Președinta aleasă a R. Moldova, către cetățeni: „Împreună trebuie să oprim această tentativă de uzurpare a puterii”. Apelul făcut de Maia Sandu la Moldova 1
Președinta aleasă Maia Sandu a venit vineri, 4 decembrie, cu o adresare, difuzată în direct la postul național de televiziune, Moldova 1, către cetățenii R. Moldova.
„Oamenii nu au loc în spitale, medicii sunt la limita puterilor, tot mai mulți oameni nu-și pot întoarce datoriile, pensionarii nu au bani de mâncare și lemne de foc, agricultorii sunt disperați din cauza secetei, micii antreprenori nu-și pot salva afacerile. Situația în țară este gravă, iar, între timp, în Parlament se întâmplă lucruri rușinoase. În aceste zile s-a constituit o nouă majoritate parlamentară PSRM-Șor, care nu are respect nici pentru lege, nici pentru oameni.
Socialiștii, în disperare că au pierdut alegerile, de frică că vor trebui să răspundă pentru fărădelegile pe care le-au comis, au făcut alianța PSRM-Șor ca să poată adopta legi care să le permită să fure în continuare nepedepsiți.
Ieri în Parlament, majoritatea PRSM – Șor a votat în mare grabă mai multe legi antipopulare. Aceste legi au fost votate cu încălcarea normelor parlamentare și a Constituției. Legile votate la repezeală nu sunt pentru oameni, pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Dimpotrivă.
În legea bugetului votată ieri în 3 minute, fără nicio dezbatere, nu se regăsesc suficienți bani pentru a ajuta păturile nevoiașe, pentru medicină, agricultori sau micii antreprenori.
Legea cu privire la retragerea SIS-ului din controlul președintelui înseamnă micșorarea puterii președintelui ales. Oamenii au spus că vor un Președinte care să lupte cu hoții, mai ales cu cei din Parlament. SIS-ul nu este bagajul de mână al lui Dodon. SIS-ul este instituția care îi oferă Președintelui posibilitatea să-și îndeplinească mandatul. Iar mandatul meu este împotriva corupției. Ei vor să șteargă toate urmele, să-și ascundă toate dosarele.
Planurile noii majorități nu se opresc aici – se încearcă punerea în fruntea tuturor instituțiilor statului doar oameni de-ai lui Dodon și ai lui Șor. Am văzut timp de un an ce înseamnă guvernarea lui Dodon și în ce dezastru ne-a adus aceasta.
Majoritatea PSRM-Șor vrea să păstreze acest Parlament încă 2 ani, un Parlament în care unii deputați s-au vândut de 3 ori deja. Am văzut deputați sechestrați cărora li se dă peste mână și li se spune cum să voteze. E vor să păstreze acest parlament pentru a-și proteja schemele și pentru a proteja hoții.
Acest Parlament trebuie să plece. El acționează împotriva poporului. Astăzi, în Parlament nu există 51 de deputați responsabili cu care să poți face o guvernare pentru oameni.
Am depus contestație la Curtea Constituțională. Vom cere anularea tuturor legilor antipopulare pe care alianța PSRM-ȘOR le votează cu încălcarea Constituției.
Împreună trebuie să oprim această tentativă de uzurpare a puterii. Oamenii cer anticipate. Noi vom face ce ne cer oamenii.
Duminică, pe 6 decembrie la ora 11:00, vom organiza o „Consultare cu cetățenii” în Piața Marii Adunări Naționale. Duminică vom ieși să oprim tentativa de uzurpare a puterii.
Mereu când hoții riscă să piardă puterea, ei încep să otrăvească oamenii unii împotriva altora. Toate încercările lor de a ne certa sunt pentru ca noi să nu vedem cum se fură banii prin schemele lor. Parlamentul nu e legitim. Poporul trebuie să aleagă alt Parlament.
Duminică, 6 decembrie, cetățenii vor veni în Piața Marii Adunări Naționale ca să le spună hoților că vremea lor a trecut. Toți cei care au luptat împotriva propriului popor au fost alungați.
Vă rog mult să respectați măsurile de protecție. Vă rog mult să purtați mască și să păstrați distanța fizică. Vă rog mult să ne protejăm unii pe alții”, a declarat Maia Sandu.
Joi, 3 decembrie, președinta aleasă a cheamat susținătorii la un protest de amploare, care se va desfășura duminică, 6 decembrie.
Tot joi, 3 decembrie, în timp ce în fața Parlamentului avea loc protestul anunțat de Maia Sandu, din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrîncea a condus o parte din ședința din plenul Parlamentului.
Fără a fi prezentate și examinate, Bătrîncea a supus votului mai multe proiecte de pe agendă, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din coordonarea președintelui R. Moldova. Deputații din opoziție au boicotat ședința și au cerut amânarea