Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 14 august 2021

Încheiem o săptămână care poate fi caracterizată prin demisii și noi numiri în sistem. De la simpli funcționari, secretari de stat, șefi ai unor instituții importante noul Guvern condus de Natalia Gavrilița eliberează din funcții pe bandă rulantă, iar acolo unde Cabinetul de Miniștri nu are pârghii, demisiile se fac de către Parlament.

Iar Vladimir Golovatiuc, fost deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a fost rechemat oficial din funcție a ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă. Autoritățile spun că rechemarea acestuia s-a făcut în vederea clarificării modului de gestionare a activității misiunii diplomatice, cât și ale aspectelor care vizează comportamentul lui Golovatiuc, dar sursele neoficiale spun că acesta ar fi implicat într-un scandal sexual, fiind acuzat de o angajată a misiunii de hărțuire sexuală. 

Se pare că, în curând, și fotoliul de procuror general va fi liber. Asta o spune chiar prim-minitra Natalia Gavrilița. 

Șansele ca Alexandr Stoianoglo să piardă funcția de procuror general cresc, după schimbările din domeniul justiției operate de parlamentari în această săptămână. Un proiect votat de Parlament prevede „posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”. Actul a fost dur criticat de opoziție, cât și de membrii Consiliului Superior al Procurorilor. 

Apropo despre justiție și Procuratură. În cadrul descinderilor efectuate de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la sediul atribuit controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, ofițerii au decis să nu confiște calculatoarele care au fost găsite în momentul descinderilor. Au decis asta fără a se documenta ce se află în acele calculatoare, or vă amintiți că în unul dintre calculatoarele găsite la grupul de troli se afla acel material video fals, prelucrat cu ajutorul graficii computerizate, în care președinta Maia Sandu stă la o masă cu fugarul Ilan Șor, și primește zâmbind un plic de la el.

Așa cum era și de așteptat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon nu și-a făcut apariția în țară până la 12 august, el fiind plecat în Marea Britanie pentru întâlniri cu diaspora, după cum o spune. Nu, el nu a fugit din țară, el pur și simplu vrea să le asculte oful celor plecați peste hotare. Astfel, joi magistrații de la Judecătoria Chișinău au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele Platon, cu anunțarea în căutare pentru reținere. 

În această săptămână, ZdG a radiografiat averea cu care vin în Guvern noii miniștri din cabinetul condus de Natalia Gavrilița. Astfel am constat că noua prim-ministră nu locuiește în apartamentul indicat în declarațiile de avere, ci într-o casă de milioane, cu două niveluri, situată în sectorul Centru al Capitalei. Bunul imobil aparține părinților Nataliei Gavrilița și este protejat non-stop de ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Casa a fost construită de părinții actualei prim-ministre în perioada 2001-2005. 

Deși legea obligă funcționarii să declare, inclusiv bunurile imobile în care locuiesc, chiar dacă nu au drept de proprietate asupra lor, Natalia Gavrilița ne-a transmis prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt că „regimul de declarare pentru situația specifică, când persoana nu este nici beneficiar efectiv, nici nu deține bunul în temeiul unui act juridic, nu este reglementat expres”.

Mai multe detalii despre această situație și averile declarate de noii miniștri, vedeți pe zdg.md și pe pagina noastră de Youtube

Dmitrii Kozak, reprezentantul special al președintelui rus Vladimir Putin, a efectuat în această săptămână o vizită la Chișinău, pentru a avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu. 

Emisarul președintelui rus le-a spus jurnaliștilor, în urma întrevederii cu președinta Sandu, că Moscova așteptă un „dialog constructiv” cu autoritățile de la Chișinău în chestiuni bilaterale, inclusiv în privința reglementării transnistrene, a exporturilor moldovene în Rusia și importurilor de gaze rusești în R. Moldova. „Vom prieteni în mod sigur și, de asemenea, vom colabora”, a spus el. 

Grecia se confruntă cu cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani, în care temperaturile au crescut până la 45 de grade Celsius. Valurile de caniculă au creat o serie de incendii. Autoritățile de la Chișinău au decis să dea o mână de ajutor statului elen și au trimis în misiune 25 de pompieri. Plecarea celor 25 de pompieri a avut loc luni dimineață, 9 august, după ce în incinta IGSU s-a desfășurat o ceremonie solemnă. Ajunși în Grecia, aceștia lucrează în două ture pentru lichidarea focarelor de pădure devastatoare în Grecia.

Tot în această săptămână, Guvernul de la București a aprobat un memorandum care prevede recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Iar, Curtea de Apel Chișinău menține decizia prin care Ministerul Afacerilor Interne a fost obligat să scoată crucifixul instalat de Andrei Năstase pe când se afla la șefia Ministerului. Fostul ministru este obligat astfel să prezinte scuze publice pentru instalarea crucifixului pe holurile instituției.