„Sunt deseori întrebată dacă regret întâlnirea cu președintele Federației Ruse. Nu, eu nu regret”. Dosarul Guțul, ajuns la faza de cercetare judecătorească, pe fundalul unor proteste organizate la ușa instanței
Dosarul penal în care Evghenia Guțul, bașcana regiunii autonome găgăuze, este învinuită de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”, expediat în judecată la 24 aprilie 2024, a ajuns la etapa cercetării judecătorești, fiind finalizată etapa ședințelor preliminare. Apărătorii bașcanei au solicitat conexarea dosarului cu cel al deputatei Marina Tauber și al fostului Partid „Șor”, dar instanța a respins cererea. Astfel, Evgenia Guțul va fi judecată în continuare în cadrul unui dosar separat.
Mai multe ședințe de judecată au fost amânate, mai ales din lipsa avocaților, iar instanța a atras atenția că s-ar dori astfel tergiversarea procesului. Fiecare ședință se desfășoară pe fundalul unor proteste organizate la ușa instanței. Înainte de una dintre ședințe, Guțul le-a declarat susținătorilor săi că nu regretă că s-a întâlnit cu Putin.
Dosare împărțite „pe bucăți”
Cererea de conexare a dosarului Guțul cu dosarul în care este inculpată deputata Marina Tauber, dar și fostul Partid „Șor”, a fost înaintată la ședința din 3 iulie 2024 de către avocatul bașcanei, Sergiu Moraru, care este și apărătorul Marinei Tauber. Acesta a argumentat că în ambele dosare sunt aceleași acuzații și aceleași infracțiuni „pretinse a fi comise”, precum și aceiași martori. Potrivit lui, textele din ambele dosare sunt similare, iar pe alocuri, coincid, fiind diferite doar numele inculpaților vizați.
Apărătorul a mai acuzat procuratura de faptul că a disjuns aceste cauze atunci când le-a trimis în judecată. Potrivit lui, acest lucru s-ar face pentru ca dosarele să fie împărțite „pe bucăți”, iar persoanele inculpate să fie condamnate cât mai repede.
Procuror: „Solicitarea avocaților de conexare a dosarelor ar avea scopul de a crea un parcurs anevoios acestui proces”
Procurorii care reprezintă acuzarea de stat în instanță, Ghennadi Epure și Roman Porubin, au pledat pentru ca aceste două cauze să fie examinate în continuare separat.
Potrivit procurorului Roman Porubin, faptele care i se impută Evgheniei Guțul și cele care i se impută Marinei Tauber și fostului Partid „Șor” sunt distincte, iar fiecare ar fi realizat în mod individual infracțiuni diferite. El a adăugat că judecarea separată a dosarelor este necesară pentru ca probatoriul să fie examinat într-un termen rezonabil. Potrivit lui, solicitarea avocaților de conexare a dosarelor ar avea scopul de a crea un parcurs anevoios acestui proces – să nu se ajungă în termen rezonabil la o soluție.
La data de 3 iulie, judecătoarea Ana Cucerescu, ce examinează dosarul în care sunt învinuite Evghenia Guțul și Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului „Șor”, a admis cererea avocatului Sergiu Moraru și a decis să remită spre examinare solicitarea de conexare a celor două dosare către judecătoarea Olga Bejenari, cea care examinează dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor”. Cererea a fost examinată în ședința din 5 iulie și respinsă în cadrul ședinței din 8 iulie printr-o încheiere.
Solicitate de Ziarul de Gardă, nici Evghenia Guțul, nici Svetlana Popan, inculpate în același dosar, nu au dorit să comenteze încheierea instanței de judecată.
Începe cercetarea judecătorească
În dosarul Guțul, în care mai este inculpată și Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului „Șor”, s-a încheiat etapa ședințelor preliminare și urmează etapa de cercetare judecătorească.
Dosarul bașcanei regiunii găgăuze a fost expediat în instanță la 24 aprilie 2024. Prima ședință a avut loc la 30 aprilie. Mai multe ședințe au fost amânate din motiv că au lipsit pe rând inculpatele Svetlana Popan și Evghenia Guțul, precum și avocații acestora. Judecătoarea în gestiunea căreia se află dosarul, Ana Cucerescu, a constatat că s-ar dori în acest fel tergiversarea cauzei. Aceasta a declarat că nu va permite un astfel de comportament din partea apărării și a dispus ca Evgheniei Guțul să-i fie acordat un avocat din oficiu. În această calitate a fost desemnat avocatul Valentin Caisîn, care este și avocat din oficiu al fostului Partid „Șor” în dosarul în care este inculpată și Marina Tauber.
La ședința din 9 iulie 2024, dintre cei trei avocați ai Evgheniei Guțul – Vadim Banaru, Sergiu Moraru și Valentin Caisîn, avocatul din oficiu – nu s-a prezentat niciunul. Judecătoarea Ana Cucerescu a decis, în acest context, sancționarea unuia dintre aceștia, a lui Sergiu Moraru, constatând că acesta ar avea un comportament tendențios, cu scopul de tergiversare a cauzei și de a împiedica instanța de judecată să înceapă examinarea cauzei în fond. Avocatului i s-a aplicat o amendă de 2500 de lei. Vadim Banaru este în concediu, iar Valentin Caisîn era la o altă ședință de judecată.
