Prim-ministra Gavrilița susține că va cere să fie verificate toate rezervele de gaze naturale de la întreprinderile din sector
Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, susține că în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE), care se desfășoară în aceste momente, va cere să fie verificate toate rezervele de gaze naturale de la întreprinderile din sector și să fie inspectate capacitățile întreprinderilor și instituțiilor strategice.
Declarațiile au fost făcute miercuri, 13 octombrie, de prim-ministra, Natalia Gavrilița, în cadrul unui briefing de presă, înainte de ședința CSE.
„Astăzi se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale pentru a analiza situația pe piața gazelor naturale, dar și pentru a stabili un regim de pregătire mai avansată a instituțiilor statului și întreprinderilor din sector față de scenariile pe care lucrăm. La ședința Comisiei voi audia împreună cu membrii Comisiei situația la zi și voi da indicații să fie verificate toate rezervele de la întreprinderile din sector și să fie inspectate capacitățile întreprinderilor și instituțiilor strategice. La fel, vom discuta în ce măsură putem crește compensațiile și ajutoarele pe perioada rece a anului ca să fim pregătiți să compensăm eventualele creșteri ale tarifelor”, a declarat Gavrilița.
Natalia Gavrilița susține că autoritățile se pregătesc și de scenarii alternative, care ar implica importul gazelor naturale din alte surse, folosind interconectările existente cu Ucraina și România.
„Negocierile cu „Gazprom” continuă. Ele nu sunt simple, din motive obiective. La nivel global există o creștere fără precedent a prețurilor la gaze naturale, dar și la alte resurse energetice. Ne dorim o prelungire a contractului în condițiile care au existat anterior. Partenerii noștri de negocieri au alte cerințe și așteptări și cred că în săptămâna care vine multe lucruri se vor clarifica. În același timp, ne pregătim și de scenarii alternative, care ar implica importul gazelor naturale din alte surse, folosind interconectările existente cu Ucraina și România. Cert este că nu vom rămâne fără gaz natural. Problema se pune în prețul pe care îl vom achita”, a precizat prim-ministra.
Pe 11 octombrie curent, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în cadrul discuțiilor cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche pentru încă un an și că indiferent de situație, autoritățile au pregătit un plan de rezervă.
Ulterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că după ce vor fi finalizate negocierile cu „Gazprom” și va fi semnat un contract nou, vor fi anunțate condițiile de procurare ale gazelor naturale. Cât privește creșterea prețurilor la carburanți și la produsele alimentare, Igor Grosu a declarat că statul trebuie să vină cu noi instrumente care să compenseze aceste majorări, menționând că resurse interne sunt pentru a face acest lucru.
Pe 1 octombrie, Andrei Spînu a anunțat că prețurile în facturi nu se vor schimba odată cu prelungirea contractului pentru o lună. Tot atunci, ministrul Spînu a menționat că R. Moldova va plăti 790 de dolari pentru un metru cub de gaz în luna octombrie, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania, însă viceprim-ministrul dă asigurări că acest preț plătit de stat nu va afecta plățile cetățenilor la gaze.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.
Citește și: