Președinta Sandu respinge suspiciunile de lipsă de integritate ale oamenilor din echipa sa: Plagiatul – fals. Dosarul a fost politic
Dosarul consilierului prezidențial pe probleme economice, Veaceslav Negruță, a fost unul politic, iar acuzațiile de plagiat în adresa consilierului în domeniul educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, sunt false, spune președinta Maia Sandu.
Întrebată în cadrul unei conferințe de presă despre presupuse probleme de integritate ale consilierilor săi, Sandu a că nu există nicio îndoială în raport cu integritatea oamenilor din echipa sa.
„Veniți cu niște acuzații absolut false. În raport cu plagiatul este o acuzație absolut falsă și v-aș recomanda să vă documentați și să nu dezinformați cetățenii pentru că aveți o responsabilitate foarte importantă să informați obiectiv cetățenii”, a spus președinta cu privire la un presupus plagiat al consilierului în domeniul educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei
„Cât privește domnul Negruță. Acest dosar a fost unul politic. Domnul Negruță, doamna Nicolaescu-Onofrei și ceilalți consilieri pe care i-am numit sunt oameni integri în adevăratul sens al cuvântului și într-o zi vom avea, sper eu, organe ale justiției și mass-media care să reflecte aceste lucruri corect. Nu există nicio îndoială în raport cu integritatea oamenilor din echipa mea”, a spus Maia Sandu.
Pe 29 martie 2016 printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruță, era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz de serviciu, cu lipsirea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.
- DOC/ Unul dintre viitorii consilieri ai președintei Sandu, condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare, a cerut, în instanță, reexaminarea dosarului. De un an, cazul este REJUDECAT
- Ce spune PAS despre faptul că președinta aleasă a R. Moldova va avea un consilier prezidențial anterior condamnat penal
Negruță a fost învinuit de faptul că, în perioada când ocupa funcția de ministru, nu a luat decizia de a ataca la CSJ o hotărâre judecătorească a Curţii de Apel (CA) Chişinău, prin care Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament, pe atunci membru al PLDM, partid care-l delegase pe Negruță în funcția de ministru, primea 400 de mii de euro drept despăgubiri, dar şi pentru că a permis executarea hotărârii când aceasta nu era încă definitivă. În consecinţă, 400 de mii de euro, echivalentul la acea oră a 6,2 milioane de lei, au ajuns pe conturile lui Sandulachi. Deşi, ulterior, CSJ anula acea hotărâre, precizând că fostul deputat merita doar o mie de euro, banii care i-au intrat în conturi nu au mai fost recuperaţi.
Întrebat de Ziarul de Gardă dacă este oportun să ocupe fotoliul de consilier pe economie, dat fiind faptul că are antecedente penale, Veaceslav Negruță ne-a spus că a atacat decizia CSJ din anul 2016 și că în acest moment, dosarul se află în procedură de reexaminare.
„Întrebarea e de altă natură. Ce fel de antecedent penal a fost acela? Decizia respectivă a fost atacată și ea se află în procedură de reexaminare”, ne-a spus Veaceslav Negruță.