera ZdG s-a ales cu un ziar și a început să discute cu „distribuitoarea de informare” sub pretextul că vrea să împartă materiale informative. Așa a aflat că aceasta este angajată a unei grădinițe din capitală și că a fost „sunată de o șefă” pentru a ieși să facă „voluntariat”, așa cum îl numesc reprezentanții primăriei și că, de fapt, „n-aveau încotro”

ZdG: Cum aș putea să împart și eu ziare?
Distribuitoarea de ziare 1: Noi suntem la Moldtelecom, chiar la colț.
ZdG: De unde pot să le iau?
Distribuitoarea de ziare 1: Iaca chiar la Moldtelecom, la colț, acolo este măsuță. Acolo dau apă, dau…
ZdG: Dar dumneavoastră sunteți angajată la primărie?
Distribuitoarea de ziare 1: Nu. Pe mine de la lucru m-a sunat o șefă.
ZdG: Dar unde lucrați?
Distribuitoarea de ziare 1: La grădiniță.
ZdG: Am înțeles, deci dumneavoastră împărțiți ziare, pentru că v-au sunat de la grădiniță să…
Distribuitoarea de ziare 1: Da…
ZdG: Și primiți bani pentru asta sau nu?
Distribuitoarea de ziare 1: Nu.
ZdG: Dar acum nu sunteți la muncă?
Distribuitoarea de ziare 1: Suntem la muncă…
ZdG: Adică, trebuie să fiți la grădiniță, dar, de fapt, împărțiți ziare?
Distribuitoarea de ziare 1: Dar ce să facem? Așa-i, n-avem încotro. 

La scurt timp, când a rămas fără ziare, femeia a plecat la cortul anti-caniculă pentru a-și face „plinul”.

Reportera ZdG a mers la cortul de lângă sediul Moldtelecom și a cerut ziare pentru a le împărți. Acolo a aflat că în proces erau implicate două angajate ale grădiniței nr. 23 din capitală. 

ZdG: Vreau să împart și eu ziare. Dați-mi și mie!
Distribuitoarea de ziare 2: Stați că noi… trebuie să ne aducă. Trebuie să aducă. Trebuie să aducă încă. N-au adus. 
ZdG: Aaa, s-au terminat.
Distribuitoarea de ziare 2: Da, da… Dar de unde sunteți? Ok…
ZdG: Eu am văzut-o pe doamna întâmplător și…
Distribuitoarea de ziare 2: Eee, aici nouă de la lucru ne dă. Noi suntem de la lucru.
ZdG: Am înțeles. Păi unde lucrați?
Distribuitoarea de ziare 2: La grădiniță.
ZdG: La ce grădiniță?
Distribuitoarea de ziare 2: La 23… de acolo ne trimite deja… direcția.

Contactată telefonic de ZdG, directoarea grădiniței nr. 23, Maria Izman, a negat că a solicitat vreunui angajat să se implice în campaniile desfășurate de primărie și că „lucrăm în regim normal, toți angajații sunt la muncă”. 

Am telefonat-o și ulterior, însă nici două zile mai târziu nu a vrut să ne spună dacă celor două angajate ale grădiniței nr. 23 le-a solicitat chiar ea să se implice în campaniile primăriei.

„Eu v-am povestit. Angajații mei toți sunt la serviciu. Eu nu răspund ce fac angajații mei în afara orelor de muncă. V-am zis că doamnele mele erau la serviciu, n-am obligat pe nimeni să iasă nicăieri. Eu v-am răspuns, vă mulțumesc mult”, a punctat Izman. 

Voluntariat delegat?

Contactată de ZdG, Natalia Ixari, consiliera din cabinetul primarului general responsabilă de comunicare și planificare strategică, a menționat că „ce s-o întâmplat, că s-au oferit ziare în afara cortului, eu nu știu”.  

Natalia Ixari

„Nu trebuie să dea ziare în afara cortului. Ziarele sunt puse în cort pentru informare. Fiecare cort este distribuit unei direcții. Aceste corturi sunt anti-caniculă, ele sunt pentru a le oferi oamenilor ajutor necesar, nu este scopul lor de a oferi ziare”, a menționat Natalia Ixari.

Deși „distribuitoarele de ziare” au menționat că „n-au încotro” și că ar fi trebuit să fie la muncă în acea zi, Ixari a punctat că „aceste persoane au fost nominalizate sau au venit cu propunerea să stea în corturi, să ofere apă pentru trecători în zile de caniculă.” 

„Fiecare responsabil se dedică, înseamnă că doamna care era acolo, în cort, nu trebuia să fie în ziua aceea la muncă. Sunt oameni delegați în afara orelor de muncă care fac acest voluntariat”, a adăugat consiliera. 

ZdG: Dar angajatele au spus că au fost trimise, n-au venit benevol.
Natalia Ixari: Haideți, astea sunt interpretări și vreți să mă prindeți. Eu nu știu ce au spus angajatele. Scopul corturilor este de a oferi apă pentru trecători.  

ZdG l-a telefonat în repetate rânduri pe Andrei Pavaloi, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport Chișinău, fără a primi vreun răspuns. Natalia Ixari însă a declarat că Pavaloi confirmă prezența celor două angajate ale grădiniței nr. 23 în teritoriu, dar spune că acestea s-ar fi aflat în concediu anual. 

La 19 august, Pavaloi a venit cu un răspuns în scris prin care ne-a anunțat că va oferi detalii imediat cum își încheie concediul, dar a ținut să puncteze că „din câte cunosc, noi am făcut un apel către doritorii de a participa voluntar și în afara orelor de muncă în cadrul campaniei de promovare a primăriei și am avut solicitări de participare”.

Expert: „Voluntariatul, cu certitudine, nu se face la indicația angajatorului”

Totul se rezumă la modul în care persoanele își îndeplinesc aceste atribuții: din indicația superiorilor sau prin coordonare. Dacă este vorba că doamnele respective execută aceste sarcini benevol, nesilite de nimeni, nu avem probleme din punct de vedere al legii. Pe de altă parte, mă pune în gardă faptul că angajate ale instituțiilor din subordinea primăriei împart ziare. Pur și simplu, executarea indicațiilor unor superiori, sub pretext de bine al urbei, să te duci să distribui ziare unde se distribuie apă, nu intră în noțiunea normalității. Ea trebuie să îmbrace o altă formă. Voluntariatul, cu certitudine, nu se face la indicația angajatorului”, a explicat expertul în justiție din cadrul WatchDog, Alexandru Bot. 

Alexandru Bot

Cazul descris este deci o muncă improprie funcției, care poate fi prestată numai cu consimțământul angajatului, pentru  care trebuie să existe un ordin de transfer sau detașare”, a precizat Bot.

Despre un caz asemănător ZdG a scris în perioada estivală a anului trecut, atunci când o lucrătoare de la Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului relata pentru ZdG că personalul de serviciu era obligat în mod indirect să stea în corturile anti-caniculă din capitală, alături de  reprezentanți ai Primăriei care împărțeau pliante și ziare ce promovau activitatea acesteia.

Femeia spunea că în loc să își exercite munca conform funcției pe care o deținea, ea era trimisă, împotriva propriei voințe, în corturile anti-caniculă, pentru a „promova serviciile primăriei”.

„Este foarte cald, fiindcă stăm în orele de vârf, de la 11:00 până la 17:00. (…) Eu am fișa mea de post și acolo nu scrie să mă duc în corturi și să vorbesc despre serviciile primăriei”, explica atunci femeia.