Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ PSRM va înainta repetat…

VIDEO PSRM va înainta repetat plenului Parlamentului legea cu privire funcționarea limbilor pe terirtoriul R. Moldova. Nagacevschi: Examinăm să ne adresăm Comisiei de la Veneția

Partidul Socialiștilor din R. Moldova va înainta repetat plenului parlamentului legea cu privire funcționarea limbilor pe terirtoriul R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist Vlad Bătrîncea în cadrul unui briefing de presă. Totodată, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că se ia în considerarea adresarea la Comisia de la Veneția referitor la decizia luată ieri, 21 ianuarie, de Curtea Constituțională(CC).

„Decizia pe care a luat-o ieri CC ne face să credem că revenim la unele practici din perioada statului capturat. Această lege garantează drepturile tuturor cetățenilor.  CC trebuie să apere cetăţenii, drepturile acestora. Din 2018 încoace R. Moldova a rămas fără legislaţie lingvistică, ceea ce a făcut Parlamentul a venit cu o lege cadru privind funcţionarea limbilor, în conformitate cu recomandări Consiliul Europei, ONU. Această lege pefect corespunde recomandărilor structurilor naţionale.

Ieri am asistat la un teatru ieftin, am constatat mai multe speculaţii, manipulări din partea organizaţiilor care nici nu au citit această lege. Suntem profund indgnaţi, Parlamentul va lua o atitudine. Noi nu admitem ca CC să substituie Parlamentul R. Moldova. Noi vom recurge la măsuri și evenimente care vin să restabileaze ordinea de drept. Anunțăm că Parlamentul va examina și va vota repetat legea cu privire funcționarea limbilor pe terirtoriul R. Moldova. „, a declarat Bătrîncea.

Tot în cadrul briefingului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că se ia în considerarea adresarea la Comisia de la Veneția referitor la decizia luată ieri, 21 ianuarie, de Curtea Constituțională(CC).

„Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost un demers al Parlamentului la protecția drepturilor fundamentale ale omului. Prin această lege s-a intervenit cu scopul de a garanta drepturile fundamentale ale omului: de acces la informația, de a comunica oficial cu autoritățile de stat în limba pe care o cunoști mai bine dar și de acces la justiție. Din moment ce această lege nu există se încalcă o serie de garanții fundamentale. Prin legea pe care CC a luat-o ieri, noi am dat o palmă drepturilor fundamentale a drepturilor omului

În calitate de ministru voi face denunțuri și sesizările necesare către partenerii noștri de dezvoltare și către misiunile diplomatice, prin care ne vom manifesta poziția noastră oficială, a minsterului Justiției în acest sens. Totodată, vom face demersuri către ONU dar și către instituțiile Consiliului Europei pentru a lua atitudine asupra acestei situații.


Analizăm serios eventual să ne adresăm și Comisiei de la Veneția pentru a clarifica aceste lucruri și ca ele să nu se mai repete”, a menționat ministrul Justiției.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea nr. 234 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votata de către deputații PSRM – Șor la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020.

Respectiva lege prevedea ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Acest proiect de lege a fost elaborat de către deputații PSRM.