Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Expert politic: „A doua tentativă, care este după Constituție, este eșuată și atunci avem cale deschisă pentru alegeri anticipate”
Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit ședința Parlamentului. Într-o decizie a Curții Constituționale (CC) din 19 ianuarie 2016, Înalta Curtea a menționat că lipsa de cvorum la învestirea Guvernului, pentru a declara ședința deliberativă, este considerată tentativă eșuată.
După anunțul deputaților PSRM și Șor de a părăsi ședința, președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat o pauză de o oră, iar ulterior deputații vor reveni în sală pentru a examina proiectele de pe agendă. Tot Greceanîi a anunțat că subiectul privind proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului Grosu a fost epuizat.
Solicitat de Ziarul de Gardă, expertul politic Veaceslav Berbeca a spus că tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din moment ce subiectul nu a fost examinat în plenul Parlamentului.
„Din punctul meu de vedere, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat. A doua tentativă care este după Constituție este eșuată și atunci avem cale deschisă pentru alegeri anticipate, dar în același timp bănuiesc că socialiștii vor încerca să vină cu candidatul lor fiindcă vor încerca să demonstreze că există dorință din partea unei alianțe în Parlament pentru a vota un Guvern și respectiv pentru a avea un Guvern plenipotențiar”, a spus Berbeca pentru ZdG.
Subiectul privind examinarea acordării votului de încredere Programului de activitate și a listei candidaților la funcția de miniștri în eventualul Guvern Grosu a fost inclus în suplimentul la ordinea de zi. Programul Guvernului Grosu însă, nu a fost audiat în plen, din lipsă de cvorum.
„Primul subiect de pe ordinea de zi este examinarea acordării votului de încredere Programului de activitate și a listei candidaților la funcția de miniștri în Guvernul Grosu. Nu există cvorum. Subiectul de pe ordinea de zi este epuizat. Nu văd nimic tragic în asta. reveni peste o oră în ședință și vom examina următoarele subiecte de pe ordinea de zi”, a spus Greceanîi.
Anterior, la 4 ianuarie 2016, tentativa de învestire a Guvernului Sturza a eșuat din lipsă de cvorum.
La 21 decembrie 2015, Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe Ion Sturza în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru şi l-a autorizat să întocmească programul de activitate şi lista Guvernului, prezentându-le Parlamentului spre examinare. În cadrul ședinței Parlamentului pentru învestirea Guvernului din 4 ianuarie 2016, în lipsa cvorumului necesar pentru a declara ședința deliberativă, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a constatat că tentativa de învestire a Guvernului a eșuat.
Componența Guvernului Grosu, lista candidaților la funcția de miniștri:
- Natalia Gavrilița – Prim-viceprim-ministru, Ministrul Finanțelor
- Viorel Cibotaru – Viceprim-ministru pentru Reintegrare
- Mihai Popșoi – Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
- Andrei Spînu – Ministrul Economiei și Ifrastructurii
- Anatolie Nosatîi – Ministrul Apărării
- Anatolie Topală – Ministrul Educației, Culturii și Cercetării
- Ala Nemerenco – Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
- Ana Revenco – Ministrul Afacerilor Interne
- Sergiu Litvinenco – Ministrul Justiției
- Vladimir Bolea – Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Candidatul propus la funcția de prim-ministru Igor Grosu a prezentat miercuri, 24 martie, Programul de Activitate al Guvernului în cazul în care va fi învestit. Programul este intitulat „Moldova Sănătoasă” și are 42 de pagini.
- ULTIMA ORĂ! Candidatul desemnat la funcția de premier și-a prezentat echipa
- DOC/ Candidatul propus la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, și-a prezentat programul de guvernare
Curtea Constituțională (CC) a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.
La 11 februarie, fosta candidată la funcția de premier, Natalia Gavrilița, nu a primit, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.
„Nicio mână ridicată, zero voturi, așa văd. Felicitări doamna premier desemnat”, a declarat președinta socialistă a Parlamentului.
Citește și: