Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Promovarea plătită a oligarhilor…

VIDEO Promovarea plătită a oligarhilor proruși pe platformele americane Meta poate fi oprită de SUA? Răspunsul secretarului de stat Antony Blinken pentru ZdG

Compania americană Meta câștigă sute de mii de dolari din promovarea oligarhilor fugari aflați pe lista sancțiunilor internaționale. Ziarul de Gardă a întrebat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat la Chișinău, dacă Statele Unite ar putea interveni pentru a opri fenomenul și cum intenționează să o facă. Acesta a punctat că este „o întrebare foarte complicată”.

Președinta R. Moldova Maia Sandu și secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken, care se află într-o vizită de lucru în R. Moldova, au susținut o conferință de presă comună la Președinție mierucuri, 29 mai. 

ZdG: Ambasadorul SUA în R. Moldova a declarat că se lucrează la un nou pachet mai extins  de sancțiuni pentru oligarhii moldoveni. Care vor fi acestea, în contextul în care observăm cum acești oligarhi proruși, unii aflați la Moscova, incluși deja pe lista sancțiunilor SUA, sunt lăsați să-și promoveze sponsorizat discursurile propagandistice pe platformele americane, una dintre acestea fiind Meta, căreia îi plătesc sute de mii de dolari. Cum intenționați să interveniți?

„Avem un nou pachet de sancțiuni pentru cei care încearcă sau caută să submineze democrația R. Moldova. Pe măsură ce obținem informații necesare pentru a sprijini aceste sancțiuni, vom continua să le adoptăm. (…) Aceasta este o întrebare foarte complicată și depășește competențele mele. Noi întotdeauna îndemnăm aceste platforme de rețele sociale să-și aplice propriile lor legi/ regulamente. Majoritatea o fac. Unde putem împărtăși informații cu aceste platforme, o facem, bineînțeles. Dar ele sunt entități independente și-și iau propriile decizii și ne așteptăm să-și aplice propriile reguli, iar dacă primim informații privind abuzul acestor platforme, vom lua acțiunile potrivite, a declarat Antony Blinken. 

Maia Sandu a punctat că instituțiile din R. Moldova colaborează cu cele de la Washington pentru a contracara practicile oligarhilor: „Susținerea SUA este foarte importantă”.

Instituțiile responsabile din R. Moldova colectează această informație și o transmit autorităților de la Washington și decizia vine de acolo, în funcție de cât de documentate sunt informațiile pe care le prezintă instituțiile. Am văzut mai multe decizii în trecut. Acest element de cooperare este foarte important în lupta noastră împotriva corupției, în special în contextul în care R. Moldova este în plină reformă a instituțiilor care trebuie să combată corupția instituțiilor din domeniul justiției și, la această etapă, instituțiile noastre nu sunt capabile și pe deplin eficiente să se descurce de unele singure cu aceste probleme. Susținerea SUA este foarte importantă. Mai ales că problemele de corupție trec hotarele și soluțiile trebuie să le găsim împreună”, a subliniat șefa statului.  

În ianuarie 2023, ZdG a scris că cel puțin 21 de pagini și peste 100 de profiluri false de Facebook îi lustruiau zilnic imaginea fostului deputat Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul fraudei bancare. Cu mii de euro pompate în postări sponsorizate și cu aportul celor peste 100 de postaci, lui Ilan Șor îi era creată, în mediul virtual, imaginea unui „politician tânăr, iubit de cetățeni, bun manager, om de echipă, căruia îi pasă de popor și de oamenii săraci”.

Compania Meta a publicat un raport privind amenințările influenței ruse. Datele din raport vizează și R. Moldova și arată că mai multe profiluri și pagini false, care ținteau publicul din R. Moldova, având un „comportament neautentic și coordonat”, au fost închise, după cum se spune în raport.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează o vizită de lucru în R. Moldova. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în R. Moldova după cea din martie 2022. La Aeroportul Internațional Chișinău, oficialul american a fost întâmpinat de ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Ulterior, Antony Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat un sprijit de 50 de milioane de dolari pentru sectorul energetic din R. Moldova.

La Chișinău, secretarul Blinken va avea întrevederi și cu alți oficiali de rang înalt, „pentru a reafirma sprijinul Statelor Unite pentru progresul R. Moldova în vederea aderării la UE și în domeniul securității energetice”, conform unui comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.