Un nou protest la CEC. Mai mulți oameni au solicitat majorarea numărului secțiilor de votare din străinătate
Mai mulți oameni în frunte cu reprezentanții partidelor politice s-au adunat marți, 8 iunie, în fața Comisiei Electoral Centrale (CEC) unde au manifestat față de decizia CEC cu privire la aprobarea numărului secțiilor de votare, 139 la număr, care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
În cadrul ședinței de marți, 8 iunie, membrii CEC au mărit numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult.
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie cu privire la mărirea numărului secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Declarațiile au fost făcute de către liderul interimar al PAS, Igor Grosu, în timpul protestului din fața CEC.
„Noi nu cedăm, noi nu cedăm. CEC-ul își închipui că și-a spălat obrazul, dar nu și l-au spălat”, a declarat Igor Grosu făcând referire la decizia CEC cu privire la majorarea secțiilor de votare din străinătate de la 139 la 146 de secții.
„Diaspora contează”, „Noi nu cedăm”, „Apărăm votul” – scandează manifestanții în fața CEC.
Protestatarii au anunțat că vor aștepta în fața CEC decizia instituției cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Protestele din fața CEC au început luni, 7 iunie. Atunci, reprezentanți ai mai multor partide politice și simpatizanții lor au cerut membrilor CEC să-și revizuiască decizia din 5 iunie. Politicienii au declarat că acțiune de manifest a avut loc pentru a apăra dreptul cetățenilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
În context, blocul electoral „Renato Usatîi”, condus de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia membrilor CEC drept „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.
La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.
Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.