Nicio ședință fără proteste. Guțul: „Nu regret că m-am întâlnit cu Putin”
Ședințele în dosarul Evgheniei Guțul se desfășoară de fiecare dată pe fundalul protestelor susținătorilor bașcanei, la care participă și deputați ai fostului Partid „Șor”, între care Marina Tauber și Reghina Apostolova, dar și Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, alți fruntași din grupul Șor.
La aceste proteste, Guțul ține discursuri în fața susținătorilor săi, în care critică actuala guvernare și afirmă că dosarul în care este inculpată ar fi unul politic. Înainte de ședința din 9 iulie 2024, bașcana le-a declarat celor care au venit să o susțină că nu regretă că s-a întâlnit cu președintele F. Ruse, Vladimir Putin.
„Sunt deseori întrebată dacă regret întâlnirea cu președintele Federației Ruse, pentru că noi înțelegem că după întâlnirea cu Vladimir Vladimirovici Putin, a început o presiune foarte mare asupra mea și asupra familiei mele. Nu, eu nu regret. Dacă voi avea posibilitatea, o să mă mai întâlnesc o dată cu el, pentru că asta dorește poporul Găgăuziei, și nu doar al Găgăuziei. Pentru că trebuie să păstrăm relațiile de prietenie cu Federația Rusă, avem nevoie de relații de parteneriat cu Federația Rusă. În prezent, rupând toate relațiile cu această țară, avem de suferit noi”, a declarat Evghenia Guțul.
Întrebată de ZdG de ce își mai dorește o întâlnire cu Putin, în contextul în care cu o zi înainte, pe 8 iulie, rușii au bombardat spitalul pentru copii „Ohmatdit” din Kiev, Guțul nu a dorit inițial să răspundă, iar ulterior a declarat că ea este împotriva războiului.
„Mereu am spus că sunt împotriva războiului. Eu pledez pentru pace. Toți trebuie să se așeze la masa de negocieri și să ajungă la reglementarea acestor conflicte armate. Și ceea ce se întâmplă în Ucraina, în Federația Rusă, în Siria, în alte țări, desigur că este foarte rău. Repet, eu pledez pentru pace, mai bine o mie de zile la masa de negocieri decât o zi de război”, a spus Guțul, dar nu a dorit să răspundă la întrebarea de ce îl susține pe Vladimir Putin, cel care a început și duce războiul în Ucraina.
„Este și Ziarul de Gardă. Eu chiar rog respectuos să fie reflectat la fel de obiectiv, chiar dacă nu acționează ca investigatori sub acoperire”
Avocatul Evgheniei Guțul, Sergiu Moraru, care o apără și pe Marina Tauber, a ținut să menționeze în mai multe rânduri prezența reporterilor ZdG în cadrul ședințelor de judecată, în contextul în care doi dintre jurnaliști, Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi, au depus mărturii în dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor”.
În cadrul ședinței din 3 iulie 2024, la care s-a decis asupra modului în care ar urma să se desfășoare procesul, judecătoarea Ana Cucerescu a întrebat părțile dacă doresc un proces cu ședințe publice sau închise. Atât procurorul, cât și avocații, au pledat pentru ședințe publice, cu participarea presei.
Avocatul Sergiu Moraru a ținut să sublinieze că toți reprezentanții mass-media care participă la ședințe trebuie să reflecte obiectiv ceea ce se întâmplă în ședința de judecată.
„Deseori, sunt selectate doar anumite secvențe, pentru a reda din care parte face parte această mass-media. Mai sunt și reprezentanți mass-media care sunt un fel de investigatori sub acoperire aici și martori. Domnul procuror îi cunoaște, el acționează cu ei la o mână”, a spus avocatul, în contextul în care la ședința de judecată din 3 iulie 2024 a asistat jurnalista ZdG Natalia Zaharescu, una dintre autorii investigației „Protestatari în chirie” și cea care a depus mărturii în dosarul în care este vizată Marina Tauber și fostul Partid „Șor”.
Și la ședința din 5 iulie, la care judecătoarea Olga Bejenari, ce are în gestiune dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor”, a examinat posibilitatea conexării cu dosarul Guțul, avocatul Moraru a observat prezența jurnalistei ZdG. „Sunt prezenți mai mulți în sală. Este și Ziarul de Gardă. Eu chiar rog respectuos să fie reflectat la fel de obiectiv, chiar dacă nu acționează ca investigatori sub acoperire.”
Ar fi acceptat finanțarea partidului politic cu 42 de milioane de lei din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul este acuzată că în perioada 2019-2022, fiind secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid „Şor”, declarat neconstituţional, ar fi participat la introducerea sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 de ore), după cum a informat Procuratura Anticorupție. Banii ar fi fost utilizați pentru activitatea partidului.
De asemenea, Evghenia Guțul, în calitate de complice, ar fi acceptat finanțarea fostului Partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat cu o sumă totală de 42,4 milioane de lei, în contextul protestelor organizate de formațiune în perioada septembrie – noiembrie 2022.
Evghenia Guțul a evitat presa și s-a eschivat să răspundă direct la întrebările adresate, atunci când a fost întrebată cum pledează în acest dosar.
Svetlana Popan este acuzată de fapte infracționale similare, suma care i se impută fiind de 9,7 milioane de lei. Solicitată să comenteze acuzațiile care i se aduc, Evghenia Guțul nu a dorit să comenteze. Iar Svetlana Popan a spus: „Nu sunt vinovată și nu înțeleg pentru ce mă învinovățesc.”