Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Semnătura lui Ilan Șor…

VIDEO Semnătura lui Ilan Șor apare pe un proiect de lege prezentat astăzi la ședința Parlamentului. Tauber: A semnat acest act cu mâna și cu pixul

Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” au prezentat astăzi, 27 noiembrie, în cadrul ședinței Parlamentului, proiectul privind creare a unei comisii parlamentare speciale care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventuale atacuri raider asupra companiei. Un detaliu ce a stârnit mai multe întrebări a fost faptul că pe acest proiect și-a pus semnătura și liderul Partidului Șor, Ilan Șor.

Detaliul a fost pus în lumină în cadrul ședinței la Parlament de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Dumitru Alaiba, acesta întrebându-se cum a reușit Șor să semneze actele dacă nu se află în țară. 

În replică, deputatul Sergiu Sârbu, cel care face parte acum din grupul parlamentar „Pentru Moldova”, a menționat că semnătura a fost făcută în mod fizic.

Alaiba a declarat că în cazul în care semnătura nu este a lui Ilan Șor, ar fi vorba de fals în acte. 

„În cazul în care semnătura nu este a lui Șor, acesta este fals în acte. Asta poate fi ușor investigat și verificat dacă s-a utilizat curier din străinătate, dacă a fost în țară sau ați călătorit la el. Este ceva important. Este un act care a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului. Vă rog să explicați”. 

Ulterior, și deputata Partidului Șor, Marina Tauber a intervenit și a spus că semnătura a fost făcută cu „mâna și pixul”. 

„Domnul președinte, liderul nostru, Ilan Șor, a semnat acest act cu mâna și cu pixul. Așa cum face fiecare om”.

În replică, deputatul PAS, a declarat că există suspiciuni rezonabile că s-a admis un fals în acte și în cazul în care nu s-a oferit un răspuns concret, e cazul să fie investigat de Procuratura Generală.

Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” au venit miercuri, 25 noiembrie, cu propunerea de creare a unei comisii parlamentare speciale care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventuale atacuri raider asupra companiei. În context, într-o notă emisă de platforma parlamentară, deputații „Pentru Moldova” vorbesc despre „cazuri de preluare forțată a unor companii de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon”, acuzându-l pe Platon de comiterea unor atacuri raider asupra companiei Moldasig S.A.

Comisia ar urma să investigheze circumstanțele de preluare forțată – atacuri raider – și acțiunile subversive de pe piața financiară nebancară, din partea lui Platon, în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul Moldasig S.A.

În prezent, se desfășoară acțiuni subversive, care prezintă semne de încercare de preluare forțată (atac raider) la Moldasig SA. Totodată, începând cu 20 noiembrie curent, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a Moldasig SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea. Aceste acțiuni contravin Constituției, potrivit căreia statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară și inviolabilitatea investiţiilor persoanelor fizice şi juridice, inclusiv străine”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Autorii fac referire și la comunicatul recent al CNPF în care atenționa asupra „ilegalităților care se comit în privința Moldasig”.

În susținerea celor enunțate, CNPF în calitate de autoritate publică care reglementează și autorizează activitatea participanților la piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației, sensibilizează și sporește atenția publicului asupra unor posibile consecințe nefaste la adresa siguranței și sustenabilității micro și macroeconomice, sectorul de asigurări fiind doar „o piatră de încercare”, realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu”, se menționează în nota emisă de „Pentru Moldova”.

În context, autorii menționează că odată instituită, Comisia parlamentară specială ar urma să investigheze și să se expună asupra situației în regim de urgență.

La 21 noiembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a expediat în adresa Procuraturii Generale (PG) o sesizare prin care a cerut instituției să se implice în cazul „Moldasig”.

În document, Alaiba scrie că un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, omul de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.

Astfel, Platon l-a acuzat pe parlamentar că îl apăra pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc și a menționat că îi va transmite deputatului documente care demonstrează că Plahotniuc a schimbat legile astfel încât să poată fura compania. Dumitru Alaiba a respins acuzațiile.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) autosesizându-se de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei ”MOLDASIG” SA care, începând cu 09.11.2020, este gestionată, potrivit  Încheierii judecătorești din 06.11.2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând astăzi, 20 noiembrie curent, o Hotărâre în acest sens.

Astfel, constatând că persoanele delegate de „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL și „ALTIMEEA” SRL nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere, mai mult, acestea ignoră Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, regulatorul (CNPF), întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații ”MOLDASIG” SA, a decis ”Instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” SA, până la executarea pct. 1 din Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, cu numirea unui administrator special…”

În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.

Portalul bizlaw.md remarcă faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.