Șefa statului, Maia Sandu, conferință de presă comună cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron: „Franța oferă garanții de cooperare accelerate pentru R. Moldova”
Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a efectuat miercuri, 15 iunie, o primă vizită în R. Moldova. Liderul Franței a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. Tot acolo au avut loc discuțiile dintre cei doi șefi de stat. Ulterior, șefii de state au susținut o conferință de presă comună.
În cadrul conferinței, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că guvernele Franței și R. Moldova vor semna trei acorduri importante pentru țara noastră – Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în R. Moldova, precum și contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră.
La rândul său, șeful statului francez a reiterat că Franța își va juca, în mod deplin, rolul pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura UE. Totodată, el a spus că R. Moldova poate conta pe susținerea Franței și a UE, anunțând suport financiar.
Cele mai importante declarații ale președintei R. Moldova, Maia Sandu:
„Apreciez decizia dvs. de a vizita R. Moldova. Este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 20 de ani. Relația dintre tările noastre a devenit mult mai dinamică în ultimul an și jumătate. Avem o agendă bilaterală consistentă.
Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru R. Moldova. Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în R. Moldova. Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în R. Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre R. Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut. Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi.
Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană. Compania Proparco, partenera Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani.
Mizăm pe cooperarea între Oficiul Național Silvic francez și Moldsilva pentru susținerea programului de reîmpădurire, care este prioritar pentru noi… Franța și R. Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței. Pentru întoarcerea în R. Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate. La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică.
Carabinierii și polițiștii de frontieră din Moldova, studenții Academiei de Poliție participă la instruiri de specialitate oferite de autoritățile franceze. La rândul lor, polițiștii francezi lucrează alături de colegii lor moldoveni la punctele de trecere a frontierei noastre, în cadrul misiunii Frontex. Franța este pentru noi și un partener economic important. În Moldova activează 220 de companii cu capital francez, inclusiv companii mari, cunoscute, în mai multe domenii: telecomunicații, tehnologii informaționale, sectorul agro-alimentar sau cel industrial…”, a declarat președinta Maia Sandu.
Cele mai importante declarații ale președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron:
„Mulțumesc pentru primirea dvs. călduroasă la Chișinău. Această vizită este prima vizită a unui șef de stat francez în Moldova. Prezența mea astăzi alături de dvs. se înscrie într-un context dublu, pe care l-ați evocat și dvs. Este vorba mai întâi despre război… Vă aflați în fruntea unui Parlament care își declară cu fermitate dorința de a se integra în Europa… Țin să vă declar admirația Franței față de elanul de solidaritate față de refugiații din Ucraina. Această solidaritate obligă să avem o atitudine de admirație. Cu fiecare zi acre trece, constatăm bombardamente împotriva militarilor și civililor, nu putem să facem dovadă de slăbiciune. Hotărâre noastră de a acționa este foarte fermă. Trebuie să oprim războiul din Ucraina, fără să intrăm în el…
Cunosc impactul economic asupra țării dvs. și de aceea doresc ca Franța, împreună cu Germania și cu România să co-prezideze Platforma de susținere pentru R. Moldova, care a fost inaugurată pe 5 aprilie – 15 milioane de euro de ajutor bugetar, peste un milion de euro de ajutor de urgență, 37 de tone de material. Franța este una din primele țări care susține R. Moldova și îmi iau angajamentul ca acest sprijin să continue… Nu sunteți singuri în fața dificultăților cu care se confruntă țara dvs. Puteți să contați pe susținerea Franței și a UE.
Vizita mea de astăzi are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relația Franței și a UE cu R. Moldova. Așa cum ați amintit, doamnă președintă, R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE și această dorință de a se alătura UE este perfect legitimă. Această candidatură va fi dezbătută cam în 10 zile, cu ocazia Consiliului European care va avea loc pe 23-24 iunie, pe baza unui aviz oficial care va fi emis de Comisia Europeană. Franța își va juca cu această ocazie, în mod deplin, rolul de președintă pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura UE. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea pe care ați depus-o. În plus, doresc să ofer garanții de cooperare accelerate pentru R. Moldova care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalități de solidaritate și de cooperare concretă, cât se poate de rapid”, a spus Macron.
Liderul Franței, Emmanuel Macron, a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. Tot acolo au avut loc discuțiile dintre cei doi șefi de stat.
Din programul celor doi șefi de stat mai face parte o vizită la Alianța Franceză din Moldova. De asemenea, președinții Maia Sandu și Emmanuel Macron vor avea o discuție cu câțiva reprezentanți ai societății civile din R. Moldova.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE), în marja vizitei la Chișinău a președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, va avea loc semnarea unor documente bilaterale. Documentele vor fi semnate de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, și ministra pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna.