Membrii CEC nu au adoptat hotărârea ce prevede reglementarea transportării alegătorilor, în ziua anticipatelor din 11 iulie
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) nu au aprobat nici astăzi, 7 iulie, proiectul de hotărâre privind transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, întrucât, nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Petru au votat patru membri, astfel, proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
„Se propune hotărârea cu privire la transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Transportarea alegătorilor și coruperea alegătorilor trebuie privite ca o încălcare gravă a alegerilor democratice. (…) Se interzice concurentului electoral să organizeze transportarea alegătorilor la secția de vot. CEC nu poate admite ca alegătorii să fie transportați organizat la secțiile de votare. Se permite deplasarea vehiculelor de rută regulate. Angajații MAI vor monitoriza respectarea acestor prevederi”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.
În context, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că Ministerul Justiției și CNA nu au avizat pozitiv proiectul de hotărâre.
„Colegii de la Ministerul Justiției ne-au adus la cunoștință că actul nu poate depăși nivelul superior. Hotărârile CEC se adoptă în limitele CEC. (…) În hotărârea CC se menționează că transportarea organizată nu este ilegală. Nu voi putea susține proiectul”, a menționat Maxim Lebedinschi.
În contextul în care CEC nu a emis până acum o hotărâre care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, reprezentanții PAS l-au acuzat marți, 6 iulie, pe liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, că ar intenționa să fraudeze alegerile. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că Igor Dodon ar intenționa să cumpere 70 de mii de voturi „fapt ce ar constitui cea mai mare fraudă a voturilor de la obținerea independeței încoace”.
Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), au făcut apel repetat către Comisia Electorală Centrală (CEC) marți, 6 iulie, să aprobe în regim prioritar o hotărâre privind aspectele ce țin de transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua anticipatelor din 11 iulie și să asigure în timp util publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Conform CALC, orice lipsă de acțiune menită să prevină transportarea organizată a alegătorilor, va duce la crearea de premise suplimentare de influențare și/sau constrângere a alegătorilor din stânga Nistrului să-și exercite dreptul la vot într-un anumit fel, dar și de creare a riscurilor suplimentare asupra securității acestor cetățeni.
Duminică, 11 iulie, în R. Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.