Porsche-ul „în leasing” al asistentei președintelui Curții de Apel Chișinău
Cristina Pîrțac, asistenta judiciară a magistratului Vladislav Clima, proaspătul președinte al Curții de Apel Chișinău, se remarcă printre angajații instanței în care lucrează prin faptul că, în fiecare dimineață, vine la serviciu la volanul unui Porsche Macan, în posesia căruia a intrat de curând, iar pe rețelele de socializare, sub un pseudonim, etalează un mod de viață luxos.
Cristina a fost angajată în sistemul judecătoresc în 2014, pe când Vladislav Clima activa la Judecătoria Ciocana, iar în 2017, după promovare, l-a urmat pe acesta la Curtea de Apel Chișinău.
Deși în declarațiile sale de avere și interese indică venituri lunare modeste, de doar câteva mii de lei, Cristina argumentează că achiziția de lux este „în leasing”, iar tata și fratele ar fi ajutat-o: unul ar lucra de peste 20 de ani peste hotare, iar celălalt este agent imobiliar, dar în luna iunie 2020 și-a deschis o companie care anunță că prestează servicii juridice.
Cristina Pîrțac are 30 de ani. Potrivit informațiilor din declarațiile sale de avere și interese, a fost angajată la 1 aprilie 2014 la Judecătoria Ciocana, în calitate de asistentă judiciară a magistratului Vladislav Clima, care fusese desemnat, cu două luni mai devreme vicepreședintele instanței. În aprilie 2017, la o lună de la decretul semnat de președintele R. Moldova, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima era promovat de la Judecătoria Ciocana la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Cristina promova și ea în cadrul instanței de apel unde a continuat să fie asistenta judiciară a magistratului Clima, funcție pe care o deține și astăzi.
Cu Porsche-ul la Curtea de Apel și pe rețelele de socializare
Cristina Pîrțac vine în fiecare zi la serviciu la volanul unui automobil de lux: Porsche Macan, în posesia căruia a intrat în 2020. Automobilul, care are numere personalizate, costă, la prețul său de piață, nu mai puțin de 40 de mii de euro (800 de mii de lei), echivalentul salariului de funcție al asistentei judiciare pentru următorii opt ani. Pe rețelele de socializare, sub un pseudonim, Cristina publică periodic imagini cu sau de la volanul mașinii sale de lux.
Automobilul nu este însă singurul accesoriu care arată că asistenta judiciară duce un trai peste nivelul salariului său oficial. Pe același profil descoperim fotografii sau clipuri video din cele mai scumpe localuri din Chișinău, din vacanțe sau dintr-un apartament luxos din capitală.
Declarațiile de avere și interese ale Cristinei Pîrțac nu trădează însă stilul de viață etalat de aceasta. În 2014, an în care venea în sistemul public, Cristina raporta venituri oficiale de 32 de mii de lei, adică 2,6 mii de lei lunar. Alți 2,7 mii de lei Cristina Pîrțac îi declara din vânzarea cotei părți în cadrul firmei „Ema Stil” SRL. În acea perioadă, compania gestiona un butic de vestimentație din incinta unui centru comercial. Firma a rămas în familie, fiind acum deținută de Profira Pîrțac și înregistrată într-un apartament de 55 m.p. care aparține tatălui Cristinei, Grigore Pîrțac. Tot în 2014, Cristina Pîrțac declara că a devenit proprietara unui automobil Chevrolet Captiva, fabricat în același an și cumpărat cu 413 mii de lei, dar și că deținea în două conturi bancare deschise în 2014 și 2015 aproximativ 18 mii de lei.
Venituri oficiale de câteva mii de lei pe lună
Și în anii următori, Cristina Pîrțac a continuat să indice venituri modeste. În 2015, ea declara venituri anuale de 55 de mii de lei din activitatea de asistentă judiciară (4,5 mii de lei lunar) și alți 5,2 mii de lei din donații primite prin transfer. Declarația de avere pentru anul 2016 nu este disponibilă pe portalul Autorității Naționale de Integritate (ANI). În 2017, Cristina Pîrțac raporta venituri cumulate de 73 de mii de lei (6 mii de lei lunar).
În 2018, venitul salarial declarat de Cristina Pîrțac s-a ridicat la 82,7 mii de lei (7 mii de lei lunar). Totodată, aceasta a indicat că, în acel an, a primit o donație în valoare de 10 mii de dolari de la tatăl și fratele ei, Grigore și Alexandru Pîrțac. Situația s-a repetat și în 2019, când asistenta judiciară a declarat venituri salariale de 101 mii de lei (8,4 mii de lei lunar), dar și o altă donație de 10 mii de dolari de la Grigore și Alexandru Pîrțac. Automobilul Porsche Macan, achiziționat în 2020, urmează să se regăsească în declarația de avere și interese pe care Cristina Pîrțac o va depune până la 31 martie 2021.
Cum justifică asistenta noua achiziție
ZdG a surprins-o pe Cristina Pîrțac la volanul noii sale achiziții în dimineața zilei de marți, 8 septembrie, în timp ce parca chiar în fața instanței în care activează. Întrebată din ce resurse a reușit să cumpere Porsche-ul, dat fiind faptul că la capitolul venituri declară doar salariul de asistentă și donațiile de la rude, Cristina Pîrțac a precizat că mașina a fost procurată în leasing, în august, cu ocazia zilei sale de naștere.
„Eu pot să vă prezint contractul de leasing, care a fost contractat la 4 august și a fost un suport din partea tatălui meu. Anul acesta am făcut 30 de ani și a fost și un cadou din partea fratelui și a tatălui cu care avem o relație foarte bună. Este un contract de leasing, urmare a înstrăinării celuilalt automobil”, susține Cristina Pîrțac, precizând că și mașina anterioară, un Chevrolet Captiva, a fost procurată tot în leasing, cu suportul tatălui său, care muncește în Portugalia.
„Este o mașină din 2017 și valoarea contractuală a fost de 39,5 mii de euro. Eu am vândut însă automobilul pe care l-am declarat, din 2014, pe care l-am înstrăinat cu suma de 300 de mii de lei. Respectiv, acesta a fost micul suport pe care l-am adăugat. În rest, o să achit mașina în rate. Chiar acum am achitat, la data de 5, și la data de 3, puteți să verificați, am primit un transfer de 1000 de euro de la tăticul meu din Portugalia, ca să pot să achit acest leasing”, spune Cristina Pîrțac.
„Este foarte complicat să supraviețuiești doar cu salariul de asistent”
„Pîrțac Alexandru este fratele meu, care activează în Emiratele Arabe. Acesta este angajat acolo oficial și sigur, mă ajută și îmi oferă suport financiar. Puteți să verificați. Dumnealui nu este funcționar public și nu face declarații oficiale, dar este angajat oficial, lucrează agent imobiliar în una dintre cele mai mari companii imobiliare din Dubai și de-a lungul timpului mi-a făcut mai multe transferuri, de asemenea, oficiale, care pot fi verificate prin intermediul băncii Victoriabank, dacă nu greșesc”, precizează Cristina Pîrțac despre donațiile pe care le-ar fi primit de la fratele său.
Asistenta lui Vladislav Clima a mai adăugat că tatăl său a emigrat în Portugalia de mai bine de 20 ani și în această perioadă a ajutat-o financiar de mai multe ori.
„Sincer să vă spun, până acum, nu am indicat aceste donații. Nu m-am considerat o persoană care ar prezenta interes, dar am putea să facem o interpelare la Victoriabank, să vedem toate transferurile din momentul în care am devenit funcționar public. Fiind și doctorandă, e foarte complicat să supraviețuiești doar cu salariul de asistent pe care îl aveam, inițial, 3600, 3800, 4000 (de lei, n.r.) și atunci, sigur, am avut suportul tatălui meu. Contractul la doctorat depășește suma de 14 mii de lei anual și ăsta de fapt este și scopul părinților și pentru asta și tatăl meu a emigrat în Portugalia”, afirmă Cristina Pîrțac.
„Mi-am dorit foarte mult să fiu judecător”
Cristina Pîrțac susține că și-a început activitatea în domeniul justiției încă în 2013, activând în calitate de juristă. Ulterior, a fost angajată în funcția de inspectoră superioară în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Mai târziu, în baza unui concurs, tânăra a ajuns să îndeplinească funcția de asistentă judiciară a judecătorului Vladislav Clima. În această perioadă, Cristina Pîrțac a avut două tentative de a accede în funcția de judecătoare, dar ambele au eșuat.
Asistenta judecătorului Clima a solicitat, inițial în februarie 2018, iar apoi, în iulie 2018, să îi fie remise materialele pentru o eventuală numire în funcția de magistrat în baza vechimii în muncă. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis însă, în ambele cazuri, să îi respingă cererea, pe motiv că aceasta nu deține cinci ani de activitate în domeniul juridic, condiție necesară pentru a accede în funcția de judecător. După cele două refuzuri primite din partea membrilor CSM, Cristina Pîrțac susține că a renunțat deja la ideea de a se face judecătoare.
„O să mă abțin să spun de ce, dar, inițial, am venit în sistem să activez cu acest scop. Mi-am dorit foarte mult să fiu judecător. În instanța de judecată activez din 2014 și în momentul în care am considerat că am acumulat experiența de 5 ani, am încercat, cel puțin, să acced, inițial, la concurs, e vorba de examenul de la Institutul Național al Justiției, care se organizează în fiecare an. CSM-ul, urmând procedura legală, a constatat că nu am suficient stagiu. Respectiv, nu am acces la acest examen”, spune asistenta judiciară.
CV-ul fratelui: de la ofițer de investigații la agent imobiliar în Dubai
Grigore Pîrțac (61 de ani), tatăl asistentei judiciare din cadrul CA Chișinău, despre care Cristina afirmă că a susținut-o financiar în ultimii ani, nu deține afaceri oficiale pe teritoriul R. Moldova, fiind doar proprietarul unui apartament de 55 m.p. din Chișinău, achiziționat încă în anul 2006. Fratele ei, Alexandru Pîrțac, despre care asistenta judiciară a menționat că a contribuit și el la achiziția automobilului de model Porsche Macan, activează în calitate de agent imobiliar, iar conform informațiilor publicate pe pagina sa de pe o rețea de socializare, practică această meserie inclusiv în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Anterior, în perioada 2014-2015, Alexandru a fost ofițer de investigație în cadrul Inspectoratelor de Poliție Călărași, Buiucani și Ciocana. În cele două declarații de avere depuse în acea perioadă, Alexandru Pîrțac indica doar salariul de funcție, care se ridica la câteva mii de lei pe lună.
În iunie 2020, Alexandru Pîrțac a deschis o companie care anunță că oferă consultații juridice – „Jurispro” SRL. „Unde există norme de drept, există și o cale de remediu!”, este deviza companiei care se prezintă pe piața națională și internațională ca fiind „o companie condusă de o echipă formată din avocați de succes și juriști profesioniști, care asigură consultanță în toate ariile de practică jurisprudențială, inclusiv soluționarea litigiilor în instanțele de judecată”.
Fratele asistentei: „Eu fac bani pe care nu i-aș face în Moldova niciodată”
Alexandru Pîrțac susține însă că firma nu activează și că, atunci când o va face, se vor evita eventualele conflicte de interese care ar putea apărea, ținând cont de funcția deținută de sora sa. „Eu abia am deschis compania, dar eu încă nici nu activez, oficial. Conflicte de interese? Dacă ar fi ca să fie la judecătorii cu care sora mea va lucra, eventual, pentru că noi nu știm dacă sora mea va mai activa sau nu, atunci, dlor se vor abține, cum spune buchia legii”, afirmă Pîrțac, menționând că activitatea sa de bază ar fi în afara țării.
„Eu activez peste hotare. Ocupația mea de bază este în afara țării. Eu sunt jurist de profesie și am deschis această companie, pentru că doream asta de mai mult timp să fac. Mai departe, oricum am de gând să plec din țară, mai degrabă să-mi fac lucrul pe care eu îl fac în afara țării. Aici va fi un administrator, va fi o afacere bazată pe administrator, lucrători, avocați. Eu sunt fondator, vin ca investitor, investesc în țara mea natală… De fapt, eu sunt patriot. Locuiesc în Dubai, dar tot aici mă atrage și vin și investesc bani acasă ca până la urmă să primesc așa sunete care mă pun pe mine… Eu înțeleg, multe lucruri le înțeleg. Eu sunt departe de asta, de fapt. Pe mine nu mă interesează toată politica, toate prostiile astea. Eu chiar fac bani bine-mersi, eu chiar trăiesc bine-mersi în Dubai. Eu vând imobile și chiar e ok. Uitați-vă, am ajutat sora să-și cumpere o mașină, fac cadouri mamei. E ok, fiindcă îmi permit. Eu tot înțeleg, dar eu am puțin altă mentalitate și chiar când vin acasă, mie multe lucruri nu-mi plac. Și iar mă întorc la ceea ce noi vorbim. Eu aș vrea să fac niște schimbări în țara asta, eu investesc bani, eu am de gând să investesc bani și poate cu ajutorul altor băieți de peste hotare care se vor întoarce acasă, noi o să schimbăm ceva în țara asta a noastră”, zice Pîrțac.
Tânărul precizează că familia sa poate justifica ajutorul pe care i l-ar fi oferit Cristinei Pîrțac pentru achiziția mașinii. „Tata e peste hotare de 20 de ani. Informația asta se poate de obținut, de unde, cum. Banii mei sunt legali, am făcut niște transferuri surorii. Totul e absolut legal. Evident. Nicio problemă. Eu am conturi în Dubai. Eu fac bani pe care nu i-aș face în Moldova niciodată. Și îmi permit să-mi cumpăr și eu dacă o să revin acasă, o să fie totul vizibil”, punctează Alexandru Pîrțac.
Clima: „A spus să nu îmi fac griji, că e mașină la mâna a doua”
Pentru că Cristina Pîrțac îi este asistentă de mai bine de șase ani, l-am întrebat și pe Vladislav Clima, noul președinte al CA Chișinău, dacă știe din ce resurse și-a procurat aceasta noul automobil. Magistratul a declarat că a aflat despre faptul că asistenta sa a devenit posesoarea unui Porsche în dimineața zilei de 8 septembrie, atunci când Cristina i-a comunicat că a fost abordată de către echipa ZdG.
„Fiind sesizat, m-am interesat și eu pentru că, într-adevăr, nu am văzut. Ieri a ieșit prima zi la serviciu și am înțeles că e o achiziție nouă, din luna august. Am întrebat-o chiar de unde și a spus să nu îmi fac griji, că e mașină la mâna a doua, din vânzarea precedentului automobil pe care l-a avut din momentul angajării la Curtea de Apel și este luat în leasing cu ajutorul rudelor, pentru că am înțeles că familia este peste hotare și o finanțează. Mi-a spus că în declarația pe avere care va urma în anul viitor va declara și sursele de venituri și, respectiv, proveniența mijlocului de transport. Nu are ce ascunde, consider că este transparent, asta mi-a declarat. Oricum, ANI-ul controlează declarațiile de avere ale funcționarilor publici și, odată ce nu există dubii de integritate sau transparență a achiziției, organul se va expune”, a menționat președintele CA Chișinău, instalat oficial în funcție la începutul lunii septembrie.