Președinta Comisiei parlamentare de anchetă a oferit noi detalii privind dosarul „Laundromat”
Deputata Platformei Demnitate și Adevăr Inga Grigoriu a oferit noi detalii din dosarul spălării banilor investigat de Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat”. Acesta s-a referit la modul de interacțiune a Procuraturii Generale a R. Moldova cu Comisia parlamentară precum și despre alte circumstanțe noi apărute în procesul elucidării evenimentelor. Totodată, președinta Comisiei susține că Procuratura se eschivează de a da răspunsuri la întrebările formulate cu mai multe luni în urmă.
„Am solicitat în cadrul penultimei ședințe a Parlamentului prelungirea termenului cu 45 de zile a Comisiei. Motivul pentru care a fost necesarea prelungirea termenului este că pe lângă faptul că s-au descoperit noi circumstanțe prin care prin R. Moldova fenomenul spălărilor de bani nu a încetat și continuă. Am descoperit și noi circumstanțe în modificarea actelor legislative, dar și faptul că Procuratura R. Moldovase eschivează de a ne da răspunsuri la întrebări formulate în luna februarie”, a declarat Grigoriu.
Cu referire la eschivările PG de a răspunde la demersurile comisiei de anchetă, Inga Grigoriu a solicitat PG „să depună tot efortul pentru a prezenta răspunsurile la cele mai importante întrebări invocate de comisie, încă din luna februarie”:
- Cine din procurori pe parcursul anului 2020 a exercitat urmărirea penală în această cauză și cine la momentul actual exercită urmărirea?
- Câte persoane pe parcursul anului 2020 până în prezent au fost puse sub învinuire în această cauză?
- Câte persoane pe parcursul anului 2020 până în prezent au fost scoase de sub urmărire penală în această cauză?
- Câte persoane la momentul de față figurează în calitate de bănuiți/învinuiți în această cauză penală?
- Câte acțiuni de urmărire penală au fost efectuate pe parcursul anului 2020?
- Câte măsuri asiguratorii au fost aplicate pe parcursul anului 2020 până în prezent pe bunurile bănuiților/învinuiților?
- Câte cereri de comisii rogatorii au fost întocmite pe parcursul anului 2020 până în prezent în adresa țărilor de unde au fost transferați banii și în care au fost transferați banii?
- Câte reamintiri sau actualizări au fost remise pe parcursul anului 2020 către țările către care anterior (până în 2020) au fost remise cereri de comisii rogatorii pentru a urgenta efectuarea acestor acțiuni?
- Câte răspunsuri sau cereri de concretizare au parvenit pe parcursul anului 2020 până în prezent de la statele care au fost anterior sesizate prin cereri de comisie rogatorie?
- Câte persoane din R. Moldova au lichefiat bani pe teritoriul R. Moldova și câte din aceste persoane au fost atrase în proces și li s-a dat statut procesual?
- Dacă banca vizată a avut sau are careva statut procesual în această cauză?
- Dacă a avut sau are la moment careva statut procesual în această persoane expuse politic ori persoane publice?
- De câte ori cauza penală a fost solicitată la control la procurorul ierarhic superior, inclusiv dacă a fost supusă controlului din partea Procuraturii Generale în cadrul controlului efectuat în perioada 10.12.2019-15.01.2020?
- Câte persoane au avut statut de bănuit/învinuit în această cauză penală, câte au fost scoase de sub urmărire penală, câte au fost trimise cu rechizitoriu în instanța de judecată pentru acțiuni de spălare de bani și câte persoane la moment au statut procesual?
- Ce a servit temei pentru adoptarea ordonanțelor care prevăd scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”?
- Au fost prezentate probe care au stat la baza emiterii acestor ordonanțe?
- Câți procurori au emis ordonanțe privind scoaterea de sub urmărire penală a celor 14 judecători?
- Au fost coordonate cele 14 ordonanțe cu procurorul general?
- Există vreun act (proces-verbal) care demonstrează poziția Procurorului general în concordanță cu ceilalți procurori? Au fost formulate indicații procurorului ierarhic inferior?
Inga Grigoriu a mai informat că astăzi Comisia de anchetă va desfășura audieri cu ușile închise privind alte operațiuni de spălare de bani, descoperite pe parcursul elucidării circumstanțelor din anii de referință. De asemenea, miercuri, la ora 15:00, Comisia va organiza audieri publice cu ex-deputatul, Valeriu Guma.
Termenul de activitate al Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a fost extins cu 45 de zile.
Parlamentul a aprobat o Hotărâre în acest sens, în cadrul ședinței plenare din 26 martie.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărâre a Parlamentului.
Termenul de activitate a acesteia expiră pe 28 martie 2021. Deoarece Comisia a identificat noi circumstanțe ce urmează a fi elucidate, aceasta va activa într-un termen de 165 de zile.
Din cadrul „Comisiei Laundromat” fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Ludmila Guzun, Vladimir Cebotari (membri).
Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația R. Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.