Vadim Krasnoselski, gata să dialogheze cu președinta Maia Sandu: „Pacificatorii ruși rămân în Transnistria”
Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este gata să dialogheze cu președinta R. Moldova Maia Sandu, spunând însă că declarațiile acesteia privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană vor rămâne declarații, deoarece retragerea acestora depinde de Rusia și Transnistria.
După ce i-a recomandat președintei să evite conversațiile „prin lozinci goale”, acum Krasnoselski spune că declarațiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești se încadrează într-o politică de PR și că el va reacționa la declarațiile Maiei Sandu făcute deja din postura de șef de stat.
Acesta mai spune că pacificatorii ruși sunt „garantul păcii atât pentru Transnistria, cât și pentru Moldova” și aceștia vor rămâne în continuare în regiunea transnistreană.
„Deocamdată, nu reacționez aspru la astfel de declarații ale doamnei Sandu. Una este când faci anumite declarații din statutul de opoziție, chiar dacă ești ales, dar altceva este când ești președinte. Este un altfel de grad de responsabilitate. Prin urmare, nu este nevoie să facem anumite concluzii acum. Atunci când președintele va lua anumite măsuri, atunci vom analiza și declarațiile”, a spus Krasnoselski într-o discuție cu jurnaliștii.
„Uneori am impresia că un politician când vrea să atragă atenția asupra sa, astfel încât toți să vorbească despre el, vorbește despre pacificatori. Asta este publicitate politică. Și aici am observat într-o oarecare măsură dorința de a fi auzit. În esență, doamna Sandu nu a spus nimic nou. A făcut-o însă un pic diferit. Dar noi avem aceeași poziție. Totuși, fără Rusia pacificatorii nu pot fi retrași, dar și fără poporul din Transnistria ei nu pot fi retrași, iar noi rămânem devotați pacificatorilor ruși și înțelegem și ne amintim cine a adus pace pe pământul nostru. Ținem minte cum a fost și nu avem îndoieli că aici pacificatorii sunt garantul păcii atât pentru Transnistria, cât și pentru Moldova. Așa că, aceste declarații pe alocuri sunt speculative. Vom vedea. Pacificatorii sunt și vor fi, iar declarații vor rămâne declarații”, a mai spus așa-numitul lider.
Totuși, Krasnoselski spune că este gata să dialogheze cu președinta R. Moldova Maia Sandu pe această problemă.
„Poziția noastră rămâne aceeași. Suntem pregătiți pentru dialog – atât în formatele „1+1”, cât și în formatul „5+2”. Rămânem dedicați principiilor bunei vecinătăți, cooperării și negocierii. În același timp, insistăm fără echivoc pe prezența pacificatorilor ruși pe malurile Nistrului. Cred că aceasta este tocmai baza, datorită căreia sunt posibile negocieri suplimentare și nu trageri cu mitraliere, tunuri și alte provocări. Acest lucru este important de înțeles”, a mai spus Vadim Krasnoselski.
După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, așa-numitul lider de la Tiraspol a comentat rezultatele. Acesta spunea că va dialoga „cu orice oficial ales de către cetățenii moldoveni” și îi recomanda Maiei Sandu aă evite conversațiile „prin lozinci goale”.
„S-a observat că cea mai activă a fost partea pro-europeană a electoratului moldovenesc. (…) Vom dialoga cu orice șef de stat ales de poporul moldovenesc. Obiectivul principal este să asigurăm respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului, să intensificăm procesul de negociere, să stabilim un dialog productiv, evitând conversațiile prin lozinci goale”, se arată în comunicat.
La finele lunii noiembrie, Maia Sandu a spus că nu va accepta federalizarea R. Moldova ca modalitate de soluționare a conflictului de pe Nistru. Totodată, acesta a spus că în mandatul său va pleda pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul stâng al Nistrului. În replică, reprezentanți de la Moscova au declarat că acolo staționează trupe de pacificatori și că Tiraspolul nu va accepta niciodată retragerea lor.
În regiunea transnistreană staționează aproximativ 1.500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.