Membrii Guvernului condus de Natalia Gavrilița au depus jurământul de învestire. Președinta Sandu: „Eu o să vă susțin, Parlamentul o să vă susțină”
La 6 august, la Președinție, a avut loc ceremonia de învestitură a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Echipa guvernamentală a candidatei desemnată pentru a treia oară la funcția de premier, Natalia Gavrilița, a primit vot de încredere din partea Parlamentului, după prezentarea programului de activitate şi a listei Guvernului.
După ceremonia de învestire, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că noul Executiv „va avea susținerea președintei și a Parlamentului.”
„Guvernul de astazi este ceea ce și-au dorit sute de mii de oameni. (…) Eu o să vă sprijin, Parlamentul o să vă sprijine. Este important ca ceetățenii să vă sprjine. Vă urez să vă faceți lucrul cu onoare și cu mult succes”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Natalia Gavrilița.
În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedinta R. Moldova, Maia Sandu a numit Guvernul.
În primele luni de mandat, Guvernul Gavrilița a anunțat că va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetul anti-corupție, creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile și restabilirea finanțării externe.
Echipa guvernamentală:
Viceprim-miniștri pentru Reintegrare: Vladislav Kulminski
Viceprim-ministru pentru Digitalizare: Iurie Țurcanu
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu (fost ministru de Externe în Guvernul Sandu)
Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco (consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate)
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spânu
Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu
Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi (fost șef al Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale)
Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu
Ministerul Educaţiei și Cercetării: Anatolie Topală (secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării)
Ministerul Culturii: Sergiu Prodan
Ministerul Finanţelor: Dumitru Budianschi
Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco (deputat PAS)
Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco (consiliera preşedintei R.Moldova în domeniul sănătății)
Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătari
Guvernul Chicu, învestit pe 14 noiembrie 2019 cu votul a 62 deputați, și-a dat demisia pe 23 decembrie 2020. Ion Chicu a fost desemnat de Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.
Pe 30 iulie, Natalia Gavrilița a fost desemnată pentru a treia oară la funcția de premier de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.
Marți, 3 august a fost făcută publică lista membrilor în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier Natalia Gavriliţa. R. Moldova ar urma să aibă 13 ministere, în loc de 9, cum este acum.
În noul Parlament de la Chișinău, Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS) deține 63 de mandate – majoritatea absolută, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) deține 32 de mandate, iar Partidul Politic „ȘOR” – 6 mandate.
CITEȘTE ȘI: