Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mesajele primilor cetățeni moldoveni…

VIDEO Mesajele primilor cetățeni moldoveni din diasporă care au votat la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie

Sursa: Captură foto Ambasada R. Moldova în Japonia

Mai mulți cetățeni moldoveni, stabiliți cu traiul în străinătate, și-au exprimat duminică dimineață, 3 noiembrie, dreptul la vot. Conform Ambasadei R. Moldova în Japonia, primele voturi pentru alegerile prezidențiale au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni au ales să-și facă datoria civică.

„(…) Le mulțumim pentru dedicația cu care au votat cu încredere pentru un viitor frumos al R. Moldova! Fiecare vot contează și fiecare gest ne aduce mai aproape de o țară mai puternică și unită”, se spune în comunicatul misiunii diplomatice.

„(…) Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că suntem primii care au făcut acest lucru și în general cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fie primii în ceva (…)”, a spus unul dintre cetățenii moldoveni care și-a exercitat dreptul la vot.

Potrivit misiunii diplomatice, Elena Naik, din orașul Tsukuba, membră a diasporei din Japonia, și-a exercitat și ea dreptul de vot, la scurt timp după intonarea imnului de stat și deschiderea secției de votare din Japonia.

„Conaționala noastră a arătat că mândria de a fi moldoveni se exprimă nu doar prin activități de promovare a țării în Țara Soarelui Răsare, ci și prin vot – o datorie civică a fiecăruia. Elena este o membră activă a comunității de moldoveni, participând și de această dată la organizarea nemijlocită a scrutinului în calitate de secretar al Biroului electoral al secției de votare din Tokio”, menționează Ambasada R. Moldova în Japonia.

„Moldova nu este un loc, este un popor, iar fiecare vot contează”. Cu acest mesaj, conaționala noastră îi așteaptă pe moldovenii din țară și de peste hotare să participe la scrutin.

Sursa foto: Ambasada R. Moldova în Japonia

Duminică, 3 noiembrie 2024, cetățenii R. Moldova își aleg președintele pentru următorii patru ani în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria țării. Lupta pentru fotoliul de președinte al țării se dă între candidații Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Șeful statului este ales prin „vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Dreptul de a alege îl au cetățenii R. Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărâre judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară.

Alegătorii sunt așteptați să voteze la cele 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar altele 231 organizate în 37 de țări, inclusiv cu 3 secții de votare pentru cei care și-au exercitat votul prin corespondență.

La alegerile de duminică, 3 noiembrie, alegătorii vor putea vota în baza unuia dintre acte:

  • buletinul de identitate al cetățeanului R. Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară al alegătorului pe teritoriul secției de votare;
  • buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia R. Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
  • pașaportul cetățeanului R. Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat.