Președinta R. Moldova, Maia Sandu, după ce Curtea Constituționala a decis că Parlamentul poate fi dizolvat: „Voi semna curând decretul de dizolvare a Parlamentului”
În cadrul unei conferințe de presă, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că în curând va semna decretul privind dizolvarea Legislativului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul vine după ce Curtea Constituțională (CC) a constatat joi, 15 aprilie, că există circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
„Decizia de azi a Curții Constituționale este una firească. Parlamentul nu a votat un Guvern timp de trei luni, iar cele doua tentative de învestire au eșuat. Astăzi am dat ocazia moldovenilor să aleagă un Parlament care să-i reprezinte. Așa cum am promis cetățenilor, vom merge în alegeri. Un nou Parlament nu înseamnă doar oprirea hoției, un nou Parlament înseamnă o resetare, un nou Parlament înseamnă reforma justiției, înseamnă dezvoltarea stabilă a țării. Starea de urgență nu poate fi folosită ca scut pentru coaliția PSRM-ȘOR ca să amâne întâlnirea cu oamenii la vot. Voi semna curând decretul pentru dizolvarea parlamentului și stabilirea date pentru alegerile parlamentare anticipate”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.
În curând, în R. Moldova, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, după ce Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la CC sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Documentul, care conține 13 pagini, a fost publicat pe site-ul Înaltei Curții.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
Pe 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.
Pe 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit ședința Parlamentului.