Președinta Sandu, după vizita de la Bruxelles: „UE vrea să vadă progrese reale și nu doar justificări patetice din partea PG și a altor instituții”
Succesele R. Moldova pe plan extern depind de succesele pe care le înregistrează pe plan intern, spune președinta Maia Sandu, după vizita efectuată la Bruxelles. În cadrul unui briefing, aceasta și-a exprimat convingerea că „R. Moldova a fost și va rămâne un stat european, în pofida dezastrului pe care încearcă să-l provoace unii politicieni iresponsabili și corupți”.
„Instituțiile UE vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului și a altor scheme de corupție și nu doar justificări patetice din partea Procuraturii și a altor organe de drept din R. Moldova. UE își dorește aceleași lucruri pe care le cer și cetățenii”, a spus președinta.
Sandu declară că „în UE există un potențial enorm ca noi să fim ajutați, e un potențial ratat în ultimii ani, din cauza că la conducerea R. Moldova s-au aflat persoane care urmăreau interese de grup, corupte și nu interesele cetățenilor”.
„Chiar acum, deputați iresponsabili și corupți din Parlamentul de la Chișinău fac tot posibilul ca să lipsească cetățenii R. Moldova de acest sprijin pe timp de criză majoră. UE vrea să ne ajute, vrea să sprijine dezvoltarea R. Moldova, dar trebuie să aibă aici un partener de încredere. Este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă și responsabilă. Când acest lucru se va întâmpla, toate fondurile UE vor fi deblocate și va veni mult mai mult ajutor pentru cetățenii R. Moldova”, a spus Sandu.
Președinta spune că actuala criză poate fi depășită doar prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Deputații care se vând la prima adiere a vântului nu pot forma un fundament stabil și responsabil pentru un Guvern curajos. Iată de ce alegerile anticipate trebuie să se întâmple cât mai curând”, spune Sandu.
Cât privește ajutoarele financiare puse la dispoziția R. Moldova, Sandu spune că acestea pot fi obținute „doar cu o majoritate parlamentară responsabilă, care să corecteze legile adoptate de socialiști și deputații lui Șor”.
Președinta mai spune că principalele obiective ale vizitei sale la Bruxelles au fost asistența sanitară și accesul cât mai rapid la vaccin pentru medicii și lucrătorii medicali din prima linie și asistența financiară imediată.
„Toți interlocutorii au promis să caute soluții rapide pentru ca vaccinul să ajungă cât mai repede în R. Moldova. De asemenea, am solicitat ajutoare de echipamente medicale și am primit promisiuni că instituțiile UE, în cooperare cu alte instituții internaționale, vor încerca să ne ajute suplimentar la ceea ce deja au făcut pentru noi”, a adăugat Sandu.
Președinta mai spune că a primit confirmarea că 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliției vor fi alocate cât de curând posibil.
O altă înțelegere la care s-a ajuns este cea cu privire la contractul pentru reziliența în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, care urmează să fie semnat și debursat cât de curând posibil.
Într-un final președinta Sandu și-a exprimat convingerea că „R. Moldova a fost și va rămâne un stat european, în pofida dezastrului pe care încearcă să-l provoace unii politicieni iresponsabili și corupți”.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat în perioada 18 – 19 ianuarie 2021 o vizită oficială la Bruxelles.
Potrivit Președinției, din delegația oficială a făcut parte președinta Maia Sandu, Cristina Gherasimov, consilier în domeniul politicii externe, și Vasile Popa, director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.